30-40 yıl öncesine ait eski tip sayaçlar için 'sayaç müzesi' oluşturuldu

Çalık YEDAŞ eski sayacı 3 dakikada geri veriyor

10 yıllık kullanım süresi dolduğu için elektronik sayaçla değiştirilen eski tip sayaçlar, Çalık YEDAŞ depolarında korunuyor. İsteyene de 3 dakika içinde iade edilirken, çok eski yıllara ait sayaçlardan da 'müze oluşturuldu'.
Sinop, Samsun, Ordu, Amasya ve Çorum elektrik dağıtımını yüklenen Çalık Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümleri doğrultusunda, 10 Yıllık Periyodik Muayene süresi dolan elektrik sayaçlarının değişimini sürdürürken, 30-40 yıl öncesine ait sayaçlardan da 'sayaç müzesi' oluşturdu.
Genel Merkezi Samsun’da bulunan Çalık YEDAŞ Genel Müdürlük Binası’nda oluşturulan ‘sayaç müzesinde’ 1930’lardan günümüze kadar uzanan her yıla ait sayaçlar bulunuyor. Sayaç teknolojisinin dönüşüme uğradığı tüm yılların sayaç modellerini ve o günün teknolojisini kapsayan müzede, sayaçlar o günkü görselliğiyle muhafaza edilerek sergileniyor. Günümüzde artık yerini elektronik sayaçlara bırakan mekanik sayaçların her çeşidini müzede bulmak mümkün.  
ŞİMDİ ELEKTRONİK SAYAÇ ZAMANI
Abonelerin 10 yıllık kullanım süresi sayaçlarının elektronik sayaçlarla değiştirilmesi yasal zorunluluk olarak dağıtım şirketleri tarafından sürdürülüyor. Aynı Kanun periyodik muayene süresi dolmuş sayaç kullanımını suç saydığı gibi bununla ilgili 1000 lira idari para cezası öngörüyor. Çalık YEDAŞ, sayacı değişmesi gereken abonelere sayaç değişiminden bir hafta önce bir bildirim yapıyor. Şirket tarafından daha ekonomik olarak temin edilen 5 yıl garantili elektronik sayaçlar, aynı zamanda sigorta kapsamında. Eski sayaçlar depolarda arşivleme şeklinde saklanırken, İsteyen abone sökülen eski tip sayacını talep etmesi halinde 3 dakika içinde kendisine teslim ediliyor. 

ABONEYE DAHA AZ MALİYET
Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, "Bu yasal zorunluluğu biz müşterilerimize bir fırsata dönüştürdük. 10 yıllık bakım ücreti olan 66 liradan daha ucuz fiyata sayacı garantili ve sigortalı kapsamda değiştiriyoruz. İsteyen de kendisi temin edebilir. Şirketimiz EPDK’nun yeni sayaç tebliğini de dikkate alarak (EPDK’nIn yeni sayaç tebliğinde tüketici sayaçlarının elektronik sayaç olacağı belirtilmektedir) 10 Yıllık Muayene ve Damga Süresi dolan sayaçları yeni bir sayaçla değiştirerek hem EPDK Sayaç tebliğine uygun hale getirmekte hem de aboneye daha az bir maliyete bu işi yapmaktadır. Bu süreç kamu kurumlarında da devam etmektedir" dedi.

Editör: Vitrin Haber