Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, doğru ve zamanında ağaç dikiminin ve zamanında aşılamanın önemine değindi. 

Ağaç dikmenin sadece fidanı toprakla buluşturmakla bitmediğini belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, sağlıklı bir ağaç bakımı için, işin ehli kişilerden eğitim alınması gerektiğine vurgu yaptı. Çolak; “Zaman ağaç dikme zamanı. Eskilerin bir sözü vardır. Çocuk yetiştireceğine ağaç yetiştir diye. Bir canlıya hayat vermek ve bu canlıdan da birilerinin, kuşların ve diğer canlıların istifade etmesi ve duası bizlere yeter. Dinimizde de bu hususun yeri olduğu hepimizce bilinmektedir.

Burada dikimden ziyade aşı olayının ana başlıklarının halkımızın bilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum. Detaylı bilgi için kurs açma anlamında halkımıza çağrıda bulunuyorum. Devletimizin Halk Eğitim kurumunu harekete geçirelim. 15 kişi ve üzeri olduğunda kursu açmak zorundadırlar. Zaten Halk Eğitim Müdürlüğü de kurslara önem veriyor ve gerekli gayreti göstermektedir” dedi. 

AŞI YAPILACAK KALEMLERİ HAZIRLAYIN
Aşıda, tekniğinden önce aşı yapılacak anacın uyanmış, aşı yapılacak kalemin ise uyanmamış olması gerektiğinin altını çizen Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, bu yüzden aşı kalemlerinin şimdiden hazırlanarak serin bir ortamda muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Çolak; “Burada eli yatkın veya yatkın olması için çaba gösterenlerin dikkatini çekmek istiyorum. Aşıda tekniğinden önce aşı yapılacak anacın uyanmış, aşı yapılacak kalemin ise uyanmamış olması şarttır. Onun için bu gidişle bir hafta on gün sonra ağaçlar tamamen uyanabilir. Kalemlerinizi şimdiden alıp dolap gibi serin ortamda muhafaza ediniz. Tabi göz aşısı bu uygulamanın dışında ki buna halk arasında yaprak aşı da derler. Bu aşıda anaçta kalem de uyanmış olması ve hatta göz ile odunsu dokuyu ayırırken zorlanmaması gerekli. Genelde bu aşı Mayıs ayında ya da ilerleyen aylarda yapılır. Aşı tekniklerini de ya yetişmiş teknik eleman ya da ustadan öğrenmeye çalışın ki bu ayaküstü öğrenilecek konu değildir. Tarım müdürlüğü ve halk eğitim müdürlüklerinin kurslarını zorlayın” diye konuştu.
Editör: Vitrin Haber