İl Müftülüğü toplantı salonunda Vali Yardımcısı İzzet Ercan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Din Hizmetleri ve Eğitim Şube Müdürü Hüseyin Konukçu, İl Sağlık İl Md. Vekili Dr. Bülent Öztürk, Çevre Sağlık Teknisyeni Tahsin Özçelik, Çevre Mühendisi İsmail Taşkıran, Orman Mühendisi Ümit Taşdemir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Şube Müdürü Vekili Kazım Üstün, Zabıta Memuru Özkan Güney ve Türkiye Diyanet Vakfı Sinop Şube Temsilcisi Fatih Gürkan katıldı. 

Gerçekleştirilen toplantıda komisyon; vatandaşların ve görevlilerin bilgilendirilmesini sağlamak için, mevzuat bilgisi; kurban satın alırken, kurban kesim yerinde ve kurban keserken dikkat edilecek hususlar;  etin işlenmesi;  kurban kesimi bittikten sonra yapılacak işler;  kendi başına kurban kesecekler ve kurban kesim organizasyonu yapacak kuruluşlar için vatandaşları bilgilendirmeye yarayacak şekilde hazırlanan ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının 29 Kasım 2004 tarih ve 1453 sayılı yazısıyla incelenerek gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra iade edilen  “Kurban Hizmetleri Bilgilendirme Kılavuzu”nu kabul etti. 
Toplantıda ayrıca Kurban Bayramında ibadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanlarını kesebilmelerini temin bakımından gerekli tedbirler alındı. 

KURBAN SATIŞ YERİ DEĞİŞMEDİ
Sinop İl Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısında kurban satışlarının önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Tarihi Eski Sinop Cezaevinin denize bakan tarafındaki boş alanda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca kurban satış yerlerinde komisyonca belirlenecek yeterli sayıda resmi/belediye/serbest veteriner hekim, belediye zabıtası ile din görevlilerinden oluşan “Kurban Kontrol ve Denetim Birimi” tarafından denetleme ve kontrol yapılarak Ek-5 “Kurban Satış Yerleri Kontrol Formu” doldurulacak. 60 üstü puanla değerlendirilen yerler için uygunluk, 60 puan altıyla değerlendirilen yerler için uygunsuzluk belgesi düzenlenecek. Uygunsuzluk belgesi düzenlenen kurban satış yerlerinin girişlerine “Standartlara Uygun Değildir” yazısı asılacak.

KURBANLIKLAR UZMANLAR TARAFINDAN KESİLECEK
Kurbanlık hayvanlar 24.06.2004 tarihli ve 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 12. Maddesi gereği Hayvanların korkutulmadan, ürkütülmeden ve hayvana en az acı verecek şekilde hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda ve ehliyetli (Kesim Kursu Belgesi Bulunan ve Portör Muayenesi Yapılmış) elemanlarca yapılması sağlanacak. 

“Kurban Kontrol ve Denetim Birimi” nde görevli personel tarafından Ek-6 “Kurban Kesim Yerleri Kontrol Formu” doldurulacaktır. 60 üstü puanla değerlendirilen yerler için uygunluk, 60 puan altıyla değerlendirilen yerler için uygunsuzluk belgesi düzenlenir. Uygunsuzluk belgesi düzenlenen kurban kesim yerlerinin girişlerine “Standartlara Uygun Değildir” yazısı asılacaktır.

Kesimin Dini kurallara göre, Sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak yapılması için tahsis edilen yerlerde veya kişinin kendi mülkiyetine ait olan beton zemin üzerinde gelip geçenlerin dikkatini çekmeyecek şekilde uygun ortamlarda yapılması sağlanacak. Kesim yapacak şahıslar Belediyeye müracaat ederek telefon ve ikametgâh adreslerini bildirecek. 
Komisyon üyelerinin belirlediği görevliler İl merkezinde Kurban kesim yerlerinin dışında kesilen kurbanların sayısal bilgilerinin rapor haline getirilmesi ve Tarım İl Müdürlüğüne bilgi verilmesi gerekiyor. 

KURBAN KESİM YERLERİ
Sinop İl Kurban Hizmetleri Komisyonu düzenlenen toplantıda kurbanların kesimlerinin yapılacağı yerlerde belirlendi. Buna göre kurbanlık hayvanların kesim işlemleri Eski Gemi Tersanesi Yeri Beton Zemin Üstü,  Karakum Yolu Üzerinde Love Story Düğün salonu ve Halı Saha Yanında gerçekleştirilecek. Ayrıca vatandaşlar, Oto yıkama yerlerinde bu iş yeri sahiplerinin uygun görüp kabul etmeleri halinde Kurban kesimi yapabilecekler.

KURBAN SATIŞ VE KESİM YERLERİNE YÖNELİK ALINACAK ÖNLEMLER
Sinop İl Kurban Hizmetleri Komisyonu kararlar kapsamında 2016 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ’in 11.maddesi gereğince “Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen personelden oluşan “Kurban Kontrol ve Denetim Birimi” tarafından kurbanlık hayvanların yüklenmesi ve sevkleri sırasında ve hayvan satışı ile kesimi yapılan yerlerde “Kontrol Listesi Ek-3” , “Ek-5” , “Ek-6” formlar doldurularak bir dosyada muhafaza edilecek. Kararın 1.maddesinde belirtildiği gibi 60 puanın altında değerlendirilen yerlere gerekli işlem yapılacak.

KÜÇÜKBAŞ 60 BÜYÜKBAŞ KURBANLIKLAR 200 TL’DEN KESİLECEK 
Sinop İl Kurban Hizmetleri Komisyonu büyük baş ve küçükbaş kurbanlıkların kesim ücretlerini de belirledi. Buna göre İlgi (a) yönetmeliğin 10 ve 11. Maddelerinin (f) Bentleri gereği kesim ücretleri; Küçükbaş hayvanlar için 60,00 TL., Büyük baş hayvanlar için 200,00 TL. olarak belirlendi. 
Belediye yetkilileri tarafından ücretler uygun bir şekilde yazılacak ve naylon muhafaza içerisinde kesim yerlerinde halkın göreceği uygun bir yere asılacak.
 
Editör: Vitrin Haber