Karasu Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Sezer, Sinop'ta başlatılan Balık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi'ne ilişkin, "Bu projenin başarıya ulaşabilmesi için hangi araçla olursa olsun kalkan balığının avlanmaması gerekir" dedi.
 
Sezer, gazetecilere yaptığı açıklamada, kalkan balığının son yıllarda aşırı avcılık, deniz kirliliği ve kaçak avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını vurguladı. 
Balığın neslinin kurtarılması için çalışma yapıldığına işaret eden Sezer, "Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Sinop’ta 'Balık Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında çalışma yürütüyor. 10 bin kalkan balığı yavrusu, Karadeniz’e bırakıldı. Bu projenin başarıya ulaşabilmesi için hangi araçla olursa olsun kalkan balığının avlanmaması gerekir" ifadesini kullandı.
 
Ali Sezer, 23-24 Mayıs'ta Kocaali sahilinde belediye ve bazı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlenecek olan Kalkan Balığı Tutma Yarışması'nın iptal edilmesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti: 
"Festival kapsamında düzenlenen bu yarışma, özellikle kalkan balığı av yasağını yok saymaktadır. Bu dönemde tüm balıklar gibi kalkan balığının da havyar tuttuğuna ve yiyecek aramak için deniz kıyı bölgesini tarıyor. Yarışma, üretim çalışmalarını olumsuz şekilde etkileyecektir. 50 kilometre civarında olan Sakarya’nın Karadeniz sahillerinde oltayla kalkan balığı avcılığı, bu yarışmayla cazip hale getirilmiş olacaktır. Binlerce kişi sahillere akın edecek ve oltayla kalkan avlayacaktır. Bunun denetlenmesi de mümkün değildir."

 
Editör: Vitrin Haber