Preveze Deniz Zaferi'nin 476. yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü kapsamında TCG Tufan Hücumbotu, Sinop Limanı'na geldi. Zaferin yıl dönümü dolayısıyla Sinop Limanı'na gelen TCG Tufan Hücumbotu, halkın ziyaretine açıldı. 

1. Hücumbot Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay Erdal Ergün ve TCG Tufan Hücumbotu Gemi Komutanı Deniz Binbaşı Hasan Denizli, beraberindeki denizci askerlerle Sinop Deniz Şehitliğini ziyaret etti. Şehitliğe karanfil bırakılması sonrasında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Deniz Teğmen Abdulkadir Gün, 'Bugün burada şerefli kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi anmak için toplanmış bulunuyoruz' diyerek başladığı konuşmasında, Sinop baskınını şöyle dile getirdi:

"Dört bin levent, bundan tam 161 yıl önce Sinop Limanı'na avdet etmişlerdi. Kırım Savaşı henüz patlak vermişti. Başlarında Komutanları Patrona Mustafa Paşa bulunuyordu. Karadeniz'in savunması görevini üstlenmişlerdi ancak Patrona Mustafa Paşa'nın imkanları kısıtlıydı. Elindeki gemiler ve toplar, dönemin şartlarına göre teknolojik ömrünü doldurmuş ve personeli eğitimsizdi. Fırtına nedeniyle Sinop Limanı'na demirledi ancak Rus donanması liman önlerine kadar sızmıştı. Türk filosu üzerine top mermileri yağmaya başlamıştı. Çoğu büyük hasarlar almış gemiler karşılık vermiş fakat gemilerin mevkileri top atmaya engel ve topların menzilleri yetersizdi. Bütün gemilerimiz yandı ve 4 bin levendimizin yarısından fazlası şahadet şerbetini içti."

Komutan Patrona Mustafa Paşa'nın ise esir düştüğünü vurgulayan Gün, şöyle devam etti:

"Türk donanması bugüne kadar sadece İnebahtı'da savaşarak yenilmiş, Çeşme ve Sinop'ta ise savaşmadan baskına uğrayarak mağlup olmuştu. Bir daha böyle bir felaketi yaşamamak için donanmamızın her zaman harbe hazır olacak şekilde tutulması bugün artık bizlerin görevi. Çünkü tarih göstermektedir ki eğitimsiz donanmalar yok olmaya ve donanımsız devletler de savaşları kaybetmeye mahkumdur. Bugün ay yıldızlı bayrağımızın altında huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu sizler gibi aziz şehitlerimize borçluyuz. Sizlerden emanet aldığımız kutsal vatan topraklarını sonsuza kadar koruyacağız. Ruhunuz şad olsun."

Buradaki törenin ardından program, TCG Tufan Hücumbotunda şehit ailelerine öğle yemeği verilmesi ile devam etti.

TCG Tufan Hücumbotu, daha sonra vatandaşların ziyaretine açıldı.
Editör: Vitrin Haber