Denizlerdeki av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesi üzerine balıkçılar, Karadeniz’de balık avına koyuldular. İlk hafta itibari ile yaşanan palamut bereketi ise balıkçıların yüzünü güldürdü. Av sezonu boyunca denizlerdeki bereketin süreklilik arz etmesi ve balıkçılıktaki verimin arttırılması için önemli tavsiyelerde bulunan Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, aşırı ve plansız avcılığın, su ürünleri stoklarında ve yaşam alanlarında olumsuz sonuçlar meydana getirdiğini söyledi. 

DOĞRU VERİLERİN TOPLANMASI BALIKÇILIK VERİMİNİ ARTTIRIR
Balıkçılığın doğru yönetiminin ancak doğru verilerin toplanması ile mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Murat Sezgin, “Bu açıdan karaya çıkış noktalarının daha aktif şekilde işletilmesi, menşei belgesinin aynı anda merkezi sisteme av miktarı ve karaya çıkış yeri hakkında veri toplayan bir araç olarak kullanılması sağlanmalıdır. Böylece hangi türün nereden, ne zaman ve ne kadar avlandığına dair veriler daha doğru şekilde toplanacak ve daha doğru değerlendirilmesi mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.

HAMSİ, ÜLKEMİZ BALIKÇILIĞININ BELKEMİĞİDİR
Açıklamasında hamsinin Karadeniz ve Ülkemiz balıkçılığı için önemine değinen Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, “Hamsi balıkçılığı Karadeniz için çok önemlidir. Hamsinin olmadığı bir av sezonunda diğer balıklarında avcılığının verimli geçmesi mümkün görünmüyor. Tek hücreli canlılardan balığa kadar olan besin zinciri içerisinde Karadeniz için önemli olan hamsi ve çaça gibi balıkları çıkardığımız zaman diğer balıklar da bundan etkilenmektedir. Hamsi ülkemiz balıkçılığının belkemiğidir” diye konuştu. 

BÖLGESEL BALIKÇILIK UYGULAMASINA GEÇİLMELİ
Karadeniz’de tekne sayısı, boyutları ve motor gücü açısından stoğun kapasitesinin üzerinde bir av gücünün olduğuna dikkat çeken Murat Sezgin, “Sezon içerisinde Marmara denizi ve Ege Denizi’nden gelen gırgır tekneleriyle bu baskı daha da artmaktadır. Av baskısının sınırlandırılması açısından en azından denizlerimiz arasında geçişi sınırlayan “bölgesel balıkçılık” uygulamasına geçilmesi faydalı olacaktır. Bu av baskısı hamsiyi ülkemiz kıyılarından uzaklaştırıp Gürcistan kıyılarına kaymasına neden olmaktadır” dedi. 

BALIKÇILARIMIZIN DÜZENLEMELERE UYMASI KENDİ MENFAATLERİNE
Son olarak balıkçılara önemli bir hatırlatmada bulunan Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sezgin, “Yeni tebliğdeki düzenlemelerin sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması herkesten önce balıkçılar için önemlidir. Balıkçılarımızın bu düzenlemelere uygun avcılık faaliyetinde bulunmalarının, hem kendi menfaatleri hem de kaynakların sürdürülebilir işletimi bakımından önem taşımaktadır” dedi. 
Editör: Vitrin Haber