İstanbul’da yaşayan Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya harbinde savaştığı yedi cepheden biri olan ve 12 bin askerimizin metfun bulunduğu Galiçya’daki Türk şehitliklerini ziyaret etti. Burada bulunan 6 Türk şehitliğinden yalnızca 3 tanesinin ziyaret edilebilir durumda olduğunu ifade eden Puhaloğlu, bu topraklarda yatan ecdadımıza sahip çıkılması gerektiğini anlatmak için Anadolu’yu gezmeye başladı. Bu kapsamda Sinop’ta gazetemiz Vitrinhaber’i ziyaret eden Gazeteci Yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya gezisinde gözlemlediği detayları bizlerle paylaştı. 

ECDADIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Galiçya ziyaretinde bölgede bulunan 6 tane şehitlikten sadece üç tanesine ulaşabildiğini belirten Hamit Puhaloğlu, ecdadımızın ruhaniyetine sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Puhaloğlu; “Türk şehitliklerinin bulunduğu alanın etrafı Hristiyan mezarlarıyla çevrilmiş durumda. Türk şehitliklerinin izleri siliniyor. Bizim burada yatan 12 bin şehidimiz var. Dolayısıyla devlet olarak buralara sahip çıkmak zorundayız. Özellikle TİKA’nın burada ciddi faaliyet yürütmesi gerekiyor. Buradaki şehitliklerin bakımı yapılmalı. Yok edilmesine müsaade edilmemeli. Galiçya’da 362 kilise var ama bir tane ufak da olsa mescidimiz yok. Oysa bizim burada şehitlerimiz var. Buraya bir cami ve aş evi yapılmalı. Mini bir külliye kurulmalı. Buralar adeta sarhoşların uğrak yeri konumuna gelmiş durumda. Bu şehitlerimizin ruhaniyetine saygısızlık. Bunları engelleyecek çalışmalar yapılmalı” dedi.  

GALİÇYA EN AZ ÇANAKKALE KADAR ÖNEMLİ
1916-1917 yılında Enver Paşa’nın emriyle kurulan Galiçya Cephesinde 33 bin askerin savaştığını ve bu savaşlarda 12 bin askerimizin şehit olduğunu ifade eden Hamit Puhaloğlu, Galiçya’nın en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti. Puhaloğlu; “Galiçya’ya gönderilen askerler sıradan asker değildi. Her biri peyk asker yani Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde postacılık, kuryelik ve muhafızlık yapan asker sınıfındandı. Bu askerler ayrıca eğitimli ve dil bilen askerlerdi. Çanakkale Savaşları’na katıldıkları için hepsi Sat ve Sas Komandosu. Bunlar kendilerini metre kareye 3 bin merminin düştüğü yerlerde ispat etmişler. Seçkin ve eğitimli askerler. Yaşları 30’un altında. Uzun boylu dil bilen kültürlü insanlar. Yani aslında Galiçya, Çanakkale kadar önemli” diye konuştu.

GALİÇYA’DA TÜRK BAYRAĞI DAĞITTIM
Galiçya ziyaretinde bölge insanına yanında götürdüğü Türk bayraklarını dağıttığını söyleyen Gazeteci yazar Hamit Puhaloğlu, Galiçya’ya gidecek olan vatandaşlardan da, bölgede mücadele etmiş Türk ecdadını hatırlatmak için yanlarında Türk bayrağı götürerek dağıtmaları tavsiyesinde bulundu. Puhaloğlu; “Ben Galiçya’ya giderken yanımda 100 tane Türk Bayrağı götürdüm ve oradaki vatandaşlara dağıttım. Oraya gidenler de yanlarında Türk Bayrağı götürsün. Türk tarihini anlatan kitaplar götürmekte yine yarar var” dedi.

HER SENE ZİYARET EDİLMELİ 

Galiçya şehitliklerinin mutlaka ziyaret edilmesi gerektiğini vurgulayan Puhaloğlu, “18 Mart tarihinde Anzaklar atalarını ziyaret etmek için binlerce kilometre öteden geliyorsa, bizde kendi atalarımızı ziyaret etmek zorundayız. Devlet bu konunun üzerine ciddi olarak eğilmeli. Özellikle yıl dönümlerinde buraya turlar düzenlenmeli ki, unutulmasınlar. Aksi halde buradaki şehitlikler yok olup gidecek” ifadelerini kullandı.  Galiçya’da meftun bulunan şehitlerimizin Çanakkale gazileri olduğunu hatırlatan Puhaloğlu, “33 bin Türk askeri gidiyor. Bunlarda 12 bini şehadet şerbeti içiyor. Bunlar seçkin askeri birlikler. Her sene ülkemizin her ilinden kafilelerle buralar ziyaret edilmeli. Kuran-ı Kerim okunmalı ve de bugünün anlamına özel etkinlikler düzenlenmeli” diye konuştu.  
Editör: Vitrin Haber