Son yıllarda artış gösteren telefonla dolandırıcılık olayı farklı bir metotla işlemeye başladı. Bu zamana kadar vatandaşları arayarak kendilerini polis ya da savcı olarak tanıtan dolandırıcılar masum vatandaşları isimlerinin terör olaylarına karıştığı iddiasıyla dolandırmaya çalışıyorlardı. Telefon dolandırıcılarının en son taktiği ise 15 Temmuz akşamı yaşanan darbe girişimi. Vatandaşları yine savcı ya da polis adıyla arayan dolandırıcılar, vatandaşlara isimlerinin darbe girişimine karıştığını söyleyerek insanlardan para talebinde bulunuyorlar. Sinop İl Emniyet Müdürlüğü vatandaşları bu tür olaylarla karşılaşmaları durumunda vakit kaybetmeden emniyet güçlerine haber vermelerini istedi. Emniyetten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Ülkemiz genelinde cebir ve şiddet kullanılarak, Anayasal düzeni ortadan kaldırmak ve Devletin birlik ve bütünlüğünü yıkmak üzere 15/07/2016 tarihinde girişilen darbe teşebbüsü, başta vatandaşlarımız ve kolluk görevlilerince gösterilen cansiperane mücadele sonucu başarısız kılınmıştır. Darbe kalkışmasında çok sayıda vatandaşımız ve kolluk görevlilerimiz şehit olmuş ya da yaralanmıştır.

15.07.2016 tarihinde meydana gelen darbe girişimini fırsata çevirmeye çalışan iletişim yoluyla dolandırıcılık suçu şüphelilerinin vatandaşlarımızı telefon ile arayarak kendisini polis, asker, savcı gibi unvanlar kullanmak suretiyle aradığı, "darbe mensupları ve terör örgütü üyeleri tarafından adınıza hat çıkarıldı, adınız darbeye karıştı veya darbe listesinde var" gibi bir takım kurgular üzerine operasyon yapılacağını beyan ederek vatandaşlarımızdan para ve altın talebinde bulundukları, ayrıca asker veya polis üniforması giyen şüphelilerin vatandaşlarımızın ikametlerine giderek "olağanüstü durumdan dolayı oğlunuzu askere alacağız, acilen teslim etmeniz gerekmektedir" veya "ikametinizde arama yapacağız" diyerek hırsızlık veya dolandırıcılık yapmak istedikleri şeklinde ihbarlar alındığı bilinmektedir.

Bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı,  kendisini polis, savcı, asker olarak tanıtıp, adınız darbeye karıştı, darbeciler listesinde diyerek para veya altın isteyenlere karşı kesinlikle itibar etmeyin, bankaya para yatırmanızı veya bir yere para, altın bırakmanızı isteyenlere asla inanmayın. Telefon görüşmeleri esnasında arka plandan gelen telsiz seslerine ve korku, panik yaratma amaçlı senaryolara kesinlikle itibar etmeyin. Telefonunuza gelen SMS metinlerinde aramanızı istedikleri numaraları aramayın. Kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi sakın paylaşmayın. 

Böyle bir durumla karşılaşılması durumunda vakit kaybetmeksizin 155 polis imdat hattını arayın, en yakın emniyet birimine veya Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat edin.”

 
Editör: Vitrin Haber