Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti’nin aydın yurtseverleri tarafından 1940 Yılında kurulan ve kapatıldığı 1952 yılına kadar 17 bin mezun veren Köy Enstitülerinin kuruluşunun 78. Yıldönümünde, bu okullardan mezun olup halen hayatta olan eğitmen ve öğretmenlerin de katıldığı Erfelek İlçesi’ndeki törende duygulu anlar yaşandı. 

Erfelek Belediye Başkanı emekli öğretmen Muzaffer Şimşek’in de katkılarıyla, emekli öğretmenler Erkan Turan, Hüsnü Yangöz, Cevat Akkaya, Erdoğan Erkaymaz ve Fatih Deveci’den oluşan Tertip Komitesi’nce düzenlenen törende şiirler ve anılarla o günler bir kez daha dile getirildi.

Sunuculuğunu emekli öğretmen-gazeteci ve yazar Erdoğan Erkaymaz’ın yaptığı törende konuşan emekli öğretmen Erkan Turan, Köy Enstitülerini bitirenlerden bugün hayatta kalanların azaldığını belirterek özetle şunları söyledi: “Sinop ve ilçelerinde halen hayatta olan 5’i bayan, 16’sı erkek olmak üzere toplam 21 öğretmenimiz bulunmaktadır. Bunların yaşları 86 ile 92 arasındadır. Bugün Köy Enstitülerinin 78. Kuruluş yıldönümünde Erfelekli 25 kadar Kastamonu Göl Köy Enstitüsü 1944 – 1952 yıllarında mezun olan 25 kadar merhum öğretmenimizi ve 11 kadar da merhum eğitmenimizi anmak için Erfelek Belediye Başkanımız emekli öğretmen sayın Muzaffer Şimşek’in katkıları ve benimle birlikte 5 değerli arkadaşımın çabalarıyla bu anma toplantısını düzenledik. Köy Enstitülerimizin 78. Kuruluş yıldönümünde, ebediyete intikal etmiş olan öğretmenlerimizi ve eğitmenlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Halen yaşayan çınarlarımıza da sağlıklı bir ömür diliyoruz” dedi. 

Törende konuşan emekli öğretmen ve Halk Eğitim Başkanı Şükrü Aydın da yaptığı konuşmada, “Köy çocuklarının okuması, aydınlanması ve çevresini uyandırması bazı çıkar çevrelerinin ve emperyalistlerin işine gelmemiş, akla hayale gelmeyen birtakım iftira ve karalamalarla kapatılması yoluna gidilmiştir. Çok yazık olmuştur” dedi.

 Törende daha sonra kısa birer konuşma yapan Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Erfelek Belediye Başkanı emekli öğretmen Muzaffer Şimşek, CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan ve İYİ Parti Sinop İl Başkanı emekli öğretmen Ceyhan Ünal da bu konudaki duygu ve düşüncelerini dile getirerek, merhum öğretmen ve eğitmenlere Alah’tan rahmet, halen yaşamakta olanlara da sağlık ve uzun ömürler dilediler. 

Törende; emekli öğretmenlerden Yaşar Kandemir’in yazmış olduğu,”Dünden Bugüne Saklı Kalanlar” adlı şiir kitabından kendisinin okuduğu,”Haberin Var mı?” isimli şiiri dinleyenler,”Sanki günümüzü yansıtıyor” dediler.  
Törende; Köy Enstitülerinden mezun olmuş ve ebediyete intikal etmiş olan öğretmen ve eğitmenlerin yakınları da o günlere ait anılarını anlattılar. Bunlardan biri de Erfelekli emekli öğretmen Hüsnü Yangöz oldu. 
Emekli Öğretmen Hüsnü Yangöz, babasının Köy Enstitüsü mezun idealist ve Atatürk’ün aydınlanma yolunda bir öğretmen olduğunu belirterek, okul ders saatlerinin dışında ve geceleri de gaz lambalarının sönük ışıkları altında köy çocuklarına ücretsiz ders vererek, onların laik, demokratik ve çağdaş uygarlık yolunda Cumhuriyetçi birer gençler olarak hayatlarını kazanmalarına imkan sağladığını söyledi. 

Erfelek’te düzenlenen Köy Enstitülerinin 78. Kuruluş yıldönümü törenlerine Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Erfelek Belediye Başkanı emekli öğretmen Muzaffer Şimşek, Sinop Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı emekli parlamenter av. Yalçın Oğuz, CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, İYİ Parti Sinop İl Başkanı emekli öğretmen Ceyhan Demir, emekli öğretmenler ve ebediyete intikal etmiş olan öğretmen yakınları ile davetliler katıldılar. 
Haber: Hikmet Kurada