Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik ihtiyacıyla nükleer santral kurulması arasında bir bağlantı olmadığını savundu. Nükleer elektriğinin çok pahalı olduğuna dikkat çeken EMO, üçüncü nükleer için ABD ve Çinli şirketlerle varılan mutabakatın ayrıntılarının açıklanmasını istedi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun`un üçüncü nükleer santral yeri olarak İğneada`nın düşünüldüğünü, bu konuda Çinliler ve ABD`li Westinghouse ile mutabakat zaptı imzalandığını açıklamasını "abesle iştigal" olarak nitelendirdi. İğneada`nın 1966 yılında Akkuyu ve Sinop ile beraber nükleer santral yapılması için önerilen üç yerden biri olduğunu hatırlatan EMO`nun açıklamasında şöyle denildi: 
"Aradan geçen 50 yıla yakın bir süreden sonra tam da Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamının (10 Ekim 2015`te Ankara Garı önünde 100`e yakın kişinin öldüğü, 500`e yakın kişinin yaralandığı patlama. EG) yaşandığı günlerde bu katliamın zeminini hazırlayan hükümet tarafından İğneada`nın gündeme getirilmesi; amaç gündem değiştirmek değilse, nükleer santral yapımcıları ile yapılan bir anlaşmanın bu kargaşada geçirilmesi dışında bir anlam ifade etmemektedir." 

MUTABAKATLARIN İÇERİĞİ AÇIKLANMALI

Rusya`nın üstlendiği Mersin`deki Akkuyu Nükleer Santralı projesinin yapılmayabileceğinin Cumhurbaşkanı nezdinde ima edildiğine değinilen EMO açıklamasında "Bir açıdan nükleer konusunda Rusya ile ilgili tartışmaların üstü örtülerek gündem kaydırılmakta, diğer taraftan böyle ciddi bir konuda kamuoyundan gizli mutabakatlar imzalandığı ortaya çıkmaktadır. Bu mutabakatların içeriği açıklanmalıdır. Daha önce Akkuyu ve Sinop`ta olduğu gibi yine kapalı kapılar arkasında pazarlıklar sürdürülmekte ve kamuoyundan gizlenmektedir" denildi. 

YATIRIM MALİYETLERİNE DİKKAT

EMO`nun açıklamasında bir nükleer santralın yapımının normal şartlarda 10 yıl süreceğine işaret edilirken "Demek ki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı`nın kendine bağlı kuruluş olan TEİAŞ`ın 2023 yılı tüketim tahmininin 415 milyar kilovat saat (kWh) olduğundan ve aynı yıla kadar enerji üretiminin 515 milyar kWh olacağından ve 100 milyar kWh arz fazlası oluşacağından haberi yoktur" ifadesi kullanıldı. Yenilenebilir enerji kaynakları maliyetlerinin de hızla düştüğüne dikkat çeken EMO açıklaması şöyle devam etti: "Bugün için güneş enerjisi tesislerinde megavat (MW) başına kuruluş bedeli 1.2 milyon dolar seviyesine düşmüştür. Rüzgar santrallarında ve büyük güçlü su santrallarında bu rakam daha düşüktür. Anlaşılan Bakanın bu rakamlardan da haberi yok ki yatırım maliyeti MW başına 6 bin dolardan fazla olan nükleer santralın üçüncüsü için yatırım kararı açıklamaktadır."

ABD`DE 2.5 SENT, TÜRKİYE`DE 12.35 SENT

EMO açıklamasında ABD`de nükleer santrallarin 2.4 sent/kwh fiyatla elektrik ürettiğine, Fransa`da ise nükleer santrallarin elektriği 4.5 sente (Euro) sattığına dikkat çekilirken "Türkiye`de ise Devlet Akkuyu`dan 12.35 sente (Dolar), Sinop`ta yakıt hariç 10.83 sente (Dolar) alacak. Nitekim dolar kurundaki yükselme nedeniyle de hem ülkemizde elektriğin pahalılaşmasına yol açacak düzeyde fiyatları artmaktadır" denildi. 

AKKUYU`NUN YAPIMI ZORA GİRDİ

Rusya ile ilgili tartışmaları, nükleer santralların yapılmasının zora girdiğinin işareti olarak değerlendiren EMO, bu santrallerin maliyetlerinin de yükseldiğine dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi: 
"Ayrıca güvenlik sorunları nedeniyle nükleer santrallar giderek pahalılaşmaktadır. Nükleer santralların maliyetlerini, yalnızca yakıt ve işletme olarak açıklamak kamuoyunu kandırmaktır. Nükleer santralların yapım aşamasından itibaren büyük güvenlik maliyeti vardır. İğneada Santralı`nda da Akkuyu ve Sinop gibi yüksek fiyatlı bir sistemi gündeme getirmek için mi böyle acele bir karar alınmaktadır? Acaba bundan kimler nasıl yarar sağlayacaktır?"

Halkın çıkarına olmayan her türlü girişimi önlemeyi görev kabul ettiğini deklare eden EMO`nun açıklaması "Akkuyu ve Sinop ile İğneada`ya yapılması düşünülen nükleer santralların, elektrik enerjisi gereksinimi açısından geçerli hiçbir nedeni yoktur. Bazı kesim ve kişilere çıkar sağlamak için yapıldığını düşündüğümüz bu girişim hemen durdurulmalıdır" ifadeleriyle son buldu.

Editör: Vitrin Haber