Binlerce yıldır sofralarımızda olan ekmek, günümüzde onlarca çeşidiyle yemeklerimize eşlik ediyor. Ekmek, bir dönem sağlıklı beslenme uzmanlarının ‘beyaz ekmekten uzak durun’ çağrısıyla mesafeli durduğumuz bir besin olsa da, Sinop’un yerel unları ve ekşi mayalısıyla tekrar hayatımıza girmeye başladı. 

Sinop’ta bu eski geleneği yaşatan Aktaş Fırını sahibi Yalçın Aktaş,  tüm Sinopluları bu tarihi lezzeti tatmaya davet etti. Aktaş; “Ekşi mayalı köy ekmeği atalarımızdan gelen geçmiş yıllarımızın ekmeği. Bunları yaşatmak için o özellikleri teknolojiye uydurduk ve en sağlıklı şekilde hizmet vermeye çalışıyoruz. Pazar günü hariç her gün akşam saatlerinde çıkarıyoruz. Yapımı 6 saat sürdüğünden günde sadece 1 kere ve 150 adet çıkarabiliyoruz. Fiyatı ise diğer ekmek fiyatlarıyla aynıdır. Bir tanesi 3 ekmeğe denktir. İlerleyen günlerde ise üretimimizi artıracağız. Yerimiz kent merkezi Sakarya Caddesinde. Tüm Sinopluları bekliyoruz” dedi.

EKŞİ MAYAYI 1 HAFTADA ELDE EDİYORUZ
Aktaş fırını ekmek ustası Hüseyin Yelkenci ise köy ekmeği yapımında kullandıkları ekşi mayanın kendi üretimleri olduğunu ve bu mayayı 1 haftada ürettiklerini söyledi. Yelkenci; Ekşi mayayı biz oluşturuyoruz. Hiçbir katkı maddesi yoktur. Bu mayayı 1 haftada elde ediyoruz. Lezzeti tartışılmaz ama çokta zahmetli, emek isteyen iş. Faydaları ise saymakla bitmez. Ekşi maya, içerisindeki yararlı bakteriler sayesinde sindirim sisteminizi düzenler. Özellikle bağırsak şikayetlerini azaltır. Şişkinlik yapmaz. Kan şekerinizin dengede kalmasına yardımcı olur. Uzun süre tok tutar. Kaliteli karbonhidrat içerdiği için diyetlerinizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. B ve B12 vitaminleri açısından zengindir. Protein ve mineraller bulunur” diye konuştu.