Sinop Valiliği, İl Özel İdaresi, AB Proje Koordinasyon Merkezince yürütülen ve Karadeniz'e kıyısı olan bazı ülkelerin iştirakiyle gerçekleştirilen “Karadeniz Havzasında Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi“ projesi tüm hızıyla devam ediyor. Projeyle ilgili Sinop İl Özel İdaresi Proje Ofisi tarafından yapılan basın açıklamasında, projede gelinen nokta ve yapılacak çalışmalar hakkında kamuoyu bilgilendirildi. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi; Bu projenin finansmanı Karadeniz Havzası Programının, Avrupa’da Komşuluk İlişkileri ve Ortaklığı ile AB’ye Katılım Öncesi Yardım Konularına yönelik olarak Avrupa Birliği tarafından sağlanmaktadır.

Romanya Milli Sular İdaresi, Dobruca - Litoral Su Havzası Yönetimi (ABADL) . Romanya, yapılan 2.2.1.72773.238 MIS-ETC 2646 sayılı sözleşmeyle Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleştirilen Ortak Operasyonel Programı "Karadeniz Havzasında 2007-2013" kapsamında, Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi (BKAY) proje iyileştirilmesi uygulanmaya başlanmıştır. Bu sözleşme Bulgaristan'ın Karadeniz Yerel Yönetimler Birliği (UBBSLA), Ukrayna’nın - Bölgesel Araştırmalar Merkezi ( CRS ), Moldova’nın - Cahul Ekolojik Danışma Merkezi (ECC) ve Türkiye’den - Sinop İl Özel İdaresi ( Türkiye Proje Ana Faydalanıcısı ), Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ( TÜDAV ), Doğal Hayatı Koruma ( DAYKO ) Dayko Vakfı tarafından geliştirilmiştir. Belirtilen bu ortakların yanı sıra Romanya Çevre ve İklim Değişiklikleri Bakanlığı, Türkiye’den, Kastamonu Valiliği, Rize Üniversitesi, Hollanda’dan Kıyı ve Deniz Birliği (EUCC),Bölgesel Su Yönetim Kurulu Rijnland ve Zandvoort Belediyesi de iştirakçiler arasındadır.

Sözleşme sonrası finansmanı 2007-2013 Karadeniz Havzası Ortak Operasyon Programınca sağlanan ICZM Projesi’nin Bütünleşik Kıyı Yönetimiyle ilgili faaliyetlerinin ihale süreci içerisinde yapılan çalışmaları, Proje Yürütme Kurulumuzca yetkilendirilen teknik ekip tarafından (NIMRD Grigore Antipa) Romanya Milli Sular İdaresi’ne ilk taslak çalışma olarak gönderilmiştir.

Mayıs 2015 itibari ile projemizin son durumu şöyledir: 23-24 Şubat tarihleri arasında Köstence’de tüm ortakların ve iştirakçilerin katılımıyla yapılan toplantıda, ilgili uzmanların da  katkılarıyla proje çıktısı olarak kararlaştırılan TASLAK ÇALIŞMA (Draft Study) ile ilgili yapılacak çalışmalar üzerinde fikir alışverişinde bulunulmuş ve görülen tüm eksiklerin giderilmesinden sonra ortaklardan son bir revizyon işlemi yapılması istenmiştir. Bu son gözden geçirme sonrası tüm tarafların oluru alınmış ve Taslak Çalışma İngilizce dilinde hazır hale getirilmiştir.

Hazırlanan Taslak Çalışma  proje ortaklarının tamamına gönderilmiş olup, ortaklardan da yapılan bu İngilizce çalışmanın kendi  ana dillerinde çevirisini yaptırarak projenin web sitesinde yayınlamaları istenmiştir. Yapılan çeviri çalışmaları halen devam etmekte olup bittiğinde ortaya çıkacak olan Taslak Çalışma Türkçe olarak web sitemizde yayınlanacaktır.

Proje Websitesi: http://blacksea-iczm.eu/ Herkes sitemizde görüşlerini ifade ederek sorularını sorabilir.
 
Editör: Vitrin Haber