Tersane mevkisinde bulunan ve halk arasında çekek yeri olarak adlandırılan bölgenin uzun süredir Belediyeye devri bekleniyordu. Belediye Başkanlığı tarafından bölge için hayata geçirilmesi planlanan projelerini hızlandıracağı devir teslim töreni Belediye Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirildi. 

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su İşleri Şube Müdürlüğü yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirilen devir teslim töreninde konuşan Belediye Başkanı Baki Ergül, olması gereken devrin geç de olsa gerçekleştiğini söyledi. Ergül; “Halk arasında çekek yeri diye ifade ettiğimiz bu yer, şehrimizin ziyan edilmemesi gereken en önemli noktalarından bir tanesi. Biliyorsunuz yaz geldiğinde bizim nüfusumuz ikiye üçe katlanıyor. Kışın ise biz bize kalıyoruz. Biz Karakum istikametindeki yol düzenlemesini kısmen yaptık. 

Ancak bu tarafa baktığımızda, bu çekek yeri dediğimiz bölgenin hali gerçekten içler acısı. Tüm samimiyetimle söylüyorum; ben buradan geçmek dahi istemiyorum. Böyle santimetrekaresi dahi ziyan edilmemesi gereken önemli bir yer, şu veya bu nedenlerle bu güne kadar geldi. Ama bugün artık Sinop’un çehresi değişiyor. Biz yaklaşık olarak üç buçuk senedir bu yerin belediyemize devrini bekliyorduk. Biz bu konuda haklıydık arkadaşlarımıza defalarca bunu anlattık. Dolgu yapılan yerler belediyeye devredilir. Bunu kanun diyor, biz demiyoruz. Zamanında burasının ihalesi yapılırken de söyledik. İhale yapmayın yanlış yapıyorsunuz dedik. İhale yapacağınız yer bellidir. Limanın içini ihale yaparsınız dolgu yerlerini değil. Öyle ya da böyle bu noktaya kadar geldik. Nihayetinde bunun bir mahkeme süreci oldu. Sonucun böyle olacağını ben biliyordum. Kanun herkes için geçerlidir.  Dolayısıyla hepimiz bu kanunun gereğini yerine getirmemiz gerekir. Bu güne kadar olmadı, bu da beni şahsen üzdü. Ancak bugün itibariyle bu tarihi anı hep birlikte ölümsüzleştiriyoruz” dedi.

PROJEMİZ İÇERİSİNDE BALIKÇILARIMIZA DA YER VAR
Gerçekleştirilecek olan proje ile burada bulunan gemilerin kaldırılacağını söyleyen Belediye Başkanı Baki Ergül, bunun balıkçıları yok saymak anlamına gelmediğini, proje kapsamında balıkçılara da gemilerinin bakımlarını yapabilecekleri bir yer tahsis edeceklerini ifade etti. 

Ergül; “Şimdi bizim bir takım projelerimiz var ve bunlara bir tane daha ilave ettik. Burada cezaevi projesi var, buzhane projesi var, çekek yeri projesi var. Biz de u süreç içerisinde projelerimizi hazırladık. Tabi burası sahil sit konumunda olduğu için anıtlar kurulu ile de irtibat içerisinde bulunmamız gerekiyor. Biz bugün burada teslim alacağımız devir belgesi ile yarın hemen anıtlar kuruluna müracaat edeceğiz ve diyeceğiz ki bizim burası için şöyle bir projemiz var. Ben yedi sene önce şunu söyledim; burada her kese yer var. Balıkçılarımıza da yer var. Onlar da bizim arkadaşlarımız, kardeşlerimiz. Biz onları yok saymıyoruz. Bizim bu projemiz içerisinde balıkçı kardeşlerimizin de bir yeri olacak. Benim onlara sözüm var. Ancak bizim yazın gelen misafirlerimizi buzhanenin olduğu bölgede sıkıştıran bir konumdan kurtararak çekek yeri ve onun dışında otopark olarak kullandığımız on dönümlük yerle de birleştireceğimiz bu alanda vakit geçirmelerini sağlayacağız. Hatta bunun devamında ana yola çıkmadan sahilden DSİ istikametinden yola bağlanacak bir yolla bu projesi taçlandırabilirsek hepimizin maruz kaldığı trafik sorununu da izole etmiş olacağız” diye konuştu. 

8 MİLYON TL’LİK YAT LİMANI PROJEMİZ VAR
Tüm bu projelerin yanı sıra belediye tarafından projelendirilen ve KUZKA’dan 8 milyon TL’lik bir finans desteği alan 70 teknelik bir yat limanı projelerinin olduğunu belirten Belediye Başkanı Baki Ergül, projeler tamamlandığında Sinop’un çehresinin tam anlamıyla değişeceğini söyledi. Ergül; “Hamsi yolunda bulunan rampaya gelmeden evvel bizim projelendirerek KUZKA’dan 8 milyon TL’lik bir finans desteği bulduğumuz 70 teknelik bir yat limanı projemiz var. Tüm bu projeler tamamlandığında Sinop, hakikaten çok güzel bir sahil kazanmış olacak. Şimdi biz bu kış döneminde bu bölgede yapmayı planladığımız projenin alt yapısını hazırlayacağız. Proje kapsamında bölgede yapılması gereken düzenlemeleri yapacağız. Daha sonra anıtlar kurulu ile de antakt sağlayacağız. İnşallah önümüzdeki yaza en azından elimizde tertemiz bir alan olacak. Bu alanı önümüzdeki yaz olamasa da ilerleyen dönemlerde Sinopluların hizmetine sunacağız. Şunu da söylemek istiyorum. Buzhane, cezaevi ve çekek yeri projeleri tamamlandığında Sinop’ta harika bir görüntü ortaya çıkmış olacaktır” dedi.
 
Editör: Vitrin Haber