Türkiye Dağcılık federasyonu (TDF) Sinop İl Temsilciliği tarafından Ayancık ilçesine bağlı Çaybaşı köyü Kepez Kanyonunda doğa yürüyüşü düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar derin vadi, eşsiz dik ve sarp kayalıkları ile dolu parkurdan büyük keyif aldı. 

Etkinlik hakkında bilgi veren TDF Sinop İl Temsilcisi Ali Rıza Çaylı, kanyonun doğal güzellikleri ile programa katılanları adeta büyülediğini söyledi. 
Ali Razı Çaylı, dolu dolu geçen Kepez keşif gezisi ve doğa yürüyüşünü Vitrinhaber okuyucularıyla paylaştı. 

ÇANTALARIMIZI HAZIRLADIK VE DÜŞTÜK YOLLARA
Sinop İlimizde doğa tüm güzelliğini özellikle ilkbaharda ve sonbaharda gösterir. Ormanlar, dağlar, vadiler birer renk paletine döner.  Şimdi sonbahar ve doğanın uykuya dalışına tanık olmanın ve bu güzelliklerin içinde uzun yürüyüşler yapmanın tam zamanı. Türkiye Dağcılık federasyonu (TDF) İl Temsilciliği olarak bu hafta ilimizde hiç gündeme gelmemiş, tanıtımı yapılamamış, doğa yürüyüş kulüp ve gruplarınca gidilememiş, doğa mucizesini tanıtmak ve doğa severlere anlatmak için, Ayancık ilçesi, Çaybaşı köyü, Kepez Kanyonunu yürüyüş rotasını seçtik ve çantalarımızı hazırladık, düştük yollara.

YEMYEŞİL DOĞA VE YALÇIN KAYALIKLAR
Sinop’tan başlayan 50 kilometrelik araç yolculuğu ile, Ayancık ilçemize ulaştıktan sonra, Yenikonak (Otmanlı) köyü içerisinden geçerek, sırasıyla Babaçay köyü, Karakestane köyü, Dibekli köyü, Sulusökü köylerinin eteklerindeki derin vadideki dere  kenarından Çam, meşe, kayın, Kestane ormanlarının sonbahar güzelliklerini izleyerek 25 kilometrelik bir yolculuk ile Çaybaşı köyü Kepez Orman İşletme Şefliği Binası karşılıyor uzaktan bizi. Kuzköy mahallesi, Hökele mahallesine çıkan yol ayrımını geçtiğinizde ise; yemyeşil vadi ve yalçın kayalıklı zirveleri, suyun  nemin yarattığı zengin bitki çeşitliliğinin yansıması olan köknar ve kayın ağaçları, bu doğa harikasının en değerli hazinesi olarak karşınıza çıkıyor.

GİTTİKÇE DAHADA GİTMEK İSTİYORSUNUZ

Kanyon girişindeki tarihi eski ahşap camisi, arkasındaki sarp kayalıkların görüntüsü ile harika bir görsel sunuyor ziyaretçilerine, aracınızı bu noktada bırakarak, kanyon içinden gelen dere üzerindeki ahşap köprü kenarından girebiliyorsunuz kanyon içine, kanyona girdikten sonra dere kenarında kalan kayalar ve ağaçların içinden yaklaşık 1,5 kilometre kolaylıkla ilerlenebiliyor, bu noktadan sonra ki 1 kilometrelik parkur biraz tırmanış becerisi gerektiriyor. Kanyon içinin insanı kendine çeken ve aşık eden büyülü bir coğrafyası var. Gittikçe daha çok gitmek istiyorsunuz ama yanınızda tırmanış gerekli teçhizat yok ise, karşınıza çıkarak burada durun diyen büyük kayadan geri dönmenizi öneririm…
 
DERİN VADİ VE SARP KAYALIKLAR
Kanyon içinden geri dönerken kepez mahallesine giden yol üzerinde bulunan  köprü ayağından kanyondan yola çıkarak, yoldan devam edebilirisiniz aracı bıraktığınız noktaya. Yoldan ilerlerken dere içinde eski değirmeni görebilirsiniz. Aracımıza ulaştıktan sonra, Odunlukuzu deresi kenarından kayın ormanları içinden kıvrıla kıvrıla yükselerek, Hökele ve Kuzköy mahallelerinin üzerinde bulunan Kepez kanyonunun en yüksek noktası olan Güneykoya tepesinin (1030m.) eteğinde bulunan baz istasyonunun yanına aracımızı park ettikten sonra, istasyonun solundaki patikadan 800mt. doğu yönünde ilerleyerek, kanyonu üstten gören Güneykoya kayalıklarına ulaşıyoruz. Kanyonun tamamına hakim olan bu nokta soluklanmak ve fotoğraf çekmek için ideal bir nokta, yüzümüzü kanyona döndüğümüzde, tam karşımız kalan  güney yönünde kanyon içinden Kepez kayasına (1350mt.) doğru çıkan, Kaplancık deresi, doğu yönünde Uluçal Sırtı (1160m.) ve 2,5 kilometre uzunluğunda 200-250 metre derinliğinde olan kanyon içinden yükselen sarp kayalıklar muhteşem görsellik sunuyor. Derin vadi, eşsiz dik ve sarp kayalıkları ile tam bir doğa cenneti.

GEZMEK KEŞFETMEK İÇİN HER ZAMAN BİR DAĞ ARANIR

İnsanlığın bir zaafıdır, güzelliği başka bölgelerde, uzaklarda aramak çoğu zaman. Gezmek, keşfetmek denildiğinde her zaman bir dağ aranır şehir içinde ya da dışında; yüksek, en yüksek olanından hem de. Planlar hep uzak olana erişmek için yapılır ya da yüksek olana.  Aslında kimi zaman güzellik yanı başındadır insanın, 1 saatlik bir araç yolculuğu ya da sadece yürüyüş mesafesinde, üstelik tırmanmak gerekmez, yürümek-seyretmek yeterlidir. Doğayı  yaşamak ve hissetmek için.

Sinop ilimizin çevresi, doğa güzellikleri ile dolu olup, bu yerleri keşfedip doğa sevenlere tanıtmak, gençlerimizi bu sporun içine çekmek mevcut ekosistemi korumak ve doğa bilincini yerleştirmek bizlerin görevidir. Hafta sonu bir günü veya hafta sonunu kamp ile doğada geçirmek, stresten kurtulmak, kendini tanımak, spor yapmak, doğanın güzelliklerine tanıklık yapmak, orman içi patikalarda ve  köy içindeki unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerinizi hatırlamak için , İlimizde düzenlenen doğa yürüyüşlerine katılmak yeterlidir"


 
Editör: Vitrin Haber