Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak, Sinop’un tarımsal anlamda hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Sinop’un tabiri yerinde ise Karadeniz’in Çukurova’sı olduğunu belirten Çolak, gerekli çalışmalarla Sinop tarımında kalkınma sağlanabileceğini belirtti. 

Sinop’ta birçok alanın teknik tarıma elverişli arazilerle dolu olduğunu söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak, Tarım kuruluşları idarecilerinin önderliğinde tarımın sivil kuruluşlarının da içinde yer aldığı bir çalışma ile Sinop’ta tarımın kalkındırılabileceğini ifade etti. Çolak; “Bilindiği üzere Samsundan öte gidildiğinde Ordu-Giresun-Trabzon ve Artvin illeri yer almakta.Bu illere tarımsal yönden bakıldığında Samsun un Bafra ve Çarşamba ovalarından sonra Sinop Erfelek (Gavur) ovası en verimli teknik tarıma elverişli arazi olarak yer almaktadır. Samsun’dan ötedeki illerin fındık ve çay gibi tarım ürünleri öne çıkmakla birlikte yamaç oluşları nedeniyle teknik tarıma elverişli olamamaktadır.
Çukurova-Konya ovası-Çarşamba ovası-Bafra ovası ve GAP gibi alanlar Türkiye’yi besleyen ambarlarımızdır. Sinop’ta da Gavur ovası yer almaktadır” dedi.
Sinop’un tarımsal anlamda hakkettiği yerde olmadığını savunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop İl Temsilcisi İlyas Çolak, tarımsal alan zenginliğine sahip olan Sinop’un tarımına hız kazandırabilmek için gerekli çalışmaların bir an evvel başlatılması gerektiğini söyledi. Çolak; “Maalesef Sinop tarım yönünden olması gerektiği yere henüz gelememiştir. Oysa barajıyla ovası ile Taşmanlı-Bektaşağa-Yaykıl köyleriyle, Boyabat-Durağan ilçeleriyle teknik tarıma o kadar yatkın ki maalesef ülkemiz tarım politikalarıyla sınıfta kalmaktayız.
Hatta Ayancık yolu üzerinde Osmaniye-Abalı köyü hudutlarında atıl duran sazlık alanlarımızın drenaj çalışmalarıyla tarıma kazandırmak mümkün, tabii doğanın dengesini de bozmamak kaydıyla.

Çünkü oralarda beslenen, yuvalanan insan dışı canlıları da korumak olmazsa olmazımızdır.
Oysa ilimizin Tarım kuruluşları idarecilerinin önderliğinde tarımın sivil kuruluşlarının da içinde yer aldığı bir çalışma ile Sinop’ta neden çok ciddi mısır, kiraz, kivi vs. üretimi yapılmasın. Türk milleti istesin yeter ki yapamayacağı, elde edemeyeceği başarı olmaz” diye konuştu. 

Editör: Vitrin Haber