Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, oda binasında basın mensupları ile bir araya geldi. Burada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye genelinde 12 ilde okul yapılması gereken bir karar alındığını ve bu illerden bir tanesinin de Sinop olduğunu belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, TOBB tarafından alınan bu kararın siyasetin de baskısı ile Boyabat ilçesine yönlendirildiğini iddia etti.

Sinop’a yapılması düşünülen bir yatırımın Boyabat’a alınmasının Sinop iline yapılan bir haksızlık olduğunu belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, düzenlediği basın toplantısında duruma tepki gösterdi. Derici; “Geçtiğimiz yıl Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye genelinde 12 ilde okul yapılması ile ilgi bir karar alıyor. Bu karar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile bir protokol imzalıyor. Orada yönetimde bulunan arkadaşlarımız da sağ olsunlar bizi de düşünerek bu okulların bir tanesinin de Sinop’a yapılmasını istemişler. Ama şunu ayrıca vurgulamak istiyorum bu okulun Sinop merkeze yapılması kararı veriliyor. 

Biz de bu okul Sinop’a yapılacaksa, okulu organize sanayi bölgesi ile bütünleştirip, okulun organize sanayi bölgesi içinde mesleki okul olarak yapılmasını sağlarız, dolayısıyla orada okuyan öğrencilerimizin öğlene kadar okulda öğleden sonra fabrikalarda staj yapmasını sağlarız ve mezun olanların işe alımlarını yüzde 70-80 oranında çabuklaştırırız diye düşündük. 

Bu konuyu organize sanayi bölgesi yönetimi ile görüştüğümüzde onlarda görüşümüzü olumlu karşıladılar ve hemen arsa temin edebileceklerini söylediler” dedi. 

MİLLİ EĞİTİM SİNOP’TA OKULA İHTİYAÇ YOK DEDİ
Sinop’a yapılması kararlaştırılan okul ile ilgili yürütülen çalışmaların devam ettiği sırada, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Türkkan’ın kendisini ziyaret ettiğini belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, Türkkan’ın ziyaretinde bahse konu olan okulun Sinop’ta okul ihtiyacı olmadığı için Boyabat ilçesine yapılmasının uygun görüldüğünü ve bunun AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş’in de onayladığını belirttiğini söyledi. Derici; “Biz Sinop’a yapılacak okul ile ilgili çalışmalarımızı sürdürürken beni il milli eğitim müdürümüz aradı ve yanıma geleceklerini söyledi. Ben de buyurun tabi dedim ve kendisi beni ziyaret etti. 

Kendisi elinde bir tutanakla yanıma geldi ve benden tutanağa imza atmamı istedi. Tutanakta bizim Sinop’a yapılmasını düşündüğümüz okulun, yapılan inceleme doğrultusunda kamu imkanlarının verimli kullanılabilmesi açısından merkez ilçemizde 24 derslikli bir okula ihtiyaç duyulmadığı için okulun Boyabat’a yapılması gerektiği yazılıydı. Bu gelişmeden Sayın Valimizin haberi olup olmadığını sorduğumda AK Parti Milletvekili Sayın Nazım Maviş’in bu okulu Boyabat için aldıklarını söylediğini belirtti. Bu yüzden bu tutanağı getirdiğini söyledi. Ben bu tutanağı kesinlikle imzalamayacağımı söyledim.
Ben tabi sonrasında araştırdım. Sayın Müdürümüz Sinop’taki okullar boş diyor. Ama bakıyorum Sinop’a yeni açılacak olan kolejin kayıtları şimdiden doldu. Yani demek ki okul iyi olursa, öğretim iyi olursa okullar doluyor. Demek ki okullarımızın dolmamasının nedeni gerekli eğitimin verilememesi” diye konuştu.

SİYASETTE BÖLGECİLİK YAPILIYOR
Yaşanan gelişme sonrasında vakit kaybetmeden AK Parti Sinop Milletvekili Nazım maviş’i aradığını söyleyen Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, Nazım Maviş’in kendisinin böyle bir girişimi olmadığını belirttiğini ancak Boyabat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Mutlu’nun ilçede yayın yapan bir haber sitesinde yapmış olduğu açıklamada, bu okulun Boyabat’a alınmasını sağlayan kişinin AK Parti Milletvekili Nazım Maviş olduğunu belirttiğini ifade ederek, siyasette bölgecilik anlayışının uygulandığını, bunun ise Sinop’a yarardan çok zarar vereceğini söyledi. 

SİNOP, NÜFUS ARTIŞ ORANI İLE BU OKULUN YAPILABİLMESİ İÇİN MÜSAİT
Yaptıkları araştırmada son 10 yılda Boyabat’ın nüfus artış oranının binde 4 olduğunu belirten Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Derici, Sinop’un ise nüfus artışının son 10 yılda yüzde 15 olduğunu ifade ederek Sinop’un nüfus artış oranı bakımından da bu okulun yapılması için müsait olduğunu söyledi.

Derici; “Şimdi benim anlamak istediğim şu; buraya yapılması kararlaştırılmış bir yatırım, emek verilmiş, çaba sarf edilmiş. Bunu buradan alıp oraya taşımanın amacı ne? Yani bölgeye götürüp oy almaksa amaç, zaten o bölgeye yatırımlar akıyor. Sebep nüfus artışı ise, Boyabat’ın köyleri ile birlikte 44 bin olan nüfusu 10 yılda binde 4 oranında artarken, merkezi 66 bin nüfuslu Sinop’ta son 10 yılda yüzde 15’lik bir artış yaşanmış. Demek ki Sinop merkez artış olarak bu okulun yapılabilmesi için müsait. Yani hal böyle iken yapılan bu bölgecilik anlayışını ben içime sindiremiyorum. Yani bu olayı ilin Valisi bilmiyor, iktidar partisinin il başkanı bilmiyor, ama Boyabat’ta organize ediliyor. Bu gerçekten çok enteresan. Bakın bu okul oraya mı yapılsın buraya mı yapılsın derken en sonunda hep kaybedeceğiz. Yazıktır günahtır. Bu bölgecilik bize hiçbir şey kazandırmaz. Eğer Nazım Bey ben oranın vekiliyim diyorsa, o zaman biz size Boyabat milletvekili diyelim. Ben bu işi halledeceğim diyerek beni oyalayıp bu işi Boyabat’a yönlendirmek bence tam bir nezaketsizliktir. Bunu Sinop hak etmiyor” diye konuştu.
 
Editör: Vitrin Haber