İl Müdürü Erol Saraçoğulları’nın bizat kendisinin de katıldığı denetimler Şube Müdürü Rahmi Öztark ile gıda denetmenleri Nurdan Tezel, Selçuk Yiğit, Oral Dinler tarafından gerçekleştirildi. 
 
Denetimlerle ilgili gazetecilere bilgi veren Erol Saraçoğulları, “Gıda toplumumuzun ve bizim en önemli konulardandır. Gıdaların piyasaya arzı çok önemlidir. Yıl içerisinde gıda üretim ve tüketim işletmelerini düzenli olarak denetlemekteyiz. Üretim yerleri denetimlerimizden olan fırın denetimlerimizi Ramazan ayı içerisinde daha da yoğunlaştırdık. Denetimlerimiz devam edecektir. Bu denetimlere fırsat buldukça ben de katılıyorum.  

Sinop merkez ve tüm ilçelerde 19 kontrol görevlisi ile denetimlerimizi gerçekleştiriyoruz. Fırın denetimlerinin yanında özellikle lokanta, pastane, fırın, market, kasap gibi gıda arzının yoğun olduğu yerlerde denetimlerin titizlikle ve arttırılarak devam edeceğiz. Denetimler esnasında görülen bazı eksikliklerin giderilmesi amacıyla fırınlara süre veriyoruz, belirlenen süre zarfında eksiklerini gidermeyen işletmeler için yasal yaptırımlar uygulayacağız” dedi.

Fırınlarda, Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin getirdiği yenilikler hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Erol Saraçoğulları, 04 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği kapsamında  1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren kepek oranı yüksek olan unların kullanımı zorunlu hale getirildiğini kaydetti. Tuz miktarının düşürüldüğünü, ekmek satılan her yerde tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek bulundurulması zorunlu hale geldiğini kaydeden Saraçoğulları, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri ambalajsız olarak satışa arz edilebileceğini,  bu ekmeklerin dışındaki ekmek çeşitleri ve diğer ekmek çeşitlerinin piyasaya arzında üretim yerleri de dahil olmak üzere ambalaj zorunluluğu getirildiğini belirtti. 

Üretimin ve tüketimin tüm aşamalarındaki hijyen koşullarının çok önemli olduğunu dile getiren Saraçoğulları, "Bu yeni hijyen koşullarını tüm fırıncılarımıza anlattık. Bu konuda eğitimler verdik. Hijyen konusunda tüm fırınlarımız gerekli uyarıları biliyorlar. Fırınlarda ekmek kasaları açıkta bırakılmamalı, zemin ve dış ortamla teması engellenmeli, Uygun koşullarda piyasaya arz edilmeli. Pazar, manav, kasap gibi yerlerde ekmek satılmamalı, ekmeklerin satışa sunulduğu dolaplar veya tezgâhlar açıkta bırakılmamalı" diye konuştu.

Kurumun önceliğinin yasaların verdiği yetki çerçevesinde halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak olduğunu dile getiren Saraçoğulları sözlerini şöyle tamamladı; “Bilindiği gibi Ramazan ayı boyunca artan gıda tüketimleri esnasında zaman zaman olumsuzluklara da rastlanmaktadır. Bu konuda gerekli uyarıları yapıyoruz. İşletmecilerimizin gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Hedefimiz denetimlerimizde en iyiyi koşullarda gıdanın piyasaya arzını sağlamak. Bu kapsamda yıl boyunca düzenli olarak yürütülen denetimler Ramazan ayı boyunca artırılarak devam ettirilecektir” 



Editör: Vitrin Haber