Sinop İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, kanser haftası etkinlikleri kapsamında kanserde erken teşhis hayat kurtarır temalı yürüyüş düzenlendi. Sinop Valiliği önünden başlayan yürüyüş, Karakum yolu istikametinden devam ederek yine valilik önünde son buldu. 

Yürüyüş sonrasında bir açıklama yapan İl Sağlık Müdür Vekili Uzm. Dr. İrfan Kenan, düzenlenen etkinlikle, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olan kansere dikkat çekmek istediklerini söyledi. Kenan; “Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ve ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle is gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. 

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması, toplum bilincinin geliştirilmesi ve kanser taramaları, kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Ülkemizde de Dünya Sağlık örgütünün önerdiği kanser türünde tarama yapılmaktadır. Taraması yapılan kanserleri ise şu şekilde sıralayabiliriz; Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında klinik meme muayenesi, 40-69 yas arası kadınlara mamografi çekimi, Meme kanseri açısından riskli grupsa (anne, kardeş, teyze, halada meme kanseri varsa)  40-69 yas arası kadınlara mamografi çekimi, Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) danışmanlığı. Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yas aralığındaki kadınlardan smear alınması Kolorektal kanser taramaları; 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadınlardan gaitada gizli kan tetkiki yapılmaktadır.

Bu kapsamda "Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır" der ve ilgili yaş gruplarındaki herkesi KETEM ve Aile Hekimlerine kanser taramalarını yaptırmaları için davet ederiz” dedi.
Yapılan açıklamanın ardından vatandaşlara Valilik önünde açılan standa bilgilendirici broşürler dağıtıldı.
 
Editör: Vitrin Haber