Sinop İli ilçeleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği (SİYAD) İstanbul Pendik Kurtdoğmuş Yolu Üzerinde SİYAD ALİ KARAKUŞ Piknik alanında bu yıl dördüncüsünü düzenlediği panayır büyük ilgi gördü.

İstanbul’da Sinop panayırına her geçen yıl katılım artıyor. Son düzenlenen panayırı, öncekilerden ayıran farklarından biri de, katılımcı profilinin verileri oldu. Bütün siyasi partilerin eski ve yeni milletvekilleri, eski - yeni belediye başkanları, meclis üyeleri akın akın panayıra iştirak etti.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da, Sinop’un yöresel ve yerel yemeklerinin, iklime mahsus meyve ve sebzelerin gurbetteki Sinoplunun hizmetine sunulduğu çok fazla sayıda stand açıldı. Katılımcılar da, halkımızın emeklerine kayıtsız kalmadı. Panayırdan satan da, satın alan da memnun ayrıldı.

SİYAD genel başkanı Sabahattin Sungur ve yönetim kurulu üyeleri, misafirlerini davul zurna eşliğinde kapıda karşılayıp, ayrılırken de, yine davul zurna eşliğinde uğurladılar. Sabahattin başkan, en çok koşturan, her şeye yetişmeye çalışan bir insan. Katılımcılar da bu fedakar tutumundan dolayı kendisine teşekkür ettiler.

Doğuca Köyü Dernek Başkanı Hüseyin Büyükbaş Panayır'a büyük bir TIR dolusu damacana içme suyu getirtip Sinoplu hemşehrilerine dağıttı.Tuvaletlerin kurulması ve temizlik amaçlı kullanılan su tankerinide kendisinin Ataşehir Belediye Başkanı'ndan talebi üzerine panayıra getirmiş olması Sinoplular tarafından takdire şayan bir kişi olarak konuşuldu.Hüseyin Büyükbaş aynı zamanda Arel ve Haluk Levent'in panayır alanımıza gelmesinde sponsor olmuştu.

Açılış töreninde konuşan SİYAD Genel Başkanı Sebahattin SUNGUR, "Ülkemizde ardı, ardına gelen şehit haberleri sırasında böyle bir etkinliği içimiz kan ağlayarak yapmak zorunda kaldık. Çünkü, panayırımıza stant açan esnafımızı, sanatçılarımızı, güreşçilerimizi mağdur etmek istemedik. Buradan, Allah-ü Teala bütün şehitlerimizi gani, rahmet eylesin geride kalan aziz Türk ulusuna sabır versin."Bugün buraya gelen bütün misafirlerimiz en yakın 30 km ile 100 km arasında mesafeden gelip bizlerin kendilerimize ne kadar değerli olduğumuzu göstermiş olmaları gerçekten bizleri çok gururlandırdı." dedi.Sungur protokolde olan herkesin ismini teker teker söyleyerek kendilerinin buraya kadar gelmesinden dolayı çok teşekkür ederken,yönetiimi ile el ele vererek,birlik ve beraberliğini göstererek adeta güç gösterisi yaptılar.
 
SİYAD Yönetimi Ayakta Alkışlandı.
 
 
Sebahattin Sungur uzaktan,yakından gelmiş protokolü teker teker sahneye çağırarark kendilerine teşekkür etti.

Sinop panayırına,İstanbul Sinoplu İş Adamları Derneği İstişare Konsey Başkanı Prof.Dr.Emin Kuru veBşk.Yrd.Rafet Orhan,Konsey icra üyesi Mustafa Demir ve bir çok yönetim kurulu üyesi ile beraber güreş alanına gelenekleri yaşatma adına, davul-zurna eşliğinde gelen Emin Kuru hemşehrilerinin ilgi ve sevgi gösterileri ile hemşehrileri ile selamlaştıktan sonra protokoldeki yerini aldı.Sinop Valimiz Dr.Ahmet Cengiz,İstanbul Milletvekilimiz hemşehrimiz Şirin Ünal,Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu,Chp İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve Kadir Gökmen Öğüt,23 Dönem Vekili Prof.Dr Abdurrahman Dodurgalı,Dikmen Belediye Başkanı Hüseyin Yüksek,Pendik Belediye Başkanı Dr.Kenan Şahin,Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem,Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can,Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Sayın İsmail Kabakçı,MHP Ümraniye İlçe Başkanı Sedat Özmen,MHP Kartal İlçe Başkanı Sayın Metin Özipek,MHP Ataşehir İlçe Başkan Vekili Mahmut Kılıç,CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak,CHP Sancaktepe İlçe Başkanı Hakkı Sağlam,Ak Parti Ataşehir İlçe Başkanı Nimetullah Topu,Ak Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş,Ak Parti Maltepe İlçe Başkanı Avk.Kamil Barkır,DSP Sancaktepe İlçe Başkanı İlyas Kıvrak,Mezarlıklar Müdürü Hasan Öztürk,İş adamları Rafet Orhan,Safa Sarısoy,Mehmet Yıldız,Yunus Ergüz,Musa Can,Ali Dönmez,Murat Çakır,Ergün Gedikoğlu,Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi Murat Sarı,Ataşehir Meclis Üyesi Doğuca Köyü Dernek Başkanı Hüseyin Büyükbaş ve SİYAD Onursal Başkanı Ayşe Serpil Yıldız gibi bir çok protokolün takdim edildiği ve Sinop halkına tanıtma toplantısında ilk konuşmayı yapan Prof.Dr.Emin Kuru;

Yaptığı konuşmadan bir kesit izlemek için;  http://youtu.be/1qmkJZNeKqI
 
Prof.Dr.Emin Kuru; Sinop Köyleri Turizme Açılarak İlklere İmza Atıyor.
 
 
 
Davul-Zurna ile Karşılamalardan Biri; http://www.facebook.com/photo.php?v=257670587686357
 
Emin Kuru; "Sinop İstanbul'da Artık Var! Herkes Hesabını Ona Göre Yapsın!"
 
"Panayır organizasyonunun mükemmel hale getiren SİYAD Genel Başkanı Sebahattın Sungur bey'e Sinopluları her üzüntü,keder,her sevinçte ve müşkünde yalnız bırakmayan Sinop Valisi Dr.Ahmet Cengiz Bey'e ve hemşehrimiz İstanbul Milletvekişi Şirin Ünal'a,Milletvekillerine ve Belediye Başkanlarına teşekkür ederek,İstanbul'da Sinoplular artık vardır. Bu organizasyonun bu etkiliği varlığın ispatıdır,her kuruluş,herkes her yere termik yapmak isteyenlerde İstanbul'daki etkili örgütlü Sinop şehrini hesaba katmalıdır.
 
Sinoplular,İstanbul'da,Ankara'da,İzmir'de,Çorlu'da,Bursa'da,Almanya'da,Amerika'da örgütlü haldedir.Bu örgütlü yapı Türkiye'de bir ilk ve Dünya'da emsali olmayan bir dayanışma yapısı sadece Sinoplular'da var olması büyük avantaj sağladı.Sinop insanı bu yapıyı 25 yılda meydana gelmesinde emeği geçen başkanlara,eski-yeni bütün yönetim kurulu üyelerine,özellikle teşekkür etmek istiyorum"dedi.

Konuşmasında yine bir ilki Sinoplular olarak gerçekleştiriyoruz,Sinop'un doğa harikası köylerini Pansiyonculuk anlayışında Turizme açıyoruz,Ekoloji ve Organik Ürün Destekli köylerde ev Pansiyonculuğu projesi iki yılın sonunda meyvesini verdiğini söyleyen Emin Kuru, Ayancık Bakırlı Zaviye Köyü,Ali Köyü,Bahçe Köyü okulları atil durumdan kurtulacak bu proje ile köylerimizde ürettiğimiz organik ürünlerimizle DNA'sı oynanmış yiyecekler bağışıklık sistemimizi bozan yiyeceklere karşı alternatif yenilebilir enerji kaynaklarına sahip olunacak ve bolluk bereket getireceğiz.Sağlıklı toplum oluşturma çabasına katkı sunacağız.Bu köylerde doğa sporlarının uygulama alanlarından istrifade edecek,dedi.

Turizm Bakanlığı ve KUZKA Kapsamında Prof.Dr.Emin Kuru Tarafından Yürütülen Sinop Köylerinin Turizme Açılması Sinop Panayırında Gündeme Oturdu.
 
 
Bu projenin gereği Ali köyü ve Bahçe köyü'nün satış ve yer yatak pazarlama faaliyetlerinde görmenin projenin meyvelerini vermeye başlaması olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.Bu projenin hayata geçmesinde çok büyük desteğini gördüğümüz Valimiz Dr.Ahmet Cengiz bey'e yine Turizm Bakanlığı düzeyinde her zaman desteğini gördüğüm ve proje sorumluluğunu üstlenmiş turizm ve kültür bakanlığı müşteşarı Özgür Özaslan bey'ede buradan teşekkür ediyorum. dedi.

Proje gereği Sinop'ta üretip bu panayırda sergileyip pazarlanmasından istifade eden turizme açılmış köylerin dernekerlerinden ücret almayarak projeye önemli katkı sağlayan Sebahattin Sungur kardeşime bir kez daha teşekkürlerimi arz ediyorum diyen Kuru turizme açtıkları Bahçe köyü,Ali köyü ve Bakırlı Zaviye köyü standlarını Vali,Şirin Ünal ve Sebahattin Sungur ile ziyaret ederek bu projeyi hayata geçirecek model uygulama ve model davranış sergileyen dernek başkanı Erkan Ünal'dan bilgi alındı.Zaviye köyü için Rafet Orhandan bilgi alındı.Memnuniyetlerini belirten valimiz ve hemşehrimiz Şirin Ünal'dan sonra SİYAD başkanı Sungur'da bu projeyi bütün içtenliğimiz ile benimsedik ve sahiplendik.Türkiye'de örnek alınacak bir model uygulamayı göstereceğiz, dedi.Proje yürütücüsü Emin Kuru'da bu maya tutmuştur "GÖZÜN AYDIN MEMLEKETİM" yeni köyleri örgütlemek ve Turizme açmak için yola devam"diyerek sözlerini tamamladı.

 
İstanbul Milletvekili Şirin Ünal yaptığı konuşmada;"Sizlere Başbakanımızdan selam ve sevgi getirdim,Sinopluları ne kadar çok sevdiğimi gönlümün hep sizlerle olduğunu söylememi istedi.Bu güzel organizasyonu hazırlayan SİYAD Genel Başkanı Sebahattin Sungur ve yönetimine sonsuz teşekkürler ediyor her gün dahada büyüyeceğimize inanıyorum"dedi.
 

Sinop Valisi Dr.Ahmet Cengiz yaptığı konuşmada; "Sinoptan kalkıp geldiğim bu kutlu günde siz değerli hemşehrilerimiz ile birlikte olmanın gururunu yaşamak en güzel duygu olsa gerek,bizler Sinop için Sinoplu için Sinop'ta mücadele ederken sizlerinde İstanbul'da bizleri yalnız bırakmaması,her yaptığımız organizsayonda ve projede arkamızda durmanız ve burada da birliğinizi bozulmadığını görmek bizi gururlandırdı.SİYAD Genel Başkanı ve yönetiminin takdir edilecek bu organizsoyunun Sinop tarihinde bir yer edindiğini dile getirerek başarılarının devamını,burada bulunan herkese SİYAD ailesini yalnız bırakmadığı için sevgi ve saygılarımı sunuyorum" dedi.

 
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer yaptığı konuşmada; ’’Ben Valilik görevinde de bulundum ve şu an milletvekiliyim,30 yıldır bu tür organizasyonlara katılırım.Fakat bu güne kadar böylesine samimi, böylesine coşku dolu ve böylesine kucaklayıcı bir organizasyonda bulunmadım’’dedi.
 

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt yaptığı konuşmada; "25 Yıldır Sinopluları takip etmekteyim sağolsunlar her organizasyonlularına davet edip, beni onurlandırıyorlar.Bugün Sinopluların,İstanbul'da söz sahibi olduklarının net bir şekilde ispatlamış olmuştur." dedi.

Sizlerden bir ricam olacak Sinop o kadar güzel bir şehir ki elimden geldiği kadar her zaman gidiyorum fakat Sinopun tanıtımının eksik yapıldığını söylemek istiyorum bunun için hep beraber bunu daha iyi yapmaya özen gösterelim diyerek Siyad yönetimine teşekkür ederek alandan ayrıldılar.

 
Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu yaptığı konuşmada; "Hemşehrilerim ben evlenene kadar Malatyalıydım, evlendikten sonra Sinop'lu oldum.Bir tatil gününü eğlenceye ve birlikteliğe, Türk'ün Orta Asya'dan Anadolu'ya gelişini hala sürdürülmesi gereken anlamlı örf ve adetlerimizin yansıması,yiğitlerimizin bunu çayırda Türk'ün gücünü ortaya koyarken,keşkeklerimiz ile güzel anlamlı bir organizasyon gerçekleştirmiş durumda, bu manada özellikle teşekkür ediyorum.

Bütün iç ve dış güçlere karşı bu ülke Türk'tür Türk kalacak, Ne Mutlu Türküm" diyene diyerek sözlerini tamamladı. 

Dikmen belediye başkanı Hüseyin Yüksek,Sancaktepe belediye başkanı İsmail Erdem,Ataşehir Belediye Bşk.Yrd.(Tüsidef Gnl.Bşk)İsmail Kabakçı'da birer konuşma yaparak Sinoplulara sevgi ve saygılarını sundular.

Protokol konuşması bittikten sonra güreşler ve ağalık seçimi oldu..Güreşlerde baş altını Sinop'lu Tahir Yılmaz alırken, baş'ı ise Sivaslı Aydın Balatçı kazandı.

Ağalık yarışını ise Bahattin Çelik 2012 yılının yeni ağası seçildi.

 
 
 
 
 
 
Hüseyin Büyükbaş Hemşehrilerine Damacana Suları Dağıtırken.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
sinopgundem

Editör: Vitrin Haber