Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Sınıf Öğretmenliği üçüncü sınıf öğrencisi Rafet Gür yaptı.

Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinden Hüseyin Duru ise katılımcılara kısa bir şiir dinletisi sundu.  Programın devamında Akademik Genç Düşünce Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan ve Çanakkale Savaşında yaşanan olayları anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı.

Daha sonra konferansa konuşmacı olarak davet edilen Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş kürsüye gelerek, Çanakkale savaşının önemi ve sonuçları hakkında detaylı bilgi verdi.

Konuşmasında “Çanakkale iman ve ruhun savaşıdır” diyen Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, “İman ve ruh silah ve cephaneyle birleşerek Çanakkale’de bir destan yazdı. 7’den 70’e herkes bu destana ortak oldu.  Dolayısı ile “Ey şehid oğlu şehid, isteme benden makber, Sana ağuşunu açmış duruyor Peygamber” vecizesi ile Mehmet Akif bunu en iyi dillendiren şairlerimizden olmuştur” dedi.   İngiliz ve Fransızların, Avustralya, Yeni Zelanda, Hindistan, Nepal, Afrika, Kanada ve diğer bölgelerden insanları kandırıp Çanakkale’ye getirdiklerini anlatan Altıntaş şöyle konuştu; “ANZAK; Çanakkale Savaşlarında, İngiliz sömürgesi olan Avustralya ile Yeni Zelanda’dan toplanarak getirilmiş askerlere verilen isimdir. 1.Dünya savaşı ve Çanakkale’de Osmanlı ile savaştırmak için getirilen orduların içinde İngiliz ve Fransız askerlerinin yanında, bu iki devletin sömürgeleri olan Müslüman ve Hıristiyan ülkelerinden getirilmiş askerler de mevcuttu. Mehmet Akif’in: Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela! Dediği bu askerler dünyanın hemen hemen bütün bölgelerinden derlenerek getirilmişti. Ancak hemen belirtmemiz gerekirse, “Gönüllüler Orduları” adı altında topladıkları bu gençlere ve ailelerine karşı çeşitli hileler kullanarak, onlara doğruyu söylemiyor, yalan ve şantajlarla kandırıyorlardı. Haberleşme tekniklerinin son derece ilkel olması, insanların kültür seviyelerinin de henüz çok gelişmemiş bulunması, bu tür hilelerin ve asılsız propagandaların kullanılmasını çok kolaylaştırıyordu. Kandırılan ANZAK’lara şu yalanları söylüyorlardı:  “Barbar Türklere dersini vermeye gidiyoruz. Medeniyet nedir, insanlık nedir bilmeyen, Hristiyanlığın ve Hristiyanların can düşmanı, Türklere haddini bildireceğiz. Türkler son derece korkak insanlardır. Sizi daha, uzaktan gördüklerinde kaçacak delik arayacaklardır. Bunun bir tatilden farkı olmayacaktır. Efsane şehir İstanbul’a bir günde girip, orada eğleneceğiz. Anavatanınızın sizlere şimdi ihtiyacı var.” Bu tür yalanları, hem gençlere birebir, hem çeşitli afişler vasıtalarıyla, hem de basın yoluyla halka ulaştırıyorlardı.”

Doç. Dr. Ahmet Altıntaş, Çanakkale savaşında ülkenin en okumuş genç nesillerinin kaybedildiğini de belirterek, “Çanakkale savaşı herkesin bildiği gibi bir yedek subaylar savaşı olacaktır. İmparatorluk en okumuş genç nesillerini kaybetmiştir. 13-14 yaşından itibaren ortaokul lise ve üniversite öğrencilerinin burada savaştığını görüyoruz. Bu durum da ileri ki yıllarda ülkemiz için büyük sıkıntılar doğurmuştur” şeklinde konuştu.  

Konuşmaların ardından üniversite öğrencileri tarafından hazırlanan “Çanakkale” konulu tiyatro gösterimi yapıldı. Daha sonra Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmet Berber, Doç. Dr. Ahmet Altıntaş’a hediye takdim etti. Program sonunda ise Sinema ve Kısa Film Kulübü öğrencileri tarafından hazırlanan Çanakkale ile ilgili resim sergisi ve temsili şehitlik gezildi. 

Programa Sinop Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmet Berber, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Eş, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ekrem Memiş, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. H. Hüseyin Satılmış, Siyasi Parti temsilcileri, Sivil toplum örgütleri, akademik personel ve öğrenciler katıldı. 

Editör: Vitrin Haber