Durağan ilçesinde çeltik hasadını gerçekleştiren üreticiler kurutma işlemini yollarda yapıyor.

İlçe merkezinde çeltik için kuruma alanlarının olmaması, çeltik kurutma makinesinin kullanılmaması nedeni ile üretici çeltiğini yol kenarlarında kurutmaya çalışıyor.

Kargı ve Osmancık ilçelerinde, Boyabat - Durağan Barajı göl sahasında kalan arsalar nedeni ile üretim alanlarının daralması burada faaliyet gösteren çeltik tüccarlarını yeni arayışlara itti. Çeltik üretimi yapan komşu ilçelere bu bölge tüccarlarının gittiği ve çeltiği tarlada iken aldığı belirtiliyor.

Çeltik piyasasının hareketlendiği bu dönemde çeltiğin kilosu verdiği randımana göre kilosu 1 ile 1.30 lira arasında alıcı buluyor.

Üretici ise geçen seneye oranla yüzde 25'lik artış gösteren çeltik fiyatına rağmen halen verilen fiyatların maliyeti karşılamamasından yakınıyor.

Çeltik üreticisi Ali Koç, çeltik ekiminin zahmetli, yorucu ve hastalıklara davetiye çıkartan bir üretim olduğuna dikkati çekerek, "Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan çeltiğin fiyatları geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 25‘lik bir artış gösterse de çeltik üreticisini mutlu etmiyor. Bölgede toplulaştırma projesi nedeni ile 6 yıldır tarlasını ekemeyen, borcunu ödeyemeyen üretici bulunuyor. Üç köyün doğrudan ya da direkt etkilendiği bu durum ilçe ekonomisine ciddi zarar verirken, iklim şartları, su yetersizliği gibi durumlar da dekoltede düşüş yaşanmasına sebep oluyor. Çeltik üreticisi nerede ise maliyetleri ile başa baş giden bir hasat sezonu yaşıyor" dedi.
Editör: Vitrin Haber