Toplantıya ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar,EUAS International ICC Genel Müdür Yardımcısı Cihat Zorlutuna, Akkuyu Nükleer AŞ. Direktörü Dr. Kürşad Tosun, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri ve kümelenmede yer alan çok sayıda sanayici katıldı.

Toplantının açılışında konuşan ASO Başkanı Nurettin Özdebir, elektriğe bağımlılığımızın her geçen gün arttığına dikkat çekerek, en ekonomik elektrik üretiminin nükleer santrallerde gerçekleştiğini vurguladı. Yenilenebilir enerji kaynakları da dahil olmak üzere tüm elektrik santrallerinin doğada tahribata yol açtığını ifade eden Özdebir; “Bunların tek istisnası nükleer santrallerdir. Nükleer santraller sıfır emisyonu olan en çevreci yatırım tesisleridir. Günümüzde elektriksiz çalışan hiçbir makine bulunmamaktadır. Cebimizdeki telefonun şarjından, kullandığımız makinelere kadar elektrik enerjisini çok fazla kullanıyoruz. Hatta gelecekte tüm taşıtlar, uçaklar da dahil olmak üzere elektrik ile çalışacak. Bu yüzden elektrik arz güvenliği son derece önemli. Bu bakımdan baz enerji sağlayacak santraller büyük önem arz ediyor. Enerji sürekliliği açısından en önemli santraller de nükleer santrallerdir. Çünkü nükleer santraller 7 gün 24 saat 365 gün üretim yapan tesislerdir. Nükleer santrallerin yatırım maliyetleri yüksektir. Oysa işletme maliyeti olarak bakıldığında en ucuz elektrik nükleer santrallerde üretilmektedir” dedi.

Ülkemizin nükleer enerji yatırımlarıyla enerji ihtiyacındaki önemli bir açığı kapatmayı düşündüğünü dile getiren Özdebir, “Bunun için de Akkuyu, Sinop ve Trakya olmak üzere 3 nükleer santral kurulacaktır. Bu nükleer santrallerin maliyeti 60 milyar dolar civarında olacaktır. Bizlerin bu büyük pazardan pay alabilmemiz mümkün görünüyor. Yeter ki firmalarımız bu konuda çaba sarf edip istekli olsunlar. Ayrıca dünyada yapımı süren ve yapılması planlanan birçok nükleer santral var. Bu santrallerin imalatçıları kendi kapasitelerini aştıkları için başka firmalara da iş vermek istemektedirler. Dünyadaki bu pastadan da ülkemizdeki firmaların pay alması mümkündür” diye konuştu.

Açılış konuşmasından sonra ASO Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, EUAS International ICC Genel Müdür Yardımcısı Cihat Zorlutuna, Akkuyu Nükleer AŞ. Direktörü Dr. Kürşad Tosun, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı yetkilileri birer sunum yaptılar. Sunumların ardından firmaların sorularını da cevapladılar.
 
Editör: Vitrin Haber