Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, Türkiye'nin terk edilmiş av araçlarından yıllık kaybının 13-15 milyon TL arasında olduğunu söyledi.

Silifke’de su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terk edilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla hazırlanan “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” tamamlandı. Çeşitli ebatlarda halat ve av araçları Taşucu Balıkçı Barınağında toplandı. Dalgıç Kadir Gürbüz, Silifke-Erdemli arasında çalışma yaptıklarını, 15 metre ve 40 metre arasında daldıklarını ve çeşitli ağları çıkardıklarını belirtti. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, çalışmaların Silifke’de sonlandırıldığını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, su ürünleri avı sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması, kullanım hataları veya benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terk edilmiş av araçlarının çıkarılması amacıyla, ülkemizde ilk defa tamamı kamu kaynağı kullanılarak 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' 2014 yılında uygulamaya konuldu. Bu proje, balıkçılarımızın balıkçılık faaliyetinde bulunurken istem dışı çeşitli nedenlerle zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması ve kullanım hataları nedeniyle koptuğu ve dipte kaldığı ağların yerlerinin tespit edilerek çıkarılması projesidir. Terk edilmiş av araçlarından ülkemizin yıllık kaybı 13-15 milyon TL arasındadır. Dünyadaki av araçlarından yüzde 8-12’si denizlere terk ediliyor. Proje ilimiz ile birlikte Hatay, İzmir, İstanbul, Balıkesir ve Sinop'ta yürütülmektedir" dedi. 

25 lokasyon belirlendi
Mersin'de 2015 yılında, kayıp av araçlarının kesin yerlerinin ve miktarlarının belirlenmesi için balıkçılar ile yüz yüze görüşmeler yaptıklarını belirten Abalı, Erdemli Balıkçı Barınağı ile Silifke ilçesi Yeşilovacık Beldesi Kurtburnu Bölük Adası arasında kayıp av araçlarının yoğun olarak bulunduğu 25 lokasyon belirlendiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2015 yılında yapılan saha çalışmalarında 25 lokasyonda 250 bin metrekare alan taranarak 2 bin 600 metrekare uzatma ağı, 240 metrekare misina ağı, 150 metrekare trol ağı, 60 bin metrekare gırgır ağı ve 4 adet trol ağı kapısı ve 200 metre çeşitli uzunlukta halatın denizden çıkarıldığını vurgulayan Abalı, "Mersin'de 2016 yılında, Silifke Kumburnu ile Anamur Örenburnu arasında kayıp av araçlarının yoğun olarak bulunduğu 25 lokasyon belirlendi. Burada yürütülen çalışmalarda, 4 bin 850 metrekare uzatma ağı, 750 metrekare misina ağı, bin 200 metrekare trol ağı, 3 bin 400 metrekare gırgır ağı, 3 adet trol kapısı, 8 adet çeşitli ebatlarda tel sepet ve 600 metre uzunluğunda çeşitli ebatlarda halat çıkarıldı. Silifke Kumburnu ile Tarsus Dipsiz Lagünü arasında kalan sahada balıkçılarımız ve kooperatiflerimizde yapmış olduğumuz çalışmalar 23 Ekim'de sona erdi. Bu çalışmalar sonucunda belirlediğimiz 20 lokasyonda, denizlere terk edilmiş av araçlarının çıkarılması projesi tarihinde sona ermiş ve yürütülen çalışmalar da 230 bin metrekare tarama alanında 3 bin 400 metre uzatma ağı, 550 metrekare misina ağı, 2 bin 800 metre gırgır ağı, 1 adet trol kapısı, demir kafes ve 300 metre uzunluğunda çeşitli ebatlarda halat çıkartılarak Taşucu Balıkçı Barınağında toplanmıştır" dedi.
Taşucu Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mevlüt Göksu, şube müdürü Mustafa Zayim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Silifke İlçe Müdürü Yusuf Gün de katıldı. 
 
Editör: Vitrin Haber