İzmir’de, bu yıl 18.’si düzenlenecek Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’ne 9 ülke ile Sinop’tan katılacak 250 çocuğu konuk edecek aileler heyecanla minik misafirlerini bekliyor. Misafir ağırlamanın telaşıyla hazırlıklarını tamamlayan ailelere, yeni arkadaşlar kazanacak çocukların heyecanı eşlik ediyor. 

Gaziemir Ulusal ve Uluslararası Çocuk Şenliği’ne Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna-Hersek, Litvanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Romanya, Rusya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya ile Sinop-Boyabat’tan çocuklar katılacak. Kente gelen çocukları şenlik boyunca evlerinde ağırlayacak Gaziemirli aileler günler önce başladıkları hazırlıklarını tamamladı, heyecanla çocukları beklemeye koyuldu. Yabancı çocukları konuk etmenin heyecanını yaşayan aileler, bir yandan da konuk edecekleri çocukların dilleri ve kültürlerini araştırıyor. Aileler, misafir edecekleri çocukların yeme-içme kültürü, yaşam tarzları, gelenek-görenekleri hakkında bilgi topluyor. Farklı kültürlerden dostluklar kurmanın heyecanını yaşayan çocuklar sabırsızlıkla arkadaşlarını beklemeye koyuldu.

Çocukların odaları hazır
Rusya ve Romanya’dan ikişer çocuğu geçen yıl konuk eden Nadire-Mehmet Dişbudak çifti bu yıl da aynı ülkelerden ikişer çocuk ağırlayacak. İkinci kez yabancı çocukları konuk edecek aile, ilk yıl edindikleri tecrübeler ışığında hazırlıklarını sürdürüyor. Anne Nadire Dişbudak, konuk edecekleri çocukların ülkelerinin yemeklerini ve dillerini internetten araştırırken, baba Mehmet Dişbudak da çocukların aileleriyle rahat iletişim kurmaları için evlerine görüntülü konuşma sistemi kurduklarını söyledi. Çocuklarının farklı kültürlerden arkadaşlık edinmelerinin kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Mehmet Dişbudak, “Onlardan ayrılmak çok zor oluyor. Evdeki yokluklarına uzun süre alışamıyoruz. Vedalaşırken onlarda, bizlerde ağladık” dedi. Kendisinin de gitme şansı bulduğu Rusya’dan getirilen hediyelere gözü gibi bakan ve kardeşi Arda ile paylaştığı odasını misafir çocukları ağırlamak üzere hazırlayan Efecan, misafirlerine “Bir an önce gelin” diye seslendi.

İnternetten araştırma yaptılar
Bugüne kadar Bulgaristan, Romanya, Litvanya’dan şenliğe katılan çocukları konuk eden Elif-Türker Şentürk çifti ise 15 yıldır evlerinde çocuk ağırlıyor. Ailenin çocuk almaya başladıklarında 3 yaşında olan 18 yaşındaki çocukları Anıl, annesiyle birlikte ağırlayacakları Litvanyalı çocuğun kültürü hakkında araştırmalar yaptı. Litvanya kültürünü ve yemeklerini internetten araştıran Anıl, bu bilgileri annesine aktarıp, misafire özel yemekler hazırlanmasını sağladı.

Önce konuk oldu şimdi konuk ediyor
Belediyenin halk dansları zeybek ekibiyle Rusya’ya giden 12 yaşındaki Ege de daha sonra ailesiyle birlikte şenliğe katılan çocukları ağırlamaya başladı. Bahar-Hasan Karabağ çifti, çocuklarının Volgograd kentinin kurtuluş günü kutlamalarına katıldığında konuk olduğu ailenin çocuklarını ağırlayarak çocuk almaya başladı. Misafir ettikleri Rus çocuğun ailesiyle iletişimlerinin halen devam ettiğini söyleyen Kahyaoğlu ailesi, “Bu yıl yine Rusya’dan çocuk ağırlayacağız. Misafirimize özel hazırlıklarımızı tamamladık. Oğlumuz Ege ile birlikte internetten araştırma yapıyor, Rusça öğreniyoruz” dedi.

Editör: Vitrin Haber