Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun 19 Ağustos 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Kanun kapsamında Genel Sağlık Sigortası borcu için gelir testi ve yapılandırma yapması gereken vatandaşların bu başvuruları için son tarihin 02 Ocak 2017 olduğunu hatırlatan SGK Sinop İl Müdürü Yaşar Yılmaz, yapılandırma müracaatı yapan genel sağlık sigortalıların, borçlarının gecikme zamlarının silinerek, asıl primlerini peşin ya da 12 ay taksit halinde ödeme imkanına kavuşacaklarını söyledi. Yılmaz; “Bazı Alacakların Yapılandırılmasına İlişkin 6736 sayılı Kanun ile Kurumumuzun birikmiş alacaklarına ödeme kolaylığı getirilmiş olup, ayrıca 6183 sayılı Kanun ve 6552 sayılı Kanunun 81 nci maddesiyle 5510 sayılı Kanuna eklenen Geçici 60 ıncı madde kapsamındaki yapılandırma işlemlerine ilişkin bazı yeni düzenlemeler yapılmış bulunmaktadır. 

“60 ıncı maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup da gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımını takip eden aybaşından itibaren DÖRT  ( 4 ) ay içerisinde gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucunun (tescil edildiği gelir testi seviyesinden daha düşük olması şartıyla)  yapılan gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirilir” dedi. 
   
Kanunun 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olduğunu ifade eden SGK İl Müdürü Yaşar Yılmaz, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu aslının peşin veya on iki ayda eşit aylık taksitler halinde ödenmesi durumunda son taksit ödeme tarihine kadar sosyal güvenlik mevzuatına göre hesaplanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsil edilmeyeceğini belirtti. Yılmaz açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Bu fıkra kapsamında olup bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçluların bu Maddenin yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren BEŞ ( 5  )  ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunmaları ilk taksiti veya peşin ödemenin istenmesi halinde prim borcunun tamamını bu maddenin yayımlandığı tarihi izleyen aybaşından itibaren 6 ay içinde ödemeleri gerekir.

Bu madde ile 8 nci madde hükümlerinden yararlanmak üzere başvuruda bulunan borçlular taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında 2 den fazla, vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırmadan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler “ hükmü  yer almaktadır. 
Ayrıca, söz konusu madde uyarınca  ( g ) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan genel sağlık primi alacakları yönünden,  en geç 31/01/2017 tarihine kadar yeniden yapılandırma için başvuruda bulunulması gerekmektedir.   
 
 Bu itibarla, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun  60 ncı maddesinin (g) bendi gereğince; herhangi bir sosyal güvenliğe tabi olarak çalışmayan ve bakılmakla yükümlülüğü bulunmayan ve bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımızın, 01/09/2016 ile 02/01/2017 tarihleri arasında ikametgahlarının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları halinde, gelir testi sonucu çıkacak gelir durumlarına göre tescili sağlanarak gelirine göre prim ödeme imkanına kavuşacaktır.

Gelir testi yaptıran sigortalıların gelirlerine göre, tahakkuk edecek primlerini ödemek için ise 31/01/2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl / Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize müracaat ederek  borçlarını yapılandırmaları gerekmektedir.  
Yapılandırma müracaatı yapan genel sağlık sigortalılarımızın, borçlarının gecikme zamları silinecek ve asıl primlerini peşin ya da 12 ay taksit halinde ödeme imkanına kavuşmuş olacaklardır.”