Gemlik Körfezi’nde 11 Ağustos tarihinden bu yana dalış yapan ekiplerin çıkardığı trol aparatları, terk edilmiş ve yırtılmış ağlar, halatlar ve gemi çapaları, Narlı Mahallesi iskelesinde sergilendi. Denizde yapılan çekimlerden oluşan fotoğraf sergisi ile desteklenen proje büyük ilgi gördü. Denizlerde biyolojik dengenin korunmasının ve denizlerin temizlenmesinin yanı sıra, kamuoyunun ve balıkçıların farkındalığının geliştirilmesine yönelik projenin 110 kilometrelik sahil şeridi bulunan Bursa’nın tüm sahillerini kapsayacağı belirtildi. 

Biyolojik zararın azaltılması hedeflenen projenin hayırlı uğurlu olmasını temenni eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Ceylan, terk edilmiş av malzemelerinin denizlerimizde ve iç sularımızda yol açtığı tahribatı anlattı. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ercan Barutçuoğlu da 110 kilometrelik Bursa sahil şeridinin nimetlerinden bugüne kadar pek fazla yararlanılamadığını vurguladı. Doğal ekolojik ve biyolojik dengenin mutlaka korunması gerektiğine işaret eden Barutçuoğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sahillere yönelik milyonluk yatırımlarını anlattı. Arıtma tesislerinin yanı sıra, sahil şeritlerinin yeniden düzenlenmesi, bakım ve onarımı gibi çalışmaların Körfez'in üst düzey temizliğinin periyodik hale getirilmesiyle desteklendiğini kaydeden Barutçuoğlu, “Bir ilk olarak da Bursa Büyükşehir Belediyesi Sahiller Daire Başkanlığı Gemlik Körfezi’nin batimetrik haritasını çıkardı” dedi. 
Barutçuoğlu, projeye Bursa Büyükşehir ve Gemlik Belediyesi olarak destek verdiklerini ifade ederek, su ürünleri, balık ve balıkçılıktan yeterince yararlanmak adına yatırım ve desteklerin süreceğini müjdeledi.

Su Ürünleri ve Balıkçılık Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Ramazan Çelebi ise, projenin amacının kamuoyu odaklı olduğunu ve en çok da balıkçılarda farkındalığın artırılmasını amaçladığını söyledi. Hayalet avlanma modelinin ekolojik dengeyi bozduğunu anlatan Çelebi, Hatay-Sinop arasındaki tüm denizlerimizde aktif hale gelen projenin iç sularımızda da uygulamaya konduğunu sözlerine ekledi.

Bursa Vali Yardımcısı İbrahim Avcı da, Türkiye’nin değerleri olan hava su ve toprağa sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekerek, Bursa’nın 110 kilometrelik sahil şeridi ile bu zenginlikten en büyük pay sahibi şehir olduğunu açıkladı. Avcı, “Denizlerimizin kıymetini bilelim” diye konuştu. 

Gemlik Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı İsmail Topkaç, Sahil Güvenlik Komutanı SG Binbaşı Alparslan Baysal’ın da yer aldığı proje tanıtımı, Narlı halkından da ilgi gördü. Proje kapsamında deniz dibini tarayan dalgıçlar, bidon, ağ, çapa gibi atıkları çıkardılar. Resim sergisinin gezilmesi sonrasında davetlilere ikramda bulunuldu.
 
Editör: Vitrin Haber