Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğü 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü kapsamında Şube Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen teslim programında konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sinop Şube Müdürü Nurullah Gürkan,  müdürlük olarak hayvanların rahat yaşamalarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların en iyi şekilde korunmaları ile her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak maksadıyla yürütülen çalışmaların aralıksız olarak devam ettiğini söyledi. Gürkan; “Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğümüzce, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve bu kanuna dayanan yönetmelik kapsamında, hayvanların rahat yaşamalarını, hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların en iyi şekilde korunmaları ile her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak maksadıyla gerekli çalışmalarımız devam ediyor” dedi. 

HAYBİS İLE HAYVANLAR KAYIT ALTINA ALINDI
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi (HAYBİS) ile sokak hayvanlarının kayıt altına alındığını kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sinop Şube Müdürü Nurullah Gürkan, bu sayede hayvanların kontrollerinin daha sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü söyledi. Gürkan; “Bakanlığımız tarafından, Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan çalışmaların izlenmesi ve sokak hayvanlarının kayıt altına alınması maksadıyla Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi (HAYBİS) veri tabanı oluşturulmuştur. Kısırlaştırılan, mikroçip ve kulak küpesi takılan, HAYBİS' e bilgileri ve fotoğrafları kaydedilen sokak hayvanları için belediyelere, 1 Mayıs 2017 tarihinden itibaren mali destek sağlanmaktadır” dedi.

SOKAK HAYVANLARI REHABİLİTASYONU PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
Sahipsiz hayvanların korunmasına yönelik gerçekleştirilen en önemli adımlardan bir tanesinin "Sokak Hayvanları Rehabilitasyonu Projesi" olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sinop Şube Müdürü Nurullah Gürkan, proje kapsamında hayvan bakım evlerine malzeme yardımı yapıldığını belirtti. Gürkan; “Yapılan çalışmalar kapsamında 2017 yılı içerisinde; Belediyelere ve Sivil Toplum Örgütlerine 9 adet Köpek Kulübesi, 20 adet Kedi Evi, 100 adet Kuş Yuvası dağıtımı yapılmıştır. 
"Sokak Hayvanları Rehabilitasyonu Projesi" kapsamında, hayvanların kayıt altına alınması ve izlenmesi maksadıyla bin 800 adet mikroçip ve enjektörü, bin 500 adet kulak küpesi, 1 adet mikroçip okuyucu ve 2 adet kulak küpesi pensi hayvan bakım evlerine ücretsiz olarak dağıtılmıştır.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüz tarafından hayvan haklarının korunmasında "Koru ve Yaşat” temel ilkesi ile yürütülen çalışmalar kapsamında Sinop İlinde 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde; 629 adet aşılama, 315 adet kısırlaştırılma, 314 adet işaretlenme ve 427 adet sahiplendirme işleme gerçekleştirilmiştir. 
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce ülke genelinde, sokakta yaşayan hayvanların aç ve susuz kalmalarını önlemek için "Bir kap su da sen ver" kampanyası başlatılmıştır. Bu kapsamda 300 adet su ve mama kabı ücretsiz olarak STK'lar aracılığı ile dağıtılmıştır. 

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla Sinop Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği ile Sinop Belediyesine 2 adet Kedi Evi ve 100 adet Su ve Mama Kabı teslim edilmiştir” diye konuştu.  

HAYVANLARIN KORUNMASI KONUSUNDA ÖZVERİ İLE ÇALIŞIYORUZ
Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü olarak hayvanların korunması adına durmaksızın çalıştıklarını ifade eden Orman Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Sinop 10.Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, bu anlamda çeşitli STK ve belediyelerle işbirliği içerisinde olduklarını söyledi. Başyiğit; “Hayvan haklarının korunması, hayvanlara iyi muamele edilmesinin temin edilmesi ve hayvanların her türlü mağduriyetinin önlenmesini maksadıyla çalışmalara devam ediyoruz. Bakanlığımız, hayvan bakımevi yapımı maksadıyla maddi destek sağlamaktadır. Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi (HAYBİS) ile bütün hayvanların kayıt altına alınmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda belediyelere kısırlaştırılan ve HAYBİS'e kaydedilen sahipsiz hayvanlar için ödenek aktarılmaktadır. Bakımevi bulunan belediyelere mikroçip, kulaklık gibi ürünleri ücretsiz olarak dağıtıyoruz. 
Hayvan sevgisinin aşılanması ve farkındalığın arttırılması maksadıyla basılı materyal, mama ve su kabı dağıtımına devam ediyoruz. Sahipsiz hayvanların kış aylarının olumsuz şartlarından korunabilmeleri maksadıyla kedi evi, köpek kulübesi ve kuş evleri dağıtımı gerçekleştirdik. 

Doğaya hayvan yetiştirip salım yapıyoruz. Sinop'ta 8 bin 690 adet keklik ve sülün salımı yapılmıştır. 
Sinop, Boyabat karayolundaki tünelin üzerinde yaban hayvanlarının geçişini kolaylaştırmak için ekolojik köprü düzenlemesi yaptık. 
Geçen yıl kış sezonunda yaban hayvanlarının beslenebilmeleri için tabiata 850 kilogram yem bırakılmıştır. Hayvan haklarının korunması konusunda sivil toplum kuruluşları ve belediyelerle birlikte özveri ile çalışmaya ve bu konuda yapılan faaliyetlerin artarak sürdürülmesi için gerekli desteği vermeye devam ediyoruz. Gayemiz el ele vererek hayvanların hayat hakkına sahip çıkmak ve onların hayat şartlarını daha da iyileştirmektir. 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü münasebetiyle, hayvanların korunması hususunda bütün vatandaşlarımızdan azami hassasiyet göstermelerini rica ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından 2 adet kedi evi ve 100 adet mama kabı belediye yetkililerine teslim edildi.
 
Editör: Vitrin Haber