Gurbette yaşayan Sinopluları bir araya getirip kenetlendirerek yaşadıkları yere öz değerlerini kaybetmeden adapte ederek yaşadıkları ve doğdukları coğrafyaya faydalı olmaları amacı ile kurulan KOSİDEF'in tanışma yemeği geçtiğimiz Cumartesi Akşamı Darıca Yelkenkaya Otelde yapıldı.

    KATILIM YOĞUN OLDU

    İlginin yoğun olduğu geceye TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Ak Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, CHP Kocaeli Milletvekili M. Hilal Kaplan, Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, Ak Parti Kocaeli İl Başkan Yardımcısı Şevki Demirci, Ak Parti Çayırova İlçe Başkanı Nazmi Özmen, Ak Parti Gebze İlçe Başkanı Cemalettin Kaflı, Ak Parti Darıca İlçe Başkanı Muzaffer Bıyık, Ak parti Durağan İlçe Başkanı Mesut ÇINLAR, CHP Çayırova İlçe Başkanı Rasim Meriç, MHP Çayırova İlçe Başkanı İsmail Akkuş, MHP Dilovası İlçe Başkanı Aslan Sazak, MHP Çayırova Belediye Başkan Aday Adayları İskender Turan ve Fatih Kartal, Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İlhan Özel, Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Ali KOÇ,Kocaeli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İMİŞ Müdürü Altan Çakır, Darıca Müftüsü Remzi Pehlivan, Çayırova İlçe Emniyet Müdürü Osman Gül, Müdür Yardımcısı Kayhan Ay, Çayırova İlçe Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan, Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Öztosun, Gebze İlçe Tarım Müdürü Vedat Şensoy, Darıca Belediye Başkan Yardımcı Seyfettin Ağdaş, çayırova Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanvekili Muhammet Tokmak, Kocaeli Erzurumlular Federasyon Başkanı Tekin Dursun, Kocaeli Giresunlular Federasyon Başkanı Süleyman Karaman, SİNDEF (Sinop Dernekler Federasyonu) Başkan vekili Rüstem Tüysüz, SİYAD Gebze Şubesi Başkanı Ramazan Cevizcioğlu,  çok sayıda STK başkanı,işadamı ve Sinoplular katıldı.

     

    KOSİDEF tarafından hazırlanan Sinop tanıtım filminin yayınlanmasının ardından konuşma yapan KOSİDEF Kurucu Başkanı İbrahim Irmak, KOSİDEF’in Çayırova,Darıca,Gebze ve Tuzla ilçelerinde faaliyet gösteren Sinop Dernekleri tarafından kurulan Kocaeli ve Çevresi Sinop Dernekleri Federasyonu olduğunu belirtti.

    Irmak; "Anadolu’dan milyonlarca insan daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak amacıyla memleketlerini terk ederek büyükşehirlere göç etti. Sinop ülkemizde en çok göç veren illerin başında geldi. Sinoplular daha iyi yaşam koşullarına ulaşmak amacıyla başta İstanbul olmak üzere hızlı bir şekilde büyükşehirlere göç ettiler.

    Sinopluların İstanbul ve Ankara’dan  sonra en çok göç ettikleri  il Kocaeli’dir. Kocaeli’de Çayırova,Gebze ve Darıca ilçelerinde yoğunlukla yerleşiklerdir. Sinopluların ağırlıklı nüfusunun olduğu Çayırova,Darıca,Gebze ve Tuzla ilçelerinde kurulu Sinop Dernekleri bir araya gelerek Kocaeli ve Çevresi Sinop Dernekleri Federasyonunu kurduk.
    Amacımız Peygamber efendimizin bir hadisi şeriflerinde işaret buyurdukları gibi “Birlikte rahmet,ayrılıkta azap vardır” ilkesini temel alarak önce hemşerilerimizi kendi aralarında birleştirmek ve  Doğduğumuz yeri unutmadan, doyduğumuz yere tam entegrasyon” vizyonuyla yola çıktık.

    KOCAELİ'Yİ SEVİYORUZ

    Federasyonumuz Sinopluların Sinoplu olmayan camiayla kaynaşması,bütünleşmesi amacına hizmet edecektir. Sinoplular memleketlerini unutmadan, yaşadıkları yerlerin gelişmesi ve kültürüne katkı sunmak istiyorlar. Bunun içindir ki Federasyonumuzun başında Kocaeli adı geçmektedir. Kocaelili Sinoplular, Sinop kadar Kocaeli’yi de çok sevmektedirler.

    BİR ÇOK KURULUŞ AMACIMIZ VAR

    Federasyonumuzun bir çok kuruluş amacı var. Ama özellikle kurucu yönetim olarak en önem verdiğimiz konu kesinlikle eğitim konusudur. Sinopluların eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve yaşadığımız ile ve ülkemize daha büyük katkı sağlamaları amacıyla eğitim konusunda Federasyon olarak netice alıcı çalışmalar yapmayı planlamaktayız.

    Yine Sinop’un tanıtımı noktasında çalışmalar yapıp, Sinop turizmine ve ekonomisine de katkı sunmak ana hedeflerimizdendir.

    Federasyonumuz bölgesinde yer alan Belediyelerle Sinop Belediyeleri arasında kardeşlik protokolü geliştirilmesine katkı sunmayı hedefliyoruz.  Kocaeli ve İstanbul belediyelerinin Sinop’tan en az 1 kardeş belediyeleri olmasını istiyoruz.

    Bu federasyonun kurulmasında aylarca emek veren hepsi birbirinden değerli olan  dernek başkanı arkadaşlarıma, çok kıymetli,fedakar yönetim kurulu üyesi arkadaşlarıma huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

    Aylar süren yoğun çalışmalar neticesinde bu Federasyonumuz kurulabilmiştir. İnşallah güzel hizmetlere imza atıp, hem Kocaeli,Hem İstanbul,Hem Sinop,hemde ülke kamuoyunda Federasyonumuzun güzel hizmetleriyle gündeme gelmeyi planlıyoruz" dedi.

    KOSİDEF olarak Hedeflerinin büyük, niyetlerinin halis olduğunu söyleyen Irmak Üstadın:
    "Tohum saç, bitmezse toprak utansın!
    Hedefe varmayan mızrak utansın!
    Hey gidi küheylan, koşmana bak sen!
    Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!
    Ustada kalırsa bu öksüz yapı
    Onu sürdürmeyen çırak utansın"
    dizeleri kendilerine bu yapıyı kurarken kendilerine rehber olduğunu ifade etti.

    Irmak'ın ardından selamlama konuşmaları yapan Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ve Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, derneklerin belediyelerin yapması gereken işleride yaparak kent bilincinin oluşmasına fayda sağladığından, derneklerin herzaman yanında olduklarını belirttiler.

    Geçtiğimiz yıl Sinop'a gitme fırsatını bulduğunu ve Sinop'u çok beğendiğini ifade ederek sözlerine başlayan Ak Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık; " Öncelikle bu topraklar bize kolay vatan olmadı. Yüzbinlerce şehit vererek vatan oldu. fedarasyonlardan beklediğim 3 temel konu var. Bizi biz yapan, bizi millet yapan değerlere sahip olmalıyız. Yerel kültürlerimiz yaşatılmalı ve çocuklarımıza öğretilmeli. Çocuklarımız değerlerimizle yetişirse top atsalar yıkılmayız. Değerlerimize sahip çıkmazsak ta başka düşmana ihtiyacımız yok.

    DEVLETİMİZ SOSYAL DEVLET

    Kur'an-ı Kerim'de de Rabbimizin Buyurduğu gibi " Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık" dediği gibi, bizde ırkçılık hemşericilik yoktur. Bizde hemşerilik vardır, hemşericilik yoktur. Hemşeriliğin gereği aradaki yardımlaşmayı ve dayanışmayı sürekli sağlamak ve güçlendirmek. Devletimiz sosyal devlettir. İnsanların her türlü masraflarını her zaman karşılar ama insana gereken sıcak ilgiyi bu federasyonlarımız sağlamalı.

    780 bin kilometrekarenin hepsi vatan toprağı. Şartlar bizi memleketlerimizden buralara getirmiş. Ama geldiğimiz yerlerin ata toprağı olduğunu asla unutmamalıyız. İmkanı olanlar ata toprağına yatırım yapsın. İmkanı olmayanlarda hiç olmazsa çocuklarına ata topraklarını mutlaka göstersin" dedi. Toplu fotoğraf çektirilmesinin ardından tanışma programı son buldu.


    KOSİDEF Kurucu Yönetimi Şu isimlerden oluşuyor: İbrahim Irmak, Ali Özçelik, Bahattin Demircan, Çetin Irmak, Emine Akyüz, Ercan Aslan, Erdal Canel, Fatih Kartal, Ferhat Yılmaz, Hasan Karakuş, Haydar Demirkıran, Hüseyin Sancak, İlyaz Özdemir, Kadir Kırık, Kemal Karagül, Kenan Özçelik, Murat Akyüz, Murat Tunç, Mustafa Özdemir, Mustafa Yiğit, Ramazan Akyüz, Salih Altınel, Şahin Özkan, Şenol Özdemir, Yaşar Çelikoğlu