Sinop Ticaret İl Müdürlüğü tarafından il geneli ve ilçelerde mal ve hizmet sunan işyerlerinde satışa sunulan ürünlerde bulunması zorunlu olan etiketler ile ilgili denetimler gerçekleştirildi. 

Gerçekleştirilen denetimler hakkında bilgi veren Sinop Ticaret İl Müdür Vekili Canan Demirbağ, il ve ilçelerde gerçekleştirilen denetimlerle tüketici hakkının korunmasının amaçlandığını söyledi. Demirbağ; “6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun; tüketicilerin ekonomik çıkarlarını koruyucu, aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemlerin alınmasını, Fiyat Etiketi yönetmeliği ise; satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esaslarına uygun satışların yapılmasını amaçlamaktadır. 

Faaliyette bulunan satıcı ve sağlayıcıların satışa sunduğu ürünlerin fiyat etiketinde, ödenecek olan tüm vergiler dahil malın satış fiyatı, (bir malın ticari teamül ile yerleşmiş satış usul ve şekillerine; göre adet, uzunluk, ağırlık, alan veya hacim ölçülerinden biriyle ifade edilen tüm vergiler dahil fiyatını ifade eden) birim fiyatı, (malın üretildiği ülkeyi ifade eden) üretim yeri ve (malın cinsini ifade eden) ayırıcı özelliğini içeren bilgiler yer almalıdır. Bu bilgiler malın, ambalajının veya kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yerleştirilmeli; eğer bu mümkün değil ise, aynı bilgileri kapsayan fiyat listelerinin kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde, malın satışa sunulduğu işyerinde uygun yerlere asılmalıdır” dedi. 

YANILTICI ETİKETLERDE TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİYAT UYGULANMALI
Satışa sunulan ürünlerin üzerinde bulunan fiyatların yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemesi gerektiğinin altını çizen Sinop Ticaret İl Müdür Vekili Canan Demirbağ, ürünlerin üzerinde bulunan satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyatın uygulanması gerektiğini söyledi. Demirbağ; “Ürün etiketlerinde yer alan satış fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanmalı, alışverişe konu olan mal veya hizmetlerin fiyat bilgilerinin doğru, eksiksiz, karışıklığa sebebiyet vermeyecek şekilde, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler içermemelidir” diye konuştu. 

40 İŞYERİNDE 248 ÜRÜN DENETLENDİ
İl ve ilçe genelinde mal ve hizmet sunan 40 işyerinde 248 ürünün denetlendiğini kaydeden Sinop Ticaret İl Müdür Vekili Canan Demirbağ, yapılan denetimler neticesinde tespit edilen aykırı ürünler için gerekli ikazların yapıldığını ve kanunlar çerçevesinde gerekli cezai işlemlerin uygulandığını belirtti. Demirbağ; “Mal ve hizmet sunan her işyerinde inceleme ve denetleme yapmaya yetkili olan Ticaret İl Müdürlüğümüz; ilimiz ve ilçelerinde ilgili Kanun çerçevesinde denetimler yapmış, 40 işyerine bizzat giderek 248 ürün denetlemiş ve tespit ettiği aykırı ürünler için uyarılarını yaparak gerektiğinde idari para cezası uygulamıştır. 

Bundan böyle ilimiz ve ilçelerinde denetimlerimiz devam edecek olup, Tüketicilerimizin bu konudaki şikayetlerini Alo 175 Tüketici Hattına veya Ticaret İl Müdürlüğüne bizzat başvuruda bulunmaları ayrıca satıcılarımızın da 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun un uygulanmasındaki yapılması gerekenler hakkında bilgi alabileceklerini hatırlatmak istiyorum” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber