Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. CHP Sinop İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıya Sinop NKP dönem sözcüsü Kayhan Konukçu, CHP Sinop İl Başkanı Barış Ayhan, Eğitim-İş Sendikası Sinop Şubesi Başkanı Celal Tuncay Şahbenderoğlu, Sinop NKP üyeleri, CHP’liler ve nükleer santral karşıtları katıldı.

EN KÜÇÜK HATADA GERİ DÖNÜŞÜ İMKANSIZ ZARARLARI OLACAK
Burada konuşan Sinop NKP dönem sözcüsü Kayhan Konukçu, Çernobil ve Fukişima Nükleer Santral felaketlerinden sonra tüm dünyanın, başta Almanya, İsveç, İspanya, Belçika ve İtalya atık sorunu ve kullanımında güvenlik sorunu olduğu gerekçeleriyle nükleer santrallerden vazgeçtiğini ancak Türkiye’de inatla nükleere odaklanıldığını söyledi. Konukçu; “ABD ve Japonya yeni yapmayı planladığı reaktörlerin yapımını iptal etmiş olup, Fransa ise vazgeçmek için tartışmaya açmıştır. En küçük bir hata da dahi canlılar üzerinde geri dönüşü imkansız zararlarının olacağını bile bile ve örneklerini görüp yaşamamıza rağmen AKP iktidarı Nükleer macerasından vazgeçmemektedir. Bu maceranın ülkemizi nasıl bir felakete taşıyacağının endişesi içindeyiz” diye konuştu. 
Kayhan; “Son dönemde her konuşmalarında yerli ve milli olmaktan bahsedenler yerli ve milli olmayan bir teknoloji, yakıt, işletme hakkı 20 yıl yabancılara ait olan ve şu an kullanmakta olduğumuz elektriğin 2,5 katı ücret ödemeyi taahhüt ederek elektrik üretmek istemektedirler” dedi. 

TURİZM OLUMSUZ ETKİLENECEK VE BALIKÇILIK YOK OLMASI TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
Toplam bin 415 futbol sahası büyüklüğünde bir alanın Nükleer Santral yapımı için ilgili yabancı şirketlere bedelsiz olarak verildiğini belirten Kayhan sözlerine şöyle devam etti; “Bu bölgede yapılan doğa(ağaç) katliamı hepinizin malumudur. İnceburun yarımadasında ve etrafında bulunan milli parklar ve doğal yaşam alanlarının hiç şüphesiz inşaat aşamasında nasıl olumsuz etkileneceğini düşünmek bile istemiyoruz. Hele ki ilimizin en önemli gelir kaynakları olan balıkçılığı ve turizmi ne kadar olumsuz etkileyeceği ve balıkçılığın yok olması tehlikesiyle karşı karşıyayız. Çünkü günde 28 milyon metreküp suyu denizden çekerek soğutma suyu olarak kullanacaklar. Bu miktar Türkiye'nin günlük ihtiyacının 2 katı kadardır. Su çekimi esnasında larvalar ve küçük balıklar da yok olacaklardır”. 

TÜM SİNOP HALKINI DAVET EDİYORUZ
Kayhan; “Yapılan yağma ve talana dur demek için önce 21 Nisan 2018 Cumartesi günü saat 14.00’da Yaşlılar Evinde düzenleyeceğimiz "Çernobilden Fukişimaya Nükleer Santraller Gerçeği' konulu panelimize ve 22 Nisan 2018 Pazar günü Hamsi Yolu Kamyon garajında saat 11.00 da toplanarak Atatürk Anıtı önünde düzenleyeceğimiz "Sinop Nükleer Santral İstemiyor" konulu mitingimize tüm SİNOP halkını davet ediyorum” diye konuştu. 
Editör: Vitrin Haber