CHP’li Karadeniz, ekonomik krizden en çok emeklilerin olumsuz etkilendiği dile getirdi. Emekli maaşlarına, memur, işçi asgari ücretli gibi yılbaşında artış yapıldığını ancak zamlı maaşların daha vatandaşın cebine girmeden sadece döviz kurundaki rekor artışlardan dolayı eridiğini vurguladı. Karadeniz, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinde emeklilere ekim, kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında aylık olarak yakacak yardımı yapılmasını istedi. Memur aylıklarına uygulanan katsayıya endekslenen yakacak ödeneği 2017 yılı için aylık 96 lira tutarını buluyor.

Karadeniz’in kanun teklifinin gerekçesinde, yaklaşık 11 milyon emeklinin büyük bir çoğunluğunun açlık sınırının altında maaş aldığı belirtilerek,  “Bir çok emeklimiz yaz aylarında mutfak masraflarından kısarak kış aylarında ısınmak için yakacak parası biriktirmeye çalışmaktadır. Çoğu emeklimiz bunu dahi yapamamakta, kış aylarında büyük mağduriyetler yaşamakta, çocuklarından, yakınlarından ya da dernek ve benzeri kuruluşlarından yardım almak zorunda kalmaktadırlar. Bir emekli ailesinin açlık sınırının altındaki aylık ile -özellikle kış aylarında- ihtiyaçlarını karşılaması imkansızdır. Emeklilerimizin kış aylarında ihtiyaç duydukları yakacakları için devletten yardım alması, bir nebze de olsa emeklilerimizin rahat nefes almasını sağlayacaktır” denildi.

Kanun teklifine göre devletin emeklilere vereceği yakacak ödeneğinden Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri yararlanamayacak. 
Editör: Vitrin Haber