Jeopolitik konumunun yanı sıra Rusya ve İsrail ile normalleşen ilişkilerin etkisiyle bölgenin enerji üssü olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye’yi ne Fetullahçı terör örgütünün (FETÖ) darbe girişimi ne de bu girişimi piyasalar yoluyla gerçekleştirmeyi amaçlayan uluslararası kuruluşlar durduramıyor.

Çünkü, uluslararası kuruluşlar ekonomimiz üzerine Avrupalı yatırımcıları korkutmayı hedefleyen açıklamalar yapsa da Türkiye, enerji sektöründe Avrupa’dan değil Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinden yatırımcı çekiyor.

AVRUPA'NIN PAYI ÇOK AZ
Enerji Piyasaları ve Politikaları Enstitüsü Başkanı Dr. Volkan Özdemir darbe girişiminin yabancı yatırımcıyı etkilemeyeceğini ifade etti. Türkiye’nin en büyük yatırım projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın (TANAP) yaklaşık 10 milyar dolara mal olduğunu ve yatırımın büyük bölümünün Azerbaycan devlet şirketi Socar tarafından yapıldığını hatırlatan Özdemir,  Rusya ile yapılacak Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali ile Japon-Fransız ortaklığının aldığı Sinop Nükleer Santrali Projesi olduğunu söyledi. Özdemir, mevcut projelerin de Avrupa dışındaki yabancı yatırımcılar tarafından finanse edildiği belirtti.      

HER ŞEY LEHİMİZE
41 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol varil fiyatlarını değerlendiren enerji uzmanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, petrolün 50 dolara yükselmesi ile kapatılan kuyuların tekrar açıldığını ve son dönemde düşüş yaşandığını söyledi. Düşük fiyatların petrole olan talebi destekleyeceğini vurgulayan Kumbaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Düşük fiyatlar projelerin karlılıklarını düşürür ve enerji ekonomisinin ön plana çıkmasına neden olur. Bu durum da Türkiye için fırsat olarak görülebilir. Çünkü Türkiye’yi enerji üssü yapacak stratejik ortaklıklar ülkemizin jeostratejik konumu ile sunduğu ekonomik proje güzergahlarını temel almakta. Türkiye’nin enerji üssü olmasını istemeyecek dış güçler olabilir ama bunların düşük petrol fiyatları döneminde Türkiye’yi by-pass edecek projeler geliştirmeleri ekonomik nedenlerle mümkün olmaz.”

40 DOLARIN ALTINA İNEBİLİR
Dolardaki değerlenme, jeopolitik gelişmeler ve arz piyasasına yönelik endişeler nedeniyle 2014'ün ikinci yarısından itibaren düşüşe geçen petrol fiyatları, bu yılın ilk yarısında yönünü yukarı çevirmesine karşın tekrar düşüş trendine girdi. 41 dolar seviyesine kadar gerileyen petrol fiyatlarını değerlendiren Nordea Markets Kıdemli Petrol Analisti Thina Margrethe Saltvedt, fiyatların yükselmesini sağlayabilecek fazla olumlu faktör olmadığını ve fiyatların 40 doların altına gerileyebileceğini, petrole yönelik arz ve talebin küresel çapta bölgeler, mevsimsel etkiler ve stok seviyelerine göre farklılık gösterebileceğini bildirdi.
karar.com
Editör: Vitrin Haber