Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) 15. Kalkınma Kurulu Toplantısı, 25 Temmuz Cumartesi günü Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Kuzu’nun katılımıyla Sinop Polis Evi’nde gerçekleştirildi.

KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Sedat İşeri başkanlığında Sinop’ta gerçekleştirilen 15. Kalkınma Kurulu Toplantısı’na Kastamonu Valisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Günaydın, Sinop Valisi ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Çankırı Valisi ve Yönetim Kurulu Üyesi Vahdettin Özcan, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Kuzu, KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar, Sinop, Kastamonu ve Çankırı illeri resmi kurum temsilcileri ve üyeleri katıldı. 
KUZKA BÖLGEDE ÇOK ÖNEMLİ ROL ÜSTLENİYOR 
Programın açılış konuşmasını yapan KUZKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve Kastamonu Ticaret Borsası Başkanı Sedat İşeri, “Anlamlı bir günde gerçekleştiriyoruz bu toplantımızı. Ajansımız bundan tam 6 yıl önce 25 Temmuz 2009’da kuruldu. Kuruluşundan bu yana da ciddi çalışmalara imza attı. Ajansımız bu süreç içerisinde 2 Bölge Planı, çok sayıda analiz ve rapor hazırladı. Binlerce potansiyel yatırımcıya danışmanlık desteği verdi onlarca teşvik belgesi düzenledi. Onlarca fuar katılımı gerçekleştirdi, Bölgemizi farklı coğrafyalarda tanıtmaya yönelik çalışmalar yürüttü. 8 mali ve teknik destek programı ile Bölgemize 49 milyonluk kaynak kullandırdı. Fonlanan yüzlerce projeyi yerinde titizlikle inceledi, takip etti ve başarıya ulaştırdı. 

Bölgemizde altyapı eksikliklerini giderme noktasında ciddi yatırımlar yapılsa da Bölgemizde daha fazla kamu yatırımına ihtiyaç var. Ancak yatırımların hangi alana odaklanarak yapılacağı da önem taşıyor. Dolayısıyla Bölgemizdeki kamu yatırımlarının nasıl yapılması gerektiği ve koordinasyonu ve KUZKA’nın bu noktada üstlenebileceği rolleri netleştirmemiz Ajansımızın bu konuda üzerinde çalıştığı modelin de geliştirilmesi noktasında özel bir önem arz etmektedir.” dedi.
YENİ KALKINMA POLİTİKALARININ UYGULAYICI KURUMLARI KALKINMA AJANSLARI
Daha sonra kürsüye gelen KUZKA Genel Sekreteri Ramazan Çağlar konuşmasında, “Kamu Yatırımlarının Rasyonelleştirilmesi ve Kalkınma Ajanslarının Rolü” başlığı altında Türkiye’nin kalkınma hamlesinin başlangıcından günümüze kadar geçen süreci özetledi. Çağlar, “Bölgede insanımızın bizden beklentilerinin farkındayız. KUZKA olarak insanımızın hayatına etki edecek çalışmaları yapmak için var gücümüzde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin kalkınma hamlesine baktığımızda Cumhuriyetin ilk yıllarında hızlı ivme yakalamışken daha sonra stabil hale geçmiştir. Bu durumun ortaya çıkması ile birlikte ülkemizde yeni kalkınma politikaları uygulanmaya başlanmıştır. 2000 yılı sonrasında ise Avrupa Birliği süreci ile birlikte belli bölgelerin kalkınmasına yönelik politikalar yerine, topyekûn kalkınmayı esas alan rekabetçi politikalar uygulanmaya konulmuştur. Bu yeni politikanın uygulayıcı kurumları olarak Kalkınma Ajansları ortaya çıktı. Bu kurumlar bölgelerine veri setleri hazırladılar, araştırmalar yaptılar. Kalkınma için o bölgenin yerel aktörleri ile birlikte kalkınma planları oluşturdular. Planı yapan kuruluş olarak Ajanslar bu yeni dönemde bunu uygulama imkânı da buldular” şeklinde düşüncelerini aktardı. 
KUZKA İCRAAT AĞIRLIKLI KALKINMA POLİTİKASI İZLEYECEK
Konuşmasında KUZKA’nın bundan sonraki süreçte 2014-2023 Bölge Planı’na uyumlu olarak uygulayacağı yeni kalkınma politikalarına dikkat çeken Genel Sekreter Çağlar, “Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz 2009‘dan 2015 yılına kadar analiz ve strateji bazlı politikalar yürüttük ve Bölgenin durum tespitini yaptık diyebiliriz. Bundan sonraki dönemde icraat ağırlıklı politikalar izlemek istiyoruz. Daha daraltılmış hedefler, kaynakların etkin kullanımı ve Bölgenin dışa açılması ile 2023 hedefleri doğrultusunda yapılacak çalışmaları uygulamak ve koordine etmek istiyoruz. Ajans olarak şimdiye kadar hibe programları ile Bölgeye 49 milyon TL kaynak sağlarken 100 milyon TL yatırımı harekete geçirmiş bulunmaktayız. Bu proje desteklemelerinin yanında Ajans önemli analiz ve raporlara da imza atmıştır. Katılımcılık esasına dayalı iki adet Bölge Planı hazırlanmıştır. Bölge planının diğer kurumlar tarafından daha çok benimsenmesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz.” dedi.

KUZKA ÖNEMLİ ÇALIŞMALARA ÖNCÜLÜK ETTİ
Açılış konuşmasında Kalkınma Ajanslarının Türk bürokrasisinde yeni kurumlar olmasına karşın TR82 Bölgesi’nde KUZKA’nın önemli yol kat ettiğine dikkat çeken Sinop Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, “KUZKA’nın Bölge ile ilgili çok önemli tespitleri yapmasını ve kritik çalışmalara öncülük etmesini Bölgemiz adına önemli buluyorum. Ülkemizde bölgesel kalkınma modeli yerleştirilmeye çalışılıyor. Bu anlamda KUZKA bunun hazırlık aşamalarını çok iyi geçmiş. Ben de birkaç ay öncesine kadar Kayseri’de Kaymakam iken bulunduğumuz Bölgede ki Kalkınma Ajansına ekibimizde birlikte proje sunmaya çalışıyorduk. Şimdi ise Ajans Yönetim Kurulu Üyesi olarak Ajansımızın Bölgemizin kalkınmasına yönelik en uygun destek mekanizmasını sunmasına gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.  
UYGULANMAYAN PROJE “BAŞKASININ HAKKINI GASP ETMEKTİR”
Açılışta konuşan Kastamonu Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Günaydın, Ajansın hibe desteklerinden faydalanan proje sahiplerine yönelik uyarılarda bulundu. Günaydın, “Ajans hibe desteklerinden faydalanan projeler ya zamanında tamamlanmıyor ya da uygulamaya başlamadan fesih talebi geliyor. Bu iki durum da Bölge açısından büyük kayıp demektir. Bunu sadece kendi açınızdan düşünmemeniz gerekir. Bu başka bir yatırımcının hakkını gasp etmektir. Belki de siz başvuru yapmamış olsaydınız sizden sonraki proje Bölge için daha faydalı yatırım yapma imkânı elde edecekti. Bu yatırım belki de Bölge ekonomisine ve istihdamına da katkı sağlayacaktı. Firmalarımız projelerini mutlaka ve mutlaka uygulayacağı şekilde planlamasını yapmak zorundadırlar.” dedi. 
“BÖLGELERİN KALKINMASINDA SOSYAL YATIRIMLAR ÇOK ÖNEMLİ”
Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Kuzu konuşmasına ülkemizde kalkınma planları konusunda yapılan çalışmaları değerlendirdi. Kuzu, “Ülkemizde ilk kalkınma planı çalışmaları 1958 yılında gündeme gelmiştir. 1960 yılından itibaren planlı kalkınma programlarına geçiliyor. Yatırım programı şeklinde ilk olarak uygulamaya geçiyor. Kalkınmada bazı gri alanlar önem arz ediyor. Bu alanlara ince dokunuşlar yapmak gerekiyor. Sosyal alanlar bu gri alanlar arasındadır. Kalkınma için Bölgelerde sosyal alanlara yatırımlarında yapılması gerekir. Sosyal alanlara yatırım yapılmaz ise o Bölgede eğitimli ve yetişmiş insan tutmanın mümkün olmadığını görürüz. Sağlık, eğitim ve sosyal yaşam alanları insanların sosyal ilişkilerini etkilemektedir. Sosyal alanlara yatırım kalkınmayla neden ilgili derseniz işte bu etkileşimden ne denli ilgili olduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu. 
   
Toplantı konuşmaların ardından kurul üyelerinden sorularının, önerilerinin alınması ve karşılıklı fikir alışverişi ile tamamlandı. Toplantı KUZKA Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın’a devreden Çankırı Valisi Vahdettin Özcan’a, Sinop Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Yasemin Özata Çetinkaya’ya, Kastamonu Valisi ve KUZKA Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Günaydın’a ve  Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İbrahim Kuzu’ya plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi. 
 
Editör: Vitrin Haber