Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, özellikle yaz aylarının vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan çileğin, insan sağlığı açısından önemine değindi. Uygun ortam sağlanması halinde çileğin her mevsim üretilebileceğini belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, özellikle kalp ve kanser gibi birçok hastalığa kalkan olan çileğin bolca tüketilmesi gerektiğini belirtti. Çolak; “Kırmızı renkli sebze ve meyvelere yakın durun. Bunlar; çilek, karpuz, domates gibi gıdalardır. Antioksidanları yüksek orandadır. Hücre büyümeyi önler. 

Son yıllarda Ülkemizde çilek üretimi çok ciddi tırmanışa geçmiştir. Son 10 yılda sadece Manisa’da çilek üretimi 4 bin dönüme ulaşmıştır. Tabi buna Mersin Antalya gibi iller hariç.
100 gr. taze çilek meyvesinin 92 gramı su geri kalan 8 gramı protein-yağ-karbonhidrat-lif-kül-kalsiyum ve iz elementlerden olduğu bilinmektedir.
Çukurova Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Ebru Kafkas tarafında yapılan Analizler sonucunda çileklerin yüksek antioksidan aktivite özelliklerine sahip olduğu saptanmıştır. Antioksidan kanser vakalarında hücre çoğalmasını engelleme özelliğine sahip olması nedeniyle tümör oluşumunu önlemektedir” dedi.

TÜRKİYE, ÇİLEK ÜRETİMİNDE DÜNYADA İLK 4 ÜLKE ARASINDA
Türkiye’nin çilek üretiminde dünyanın sayılı ülkeleri arasında yer aldığının altını çizen Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şubesi Başkanı İlyas Çolak, bu verimin iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çolak; “Dünyada Çilek üretiminde Çin, Amerika ve Meksika’dan sonra Türkiye gelmektedir. Avrupa ülkelerinde ise ilk sırada yer almaktadır. Ülkemizde yılda 370 bin ton çilek üretilmektedir.

Çilek, yılın dört mevsiminde ürün veren bir meyve türüdür. Isı yönünden çok hassaslık göstermemektedir. Ayrıca üretimde toprak seçiciliği söz konusu değildir. Dolayısıyla hormon takviyesi ve genetikle oynamaya ihtiyaç duyurmaz. Her ne kadar halk arasında çileğin iriliğine bakılarak hormon yorumu yapılsa da bu kirli bir bilgidir. Evet, günümüzde birçok sebze ve meyvede tohum ve üretimde kimyasal kullanıldığı ihtimali var ise de çilekte üretimi kolay ve verimi bol olmasından dolayı buna ihtiyaç duyulmamaktadır” diye konuştu. 
 
Editör: Vitrin Haber