Sinop Halk Sağlığı Diyetisyeli Ayşe Kaplan, Kurban Bayramında yoğun et tüketimine dikket çekerek, 'bayramda beslenme' konusunda önerilerde bulundu.  
 
ŞİŞMANLAR, KALP VE ŞEKER HASTALARI DİKKAT
Bayramda kırmızı et tüketim miktarı ve sıklığının arttığını kaydeden Diyetisyen Ayşe Kaplan, özellikle bazı hastalıkları olanları da uyardı. Kaplan; "Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu tarz hastalıkları olanlar yağlı etler yerine az yağlı ve yağsız etlerin aşırıya kaçmadan kısıtlı miktarlarda tüketilmelidir" dedi.

ETLERİNİZİ DİNLENDİRİN
Vatandaşlara dinlenmiş et tüketimini öneren Ayşe Kaplan sözlerini şöyle sürdürdü; "Dinlenmemiş etlerin sindirimi zor olduğu için, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açmaktadır, bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişilerin kurban etlerini buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra tüketmeleri gerekmektedir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli ‘kanserojen maddelerin’ oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi besin çeşitliliğinin sağlanmasına veya bol limonlu salata ile birlikte tüketilmesi,  etteki demirin biyo yararlılığının artması açısından oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. 

ETİ PİŞİRİRKEN BUNLARA DİKKAT
Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve kömürleşme olmayacak şekilde 15 cm kadar ayarlanmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etin iç sıcaklığı en az 75oC olacak şekilde düşük ısıda pişirilmelidir. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Bu nedenle etlerin orta veya kısık ateşte yavaş pişmesi sağlanmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir. Kurban etleri büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzdolabı sıcaklığında(4 oC) 1-2 gün, buzlukta -2oC ‘de birkaç hafta, derin dondurucuda – 18oC’de ise 3-4 ay kadar süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı mikroorganizmalar için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Donmuş etlerin oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları çiğ sebze ve meyve doğramada kullanılmamalıdır. Beslenmemize mutlaka bu bayram da dikkat etmeye çalışalım ve tek düze et üzerine bir beslenme tarzı yerine yeterli ve dengeli bir beslenme düzenine uymaya çalışalım"
Editör: Vitrin Haber