Devlet Su İşleri (DSİ), Sinop’a yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Sinop’ta tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapıları.

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Sinop’ta gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi veren DSİ Genel Müdürü Murat Acu; “DSİ olarak son 14 yılda Sinop’ta 35 yerleşim yerine yıllık 19,11 milyon m3 içme suyu sağladık.  5 baraj inşa ettik. 47 bin 390 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 26 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 26 derenin ıslahını tamamladık” dedi.

22 BİN 130 DEKAR TARIM ARAZİSİ SULANACAK
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen “GÖLSU” projesinden Sinop’un da büyük oranda faydalanacağını belirten DSİ Genel Müdürü Murat Acu, proje kapsamında Sinop Saraydüzü Barajı Sulaması çerçevesinde 22 bin 130 dekar tarım arazisinin sulanacağını ifade etti. Acu; “Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Sayın Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” projesi kapsamında Sinop İli de nasibini aldı. Bu çerçevede çalışmaları devam eden Sinop Saraydüzü Barajı Sulaması kapsamında 22 bin 130 dekar tarım arazisi sulanacaktır. İş kapsamında Y1 yedek boru hattı üzerindeki 902 m uzunluğundaki sulama tüneli, Ana boru hattında 13 bin 265 m CTP boru, yedek boru hatlarında 2 bin 865 m CTP boru ile 36 bin m HDPE boru döşenmiştir. Boru döşenen kısımlardaki sanat yapıları tamamlanmıştır. Toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Cazibeli kısmın inşaatı tamamlandıktan sonra, pompaj ile sulanması planlanan 11 bin340 dekar alan 2. Kısım olarak ihale edilecektir” diye konuştu.

YILLIK 12 MİLYON 67 BİN 608 TL KATKI SAĞLAYACAK
İşin tamamlanması ile ülke ekonomisine yıllık 12 milyon 67 bin 608 TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Acu; “DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz; belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir. Son olarak bu projenin yapılmasında en büyük destekçimiz Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

 
Editör: Vitrin Haber