Sinop Üniversitesi  Boyabat MYO İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Programı öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Yunus Emre Karslıoğlu İş sağlığı ve güvenliği yasasının kamu-özel ayrımı yapılmaksızın bütün işyerlerinde uygulanmaya başlanacağını belirterek daha önceden bazı işyerleri için ertelenen kanunun bazı maddelerinin  1 Temmuz 2016 itibarı tüm işyerlerinde uygulanacağını ifade etti.

Karslıoğlu sözlerinde

"2012 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldı, İşyerleri Az tehlikeli , Tehlikeli ve Çok Tehlikeli olmak üzere sınıflara ayrıldı ve işyerleri için İSG uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getirilerek iş yerlerinde çalışma şartlarının iyileştirilmesi iş kazası ve meslek hastalıklarına yol açabilecek riskler tespit edilsin önlemler alınsın;   eğer bu personeller bulundurulamıyorsa dışardan hizmet alımı yolu ile kanuna uyulsun denildi. 

İş sağlığı ve Güvenliği Çok Ciddi bir mesele
Bakınız kanun İSG'nin sorumluluğunu sadece artık ismini sıklıkla duyduğumuz İSG uzmanına vermiyor. Kanuna göre işverenler ve işveren vekilleride İSG'nin işyerinde uygulanmasından ve yürütülmesinde de sorumludur. İş sağlığı ve Güvenliği çok ciddi bir mesele ihmale gelmez" dedi

İşyerinde çalışanın başına gelebilecek bir çok olayın iş kazası olarak nitelendirildiğini sonrasında ise tazminat davalarınının ve iş gücü kayıplarının gündeme geldiğini, bunlarında maddi menevi bir çok külfet içerdiği  ifade eden Karslıoğlu ister kamu olsun ister özel olsun iş yerinde tertip ve düzenin bu kanun ile artık daha da önem arz ettiğini belirtti.

Çalışanlarda İSG kurallarına uymak ve eğitim almak zorunda 

Karslıoğlu Ayrıca;

"6331 sayılı kanuna göre işverenlerin, İSG uzmanlarının, işyeri hekimlerinin sorumluluklarının yanı sıra  çalışanlarında İSG kurallarına uymak zorunluluğu var, kanunda açıkça çalışanların yükümlülükleri diye maddeler mevcut. Ayrıca ilgi yönetmeliğe görede çalışanlar tehlike sınıflarına göre periyodik olarak 1 yıl, 2 yıl ve 3 yılda bir olmak üzere belirtili saatleri doldurmak kaydı ile   eğitim almak zorunda . 2012 'den bu yana bazı işyerleri için 2014 yılına kadar,  kamuda ise 6331 sayılı Kanunun 7 ve 8 inci maddeleri için 1 Temmuz 2016 ya kadar   38. madde ile tolerans zamanı diyebileceğimiz bir vakit tanındı ve şimdi 1 Temmuz 2016 kapıya dayandı. Kamu-özel ayrımı yapılmaksızın bu kanunun tüm maddeleri ve ekleri bu tarih itibarı uygulamaya girecek." dedi.



 
Editör: Vitrin Haber