Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Rusya'ya eğitime gönderilecek öğrencileri ve ailelerini Bakanlık'ta kabul etti. Burada öğrencilerle sohbet eden Bakan Alaboyun, Nükleer projelerde farklı firmaların projelerinin olduğunu söyledi. Alaboyun; “Biz, mümkün olduğu kadar aynı teknolojiyi sürdürmek istiyoruz. Akkuyu ile Sinop'un birikimi muhtemelen aynı olacak, sonuçta tek teknoloji birikiminin oluşması konusunu önemsiyoruz" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Rusya'ya eğitime gönderilecek öğrencilerin sorularını cevapladı. Öğrencilerin, santralin Rusya'dan başka ülkelere yaptırılabileceği yönündeki açıklamaları sorması üzerine Alaboyun, "Bizim alım garantimiz var, o garanti çerçevesinde nükleer santrali kurulacak ve Türkiye'nin ilk nükleer santral denemesi, nükleer derken bomba denemesi olarak algılanmasın, başarılı olacak. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak. Hayatınızı dedikodulardan uzak tutun. Kafanıza bir şey takılırsa Google'ı açın o size her türlü bilgiyi verir" dedi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Rusya'ya eğitime gönderilecek öğrencileri ve ailelerini Bakanlık'ta kabul etti. Bugün 2011 yılından sonra beşinci kez Rusya'ya öğrenci gönderildiğini belirten Alaboyun, "Şu ana kadar toplam 317 öğrenci göndermişiz. 32 farklı üniversiteden 6 bin 50 öğrenci müracaat etmiş sınava, 600 kişi yazılıya girmiş, 80 kişi müracaat sonrası karar verilmiş. İnşallah Türkiye'nin ilk nükleer santralinde işletmeci olarak çalışacaksınız, 32 farklı üniversiteden 18 farklı bölümden seçilmişsiniz. Gelişmiş ülkelerin tamamında nükleer santraller var, ülkemizin kalkınması için nükleer santrale ihtiyaç var. 'Nükleer şöyle zararlı böyle zararlı' deniliyor, belki kaza riski en az olan enerji nükleer. Bugün kömürde bile karbondioksitle yüz yüzeyiz ama nükleerde böyle bir şey yok. Evet, etkisi var ama hatasız, verisiz hiçbir şey de yok dünyada. Akkuyu'da üreteceğimiz enerji tek başına İstanbul'un tüketeceği enerjiden fazla. İstanbul, Türkiye'deki enerjinin yüzde 13'ünü tüketiyor. Akkuyu bize yüzde 14-15'ini sağlayacak. 2023'e kadar santralde 4 üniteye işletmeye alacağız, 4 bin 800 megavatlık bir kurulu güce erişeceğiz" dedi.

"İleriye bakmamız lazım, teknolojiyi geliştirmemiz gerekiyor" diyen Alaboyun, "Türkiye'de bir şeye başlamadan, hatalar yapmadan sonuca ulaşamıyoruz. Buralarda hatalarımız olabilir, eksikliklerimiz olabilir, zaman içinde telafi edeceğiz. Hepiniz çok iyi sınavlardan seçilerek gelmiş arkadaşlarsınız. İyi bir yabancı dille Rusya'ya gidiyorsunuz, eğitiminizi kendiniz taçlandırın. Hedefi yüksek tutmak çok önemli. Hedefi olmayan insanlar ortada ne yapacağı belli olmayan sıkıntılı kişilerdir. Dün, biz Japonya'daydık, Sayın Cumhurbaşkanımızla. Japonya kültür, etik değerler ülkesi olarak bilinir, biz de öyleyiz. Milli kimliğimizi ön plana çıkartmamız gerekiyor. Birinin size bir şey yaptıktan sonra 'Allah razı olsun' demesi emin olun elde edeceğimiz lüks yaşantılardan önemli. Kendimizi geliştirelim, bizi bir takım olarak düşünün. Belki ben şu an bu takımın lideriyim ama hepimiz bu takımın parçalarıyız. Biz bakanlık olarak, bakanlığa yazmadık ama yazacağız, 'Bütün enerjimizle Türkiye için çalışıyoruz', biz de bütün enerjimizle Türkiye için çalışacağız" ifadelerini kullandı.
İkinci projenin Sinop Nükleer Enerji Santrali olduğunu ve ÇED raporlarının alındığını belirten Alaboyun, "Amacımız dışarıdaki bilgileri buraya getirelim, ülkemiz bir şeylerle donansın. Her öğreneceğiniz şey sizi yeni bir şeye sevk edecek, bilginin sınırı yok. Öğrenmek güzel bir şey. Özellikle felsefede epistomoloji denilen bir yöntem var. Bilginizi, dağarcığınızı her yönde geliştirin. Sadece mecburi hizmet almak gibi görmeyin kendinizi. Bu ülkeye hizmet etme bilincinde olursak. Oraya gittiğinizde Türk olarak gittiğinizi asla unutmayın, siz kendinizi farklı şekilde konumlandırsanız bile gideceğiniz yerde Türksünüz ve Müslümansınız. O Türk ve Müslümanlığın size getirdiği aidiyet duygusuyla meselelere bakın. Eğitiminizde başarılar diliyorum, önünüzde 4 yıllık bir süre var. Sizlerin getireceği bilgi birikimi bizim ufkumuzu dağarcığımızı açacak diye umuyorum" diye konuştu.
Alaboyun, açıklamaları sonrası kabul ettiği öğrenci ve ailelerin sorularını cevapladı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin başka ülkelere de devredilebileceği yönündeki haberlerin sorulması üzerine Alaboyun, "Birincisi, bu ülkeler arası bir anlaşmayla olur. İkincisi bu proje yüzde yüz yabancı sermaye, Türkiye'de Elektrik Üretim A.Ş.'nin katkısı veya başka bir şirketin katkısı yok. Bizim alım garantimiz var, o garanti çerçevesinde nükleer santrali kurulacak ve Türkiye'nin ilk nükleer santral denemesi, nükleer derken bomba denemesi olarak algılanmasın, başarılı olacak. Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak. Hayatınızı dedikodulardan uzak tutun. Kafanıza bir şey takılırsa Google'ı açın o size her türlü bilgiyi verir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin nükleer silahsızlanma anlaşmasına imza atan bir ülke olduğunu anlatan Alaboyun, Akkuyu'da sadece nükleer enerjinin üretileceğini, nükleer silaha yönelik bir altyapının olmadığını ve hammaddesi olan uranyum çubuklarının da Rusya'dan geleceğini ifade etti.
Bir soru üzerine Alaboyun, "Yasayla olacak bir şey. Vaatte bulunamam. Bu çerçeve içerisinde mecburi hizmeti kapsıyor mu kapsamıyor mu bilmiyorum, böyle bir şey varsa değerlendirilebilir" dedi.
Hacettepe Üniversitesi'nde nükleer bölümünün olduğunu ve bazı üniversitelerde nükleer bölümünün açılmaya başlandığını anlatan Alaboyun, "Bunun dışında, bizim dün Japonya ile imzalamış olduğumuz ağırlıklı olarak orada nükleer enerji enstitüsü kurulacak. Nükleer konusunda geniş bir kadro, kurumsal çeşitliliğe doğru gidilecek, endişe etmeye gerek yok" diye konuştu.
Öğrencilerden birinin nükleer eğitimi alan bir öğrencinin diğer alanlarda da eğitilip eğitilemeyeceğini sorması üzerine Alaboyun, "Tıp ve diğer şeyle kullandığınız nükleer maddelerin içeriğiyle alakalı ama bu diğer konularla alakasız olacağınız anlamına gelmez, diğer sektörlere zaman içerisinde geçebilirsiniz" şeklinde konuştu.
Öğrenci velisi Metin Çetin'in, denklik verilmesi konusunda YÖK'le bir çalışmanın yapılıp yapılmadığına ilişkin sorusuna Alaboyun, "Hiç kimse askerlik çağını geçti diye yaka paça askerliğe alınmıyor. Şikayet olmadığı sürece öyle bir risk olduğunu sanmıyorum. YÖK'le denklik sıkıntısı yok. Benim oğlum da Amerika'da okudu, iki ay kadar sürdü denklik alması, bunu Başbakanımıza da söyledik. Denklikte bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Askerlikte o tereddüdü kafanıza takmayın, öyle bir sıkıntı olmaz" karşılığını verdi.
Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdürü Fuad Akhundov da öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine Akhundov, "Geri döndükten sonra hemen şirkette çalışmaya başlayacaksınız, staj da olsa tam hizmet gibi maaş alacaksınız" dedi.
Öğrencilerin Türk öğrenciler için yemekhane talebinde bulunması üzerine ise Akhundov, "Rusya'da her 8 kişiden biri Müslüman. Türk yemeği olmasa helal yemek restoranları var, yemek sıkıntısı olmaz. Hiç sıkıntı olmaz" şeklinde konuştu.
Akhundov, öğrencilerin Rusya'da staj yapacağını ifade etti.

Alaboyun, uranyum çubuklarının yurtdışından geleceğine ve nükleer anlaşmalar gereği her ülkenin bunu üretemediğine dikkati çekti.
Türkiye'de uranyum olduğu yönündeki haberleri değerlendiren Alaboyun, "(Türkiye'de üretim yapılır mı?) Türkiye'de uranyum var ama uranyumun teknolojisi, kullanılan çubuk haline getirilmesi apayrı bir teknolojik birikim. Bunun ekonomi boyutuna bakılır, bizim yurtdışından alacağımız içeride üreteceğimizden çok daha ucuzsa nihayetinde buna tüketeceğiniz bir malzeme. Bunlar şu an için Türkiye'nin gündeminde olamaz mı, olabilir ama bunu tüketecek sayıda nükleer santralimiz de yok" dedi.
Nükleer atıklarının nereye atılacağı yönündeki bir soruya Alaboyun, "Bununla ilgili dünyada standartlar var. Bugüne kadar sıkıntı yaratan herhangi bir şey olmamış. Bir sıkıntı yok atıklarla ilgili. Atıklarla ilgili yeni teknolojiler geliştiriliyor" cevabını verdi.
Verilecek eğitimde teknoloji transferinin olup olmayacağının sorulması üzerine Alaboyun, "Zaten santralin kendisinin buraya gelmesi teknolojinin gelmesi. Siz de mevcut teknolojinin nasıl çalıştığını öğrenirseniz böyle bir teknoloji kafanızda şekillenir" diye konuştu.
Denetim mekanizması ile ilgili yasal düzenleme yapılacağına dikkati çeken Alaboyun, Atom Enerjisi Kurumu'nun ikiyi bölüneceğini, bunlardan birincisinin nükleerle ilgili komite olacağını, nükleerle ilgili ilk defa bir girişimin olduğunu ve altyapının yeni oluştuğunu dile getirdi.
Akhundov, nükleerde çalışan öğrencilerin yüksek mühendis olacağını ve Rusya'dan döndükten sonra öğrencilere maaş ödeneceğini kaydetti.
Öğrencilere maddi yardım olup olmayacağına ilişkin soruya Alaboyun, "Onda ben ne söylesem" karşılığını verdi. Bakan Alaboyun'un bu cevabı toplantı salonundakileri güldürdü.

ÖĞRENCİNİN TÜRK HAVA YOLLARI SORUSU SALONDAKİLERİ GÜLDÜRDÜ
Bir öğrencinin, "Rusya'ya giderken Türk Hava Yolları ile indirime gidebilir miyiz?" sorusuna Alaboyun'un, "THY, kurumsal indirimleri yapar, onu da bir soralım" şeklinde karşılık vermesi salonda gülüşmelere neden oldu.
Akhundov, Akkuyu Nükleer Santrali'nin yanına lojmanlar yapılacağını ve önümüzdeki sene inşasına başlanacağını ifade etti.
Termo nükleer santral için çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu Akhundov, "Bizim projemiz dünyada en emniyetli projedir" şeklinde cevapladı.
Alaboyun, aynı soruya, "Nükleer projelerde farklı firmaların projeleri var. Biz, mümkün olduğu kadar aynı teknolojiyi sürdürmek istiyoruz. Akkuyu ile Sinop'un birikimi muhtemelen aynı olacak, sonuçta tek teknoloji birikiminin oluşması konusunu önemsiyoruz" cevabını verdi.
İHA

Editör: Vitrin Haber