Ege Karadeniz Dernekleri Federasyonu (EKAF) tarafından günü düzenlenecek 7. Hamsi Şenliği’nde Ege Bölgesi’nden gelecek binlerce kişiye 10 ton hamsi ikram edilecek. Şölende ayrıca Egelilere Sinop mantısı da ikram edilecek.

EKAF tarafından pazar günü İzmir Balçova ilçesi İnciraltı Rekreasyon Alanı’nda düzenlenecek olan 7. Hamsi Şenliği’nde Ege Bölgesi’nden akın edecek halka 10 ton hamsi ikram edilecek. Geçen yıl 40 bin kişiye ekmek arası verilen hamsinin yanı sıra Sinop’un mantısı, Kastamonu’nun etli ekmeği, Amasya’nın elması, Rize’nin de çayı da servis edilecek. Şenlikte, 60 stant kurulacak ve 16 koldan 56 kişilik ekip tarafından hamsiler dağıtılacak. Bölgedeki park sorununu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile çözen federasyon, İnciraltı’nda belediyeye ait otoparkların misafirlere ücretsiz hizmet vermesini sağladı. Etkinliğe katılacak engelli ve yaşlı vatandaşlar için 200 kişilik kapalı bir alan da oluşturuldu. Ayrıca 15 adet seyyar tuvalet de şenlik alanına konuldu. Egelilerin hamsiye doyacağı şenlik, pazar günü 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

“KİMSE HAMSİ YEMEDEN ORADAN AYRILMAYACAK”
Şenlik öncesi, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, federasyon üyeleri ve iş adamlarıyla basın toplantısı düzenleyen EKAF Genel Başkanı Aydın Özyar, “Karadeniz deyince akla hamsi, kemençe, tulum, mantı, etli ekmek, elma, çay, fındık geliyor. Bütün bunların bir arada olacağı 7. Hamsi Şenliğimizi düzenliyoruz. Geçen sene rüzgarlı havaya rağmen 40 bin kişiye ekmek arası servis yaptık. En ince ayrıntısına kadar her şey planlandı. Ege hamsiye doyacak. Kimse hamsi yemeden oradan ayrılmayacak. Her sene temizlenmemiş olarak 10 ton hamsi getiriliyor. Temizlenince 7 tona düşüyor. Batum, Rize ve Trabzon’dan hamsi getirilerek misafirlerimize ikram edeceğiz” dedi.
“EGE’DE 600 BİNİN ÜZERİNDE KARADENİZLİ YAŞIYOR”
Federasyon ve faaliyetleri hakkında da bilgilendirmede bulunan Özyar, şunları söyledi: 
“2005 yılında Ege Bölgesi’nde bulunan 36 Karadeniz derneği birleşerek federasyonumuzu oluşturduk. Son aldığımız verilere göre Ege Bölgesi’nde 600 binin üzerinde Karadenizli yaşıyor. Bu sayı İzmir için 260 bin civarında ama İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde doğanlar bu sayıya dahil değil. Karadeniz’in 18 ilinden Ege Bölgesi’ne gelenlerde ciddi bir artış var. Bugün dernek sayımız 51’e ulaştı. Manisa’da, Muğla’da derneklerimiz açıldı. Gittikçe çoğalıyoruz. Bizim amacımız; hemşehrilerimizin güzelliklerini, sevinçlerini paylaşarak çoğaltmak, üzüntülerini paylaşarak azaltmak. Karadeniz kültürünü Ege’de hem yaşamak, hem de yaşatmak. Ege kültürü ile Karadeniz kültürünü kaynaştırmak. En önemlisi, ekonomik yönden yetersiz ama derslerinde başarılı olan öğrencilere burs vermek. Bugüne kadar 151 öğrenciye burs verdik. Karadeniz’i tanıtmak için geziler düzenliyoruz. Karadeniz’i görmeyenler için de her yıl İzmir’de fotoğraf sergileri düzenliyoruz. Karadenizli, doğayı çok seviyor. Her yıl İzmir Seferihisar, Ürkmez, Doğanbeyli ve Urla’de Karadenizliler Ormanı kurduk.”

“BİRLİKTE ZENGİNLEŞİYORUZ”
Toplantıda söz alan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, “Karadenizlilerin en güzel etkinliklerinden biri Hamsi Şenliği. Bir arada olmanın gücü çok önemli. Bir taraftan bir arada olmanın coşkusu şehir için de önemli. Dünyada şehirlerin birbiriyle yarıştığı bir süreçten geçiyoruz. Büyükşehirlere yoğun akımların olduğu süreçte çok farklı bölgelerden gelen insanlar büyükşehirlerin enerjisini çoğaltıyor. Metropol şehirler, farklı bölgelerden gelen zenginliklerle daha da zenginleşiyor. İzmir’e farklı bölgelerden gelen insanlar yeni bir tat, yeni bir zenginlik ve enerji katıyoruz. Birlikte zenginleşiyoruz” ifadelerini kullandı.

“KARADENİZ İNSANLARI İÇİN GİDİYORUM”
Karadeniz denince akla eşsiz doğa, lezzetler ve en önemlisi de bölgenin insanının akla geldiğini belirten Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina ise şöyle konuştu: 
“Çok kere Karadeniz’e gitmiş, bu tatları tatmış ve Karadeniz insanının dostluğunu yaşamış bir kardeşinizim. O tatlar için değil, Karadeniz insanları için gidiyorum. O bölgenin en büyük zenginliği o insan zenginliği. Benim ilçemin denize kıyısı yok ama sizleri Karadeniz’in tabiatını özlediğinizde ağırlayabileceğimiz çok güzel köylerimiz var. Bu köyler Karadeniz’in yerini tutar mı bilmem ama ufak da olsa hasretinizi gidermek için iyi bir fırsat olacaktır. Biraz olsun hasretinizi hafifletir. Her zaman sizleri Buca’da görmekten, turlarınız olursa davet edilmekten memnuniyet duyacağız.”

“DESTEK İÇİN ÇABA HARCIYORUZ”
Güzelbahçe’nin İzmir’in en küçük ilçelerden biri olduğunu ancak kıyıya 7.2 kilometre sınırının bulunduğunu kaydeden Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce de, “Çok sayıda balıkçımız var. Üç balıkçı barınağına sahibiz. Karadenizliler genelde balıkçılıkla uğraştığı için federasyonumuza gönülden destek vermek için çaba harcıyoruz” diye konuştu.
Toplantı, hamsi ikramıyla devam etti.

İHA
Editör: Vitrin Haber