Sinop İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, denizlerin terk edilmiş oltalardan temizlenmesi ve miktarının belirlenmesi projesi tanıtım ve değerlendirme toplantısı yapıldı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ilimizde ilk etabı 2015 yılında uygulanan "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" nin 25 Ağustos - 25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen 2 ayak çalışmaları kapsamında değerlendirme toplantısı düzenlendi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya İl Müdür Yardımcısı Sezai Aydın, Şube Müdürleri, İl Müdürlüğü çalışanları, Sinop Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 

BU PROJE SU ÜRÜNLERİ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Toplantıda bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Sezai Aydın, genel müdürlük tarafından başarıyla yürütülen "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi"nin su ürünleri sektörü açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Aydın; "Ülkemiz denizlerinde ilk defa kamu kaynağı ile 2014 yılında Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce uygulamaya 3 yıl süreyle başlanan "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" su ürünleri sektörü açısından büyük önem taşımaktadır.

Avcılık yapılırken çeşitli nedenlerle denizel ortamda kalan av araçları, balıkların gerek göç yollarında, gerek yuva yapmalarında, gerekse de yumurta bıraktıkları bölgelerde ciddi tahribat meydana getirmekte, su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olmakta, ekosisteme ve biyoçeşitliliğe zarar vermektedir.

Bu proje ile denize terkedilmiş av araçlarının tespitinin yapılması, bulundukları ortamdan çıkarılması, zararın azaltılması,  balıkçılarımızın av aracı kayıplarının azaltılması,  sucul çevrenin korunması, su ürünleri stokların zarar görmesi önlenerek ticari avlanabilir stok miktarının artırılmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir” dedi. 

51 BİN 500 M2 ALAN TARANDI
Proje kapsamında Sinop İl Merkezi ve ilçelerde toplamda 51 bin 500 m2 alanın tarandığını belirten İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Sezai Aydın bu alandan 3 bin 35 m2 ağın çıkartıldığını söyledi. Aydın; “2015 yılında İlimizde, Merkez, Gerze ve Ayancık İlçelerinin açıklarında tespit edilen; (Ordu Köyü açıkları, Asma Kayası Mevkii, Topdeliği ve Öğretmenevi açıkları, Gazibey Kayası Mevkii, Gerze Çakıroğlu Mevkii, İnce Burun açıkları, Gerze Köşk Burnu ve Ayancık İstefan Kafa Mevkiilerindeki) 8 lokasyonu kapsamıştır. Bu alanlar Su Ürünleri Kooperatif Başkanlığı-Birliği, balıkçılar, bölgemizde çalışan profesyonel dalgıçlar ile yapılan anket sonuçları neticesinde belirlenmiştir. Toplam 51 bin 500 m2 alanın taraması yapılarak, 3 bin 35m2 ağ denizden çıkarılmıştır.

Bakanlığımız,  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce uygulamaya konulup yürütülen "Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi"  kapsamında,  2017 yılında İl Müdürlüğümüz ve Sinop Üniversitesi ortaklığıyla "Denizlerin Terkedilmiş Oltalardan Temizlenmesi ve Miktarlarının Araştırılması" proje çalışmalarını başlatmıştır. Merkez İlçe sınırları içerisinde üç farklı bölgede (Sinop İskelesi bölgesi, Karakum Özel İdare Plajı bölgesi,  Akliman Balıkçı Kayası bölgesi)  çalışmaları yürütülmüştür. Projenin sonuçlarını Sinop Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyesi Bora EYÜPOĞLU tarafından sunulacaktır. Kendisine ayrıca teşekkür ederiz" diye konuştu. 

Toplantıda daha sonra söz alan Sinop Üniversitesi Öğretim üyesi Bora Eyüpoğlu, projede belirlenen üç lokasyonda 53 bin m2 alanı tarayıp, 933 adet kanca, bin 434 adet kurşun ve 6 bin 800 metre misina ağı tespit ederek denizden temizlediklerini belirtti. Eyüpoğlu ayrıca çalışma esnasında çekilen görseller üzerinden bir sunum yaptı. 
Editör: Vitrin Haber