Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Murat Sezgin, hamsinin bu sezon az olacağı yönünde söylemler bulunduğunu belirterek, "Denizde küçük canlılar, büyük canlılar tarafından tüketiliyor. Dolayısıyla böyle bir düşünce veya söylem mantıklı gibi duruyor. Çünkü palamut da küçük balıklarla besleniyor ama üzerinde bilimsel bir çalışma yapılmadığından hamsi az mı olacak, çok mu olacak, bunu bekleyerek göreceğiz." dedi.

Sezgin, yaptığı açıklamada, Karadeniz'de kasım ayı itibarıyla hamsi avcılığının başlayacağını söyledi.
Hamsinin hem balıkçılar hem de vatandaşlar nezdinde farklı bir yere sahip olduğuna işaret eden Sezgin, ellerinde bilimsel bir çalışma bulunmadığından "bu yıl az veya çok av gerçekleşeceği" yorumunun yapılamayacağını anlattı.

Palamudun çok olduğu sezonlarda hamsinin azaldığı yönünde söylemler bulunduğuna dikkati çeken Sezgin, şunları kaydetti: "Burada bir besin zinciri söz konusu. Denizde küçük canlılar, büyük canlılar tarafından tüketiliyor. Dolayısıyla böyle bir düşünce veya söylem mantıklı gibi duruyor. Çünkü palamut da küçük balıklarla besleniyor ama üzerinde bilimsel bir çalışma yapılmadığından hamsi az mı olacak, çok mu olacak, bunu bekleyerek göreceğiz. Yani palamut bolluğunun yaşandığı bir sezonda balıkçılarımızın bel kemiği olan hamsinin ne kadar av vereceğini şu an kestirmek mümkün. Hamsi avı kasım ayı itibarıyla başladığında tartışmalar da son bulacaktır. Ümit ederim ki palamut gibi hamsi sezonu da iyi geçer." 

Prof. Dr. Sezgin, av baskısının Karadeniz'deki tüm balık türlerinde stoklarının azalmasının sebepleri arasında bulunduğunun altını çizerek, "Bir diğer sebep kirlilik. Karadeniz zaten özel ekolojik koşullara sahip hassas bir deniz. Kirlilik nedeniyle geçmiş dönemlerde ticareti yapılan birçok balık türünün yavaş yavaş kaybolduğunu görüyoruz. Dolayısıyla hamsi olsun, diğer balık türleri olsun, stoklarının korunması için balıkçılarımızın belirlenen kriterlere uymaları gerekiyor. Bizler de denizimizi temiz tutmalıyız." ifadelerini kullandı. 
 
Editör: Vitrin Haber