Sinop Orman İşletme Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında aşılanan kayın kök ve kütüklerinden ürün alınmaya başlandı. 

Sinop İşletme Müdürlüğü, Erfelek kaymakamlığı ve Erfelek Karacaköy ve Çevresi Tarımsal Kalkındırma kooperatifi ile birlikte yürütülen (PLEUROTUS SPP.) yöresel isimleri ile Kayın Mantarı, yaprak mantarı, istiridye mantarı olarak ta bilinen mantar projesinde ilk ürünleri alınmaya başlandı.  

Sinop Orman İşletme Müdürü Hakan ORHAN ve Erfelek İşletme Şefi Sefer AKAN’nın katkıları ile Orman Mühendisi Cahit ÇETİNEL’ in hazırlayıp denetim ve koordinatörlüğünü yaptığı Proje ile ilgili bilgi veren Sinop Orman İşletme Müdürü Hakan Orhan projenin amacının orman tali ürünlerden azami faydalanılması ve tali ürün çeşitliliği sağlanarak orman köylüsüne alternatif kazanç sağlama ile tali ürünlerin ekonomiye kazandırılarak değerlendirilmesi olduğunu söyledi.

Kayın mantarı üretiminin köylüler tarafından amatör olarak daha önceden kesilmiş kütüklere uygulandığını hatırlatan Orhan; “Bu da kütüklerin başka alanlarda kullanımını engelliyordu. Ağaç sadece mantar üretimine harcandığı için değer kaybına uğrayabiliyordu. Yapılan bu proje ise tamamen artık olarak ormanda kalan ve çürümeye bırakılan kök ve kütüklere uygulanmış ve kesilen ağaçların diğer kısımları endüstriyel odun olarak değerlendirilmiştir. Aşılanan kökler 2014 yılı normal bakım programımdaki ve aralama kesimleri ile bölmeden çıkarılan ağaçların toprakta kalan kök ve kütüklerine yapılmış, çürümeye bırakılan bu kütüklerden ayrıca tali ürün olarak mantar üretilmiştir. Ayrıca çürüyerek humus tabakasına karışmasını beklediğimiz köklerin mantar misellerinin öz oduna kısa sürede işlemesi nedeni ile de çürüme ve gübre oluşumu hızlandırılmış doğaya dönüşümün zaman olarak kısaltılması hedeflenmiş tahminen 4-5 yıllık zaman aralığında da, her yıl en az iki sezonda köklerden mantar ürünü alınarak köylüye alternatif geçim kaynağı sağlanmış olacaktır” dedi.


Editör: Vitrin Haber