KESK Sinop Şubeler Platformu tarafından yapılan açıklamada emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırlamasının Anayasa’ya aykırı bulunarak iptal edildiği bildirildi. 

KESK Dönem Sözcüsü Metin Gürbüz tarafından yapılan açıklamada KESK ve ESM’nin uğraşları ile emekli ikramiyelerinde 30 yılın üzerini dikkate alınmamasına yönelik yapılan itirazlar neticesinde Anayasa’ya aykırı bulunan uygulamanın iptaline karar verildiği bildirildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bilindiği üzere kamu emekçileri kaç yıllık hizmetleri olursa olsun, en fazla 30 yıl hizmet üzerinden emekli ikramiyesi alabilmektedir. 30 yılın üzeri için kendilerine herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Özellikle son yıllarda, çalışan maaşı ile emekli maaşı arasındaki farkın çok artması dolayısıyla, pek çok kamu emekçisi zorunlu olarak 30 yılın üzerinde çalışmak durumunda kalmaktadır. Bu çalışmanın önemli bir kısmının ikramiye dışında bırakılması ise büyük bir hak kaybına yol açmaktadır.

Konfederasyonumuz yıllardır başta TİS görüşmelerinde olmak üzere her platformda konuyu gündeme getirmiş, gerekli düzenleme yapılarak mağduriyetin giderilmesini ve adaletsizliğe son verilmesini talep etmiştir. Ancak AKP Hükümetleri açık hak ihlalinin düzeltilmesine yönelik bir çalışma yapmamıştır.

Konfederasyonumuz ve bağlı sendikamız Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) 36 yıllık hizmetinin 30 yıla kadarki kısmı için emekli ikramiyesi ödenen bir üyemiz adına, 36 yıllık hizmetinin kalan 6 yıllık kısmı için de emekli ikramiyesi ödenmesi istemiyle 10.10.2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak, 30 yılı aşan hizmetleri için kendisine emekli ikramiyesi ödenmesini talep etmiş, bu talebin reddi üzerine de, Sendikamız aracılığıyla 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 89. maddesinin 4. fıkrasında yer alan “…verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler … (dikkate alınmaz)”hükmünün Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasıyla, iptal davası açmıştır.

Anayasaya aykırılık iddiamız, Ankara 10. İdare Mahkemesi tarafından yerinde bulunarak, 19/07/2013 tarih ve 2013/296 Esas No ile “ Anayasanın 152. ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 40. Maddeleri uyarınca söz konusu ibarenin iptali istemiyle itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.

Anayasa Mahkemesi, 2013 yılı Ekim ayı itibariyle dosyanın esasına geçilmesine karar vermiş, ilgili yasa kuralı Anayasa’nın 2, 10, ve 60. Maddelerine aykırı bulunarak 25.12.2014 tarih, 2013/111 E. ve 2014/195 K. Sayılı kararı ile  iptal etmiştir. Böylelikle emekli ikramiyesinin ödenmesinde 30 yıl sınırı ortadan kalkmış ve kamu emekçileri çalıştıkları sürenin tamamı üzerinden emekli ikramiyesi almaya hak kazanmıştır. 

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararının 07/01/2015 tarih ve 29229 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girmesi ile birlikte;

Bugünden sonra emekli olacaklar; hiçbir başvuruya gerek olmaksızın hizmet sürelerinin tamamı için emekli ikramiyesi almaya hak kazanmışlardır.
Kararın yürürlüğe girmesinden önce emekli olanların ise; SGK’ na başvurarak, emekli ikramiyelerinin 30 yılı aşan kısmı için de kendilerine ikramiye ödenmesini talep etmeleri ve gelecek ret yanıtına karşı İdare Mahkemesine dava açmaları gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru dilekçe örneğine sendikamızın,  www.kesk.org.tr  sitesinden ulaşabilirler.

KESK ve ESM’nin mücadelesi sonucu verilen Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı tüm kamu emekçileri bakımından haklı ve önemli bir kazanımdır.
Kamu emekçilerinin hak ve çıkarlarını korumak, yeni haklar kazanmak için fiili ve hukuki mücadele yürüten KESK ve ESM, bu başarının sahibi ve mimarıdır. 

Kimi basın organlarında yer aldığı gibi, bu davanın MEMUR-SEN ile hiçbir ilgisi yoktur. Hükümet yandaşlığı ve baskı ile kamu emekçilerini üye yapmaya çalışan MEMUR-SEN, kamu emekçilerine yaşattığı hak kayıplarını unutturmak adına, başarımızdan nemalanma uğraşı içindedir. Bu samimiyetten uzak ve gayri ahlaki çabaları sendikal mücadele ilkelerine de aykırı görmekteyiz.

Tüm kamu emekçileri bilmelidir ki, dün olduğu gibi bugün de haklarının yegâne koruyucusu ve savunucusu KESK ve KESK’e bağlı sendikalardır. 

Bu vesileyle kararın tüm kamu emekçilerine hayırlı olmasını diliyor, kamu emekçilerini daha güçlü ve örgütlü bir mücadele için KESK çatısı altında örgütlenmeye çağırıyoruz!”

Editör: Vitrin Haber