Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen programa Sinop Valisi Hasan İpek ve eşi Gülten İpek, Belediye Başkan Yardımcısı Rahmi Balfidan, Vali Yardımcıları Mehmet Tanışır ve İzzet Ercan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Halil Altıntaş, TCSG-72 Bot Komutanı S.G. Üstteğmen Koray Kemiksiz, Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, İl Genel Meclis Başkanı Şükrü Gündoğdu, kurum müdürleri, STK ve Siyasi Parti temsilcileri, Gazi ve Şehit aileleri ile öğrenciler katıldı. 

Etkinlikler öncesinde Çanakkale Savaşının simgesi olan Nusret Mayın gemisi ile ilgili sinevizyon gösterisinin ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan Sinop Sarı Saltuk Lisesi Müdür Yardımcısı Gülsüm Sevdim günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştirdi.

Onlar geri dönmeyi hiç düşünmediler
Bugün burada bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanlarını yad etmek, Çanakkale şehitlerini hatırlamak üzere buradayız diyen Sevdim sözlerine şöyle devam etti; “Onlar Geri dönmeyi hiç düşünmediler. Ölümü vuslat, savaşı yol bildiler. Bu savaş bir neslin şehit olduğu, bir neslin Gelibolu’ya gömüldüğü savaştır. Yüz binlerce vatan evladı 103 yıl önce bu toprakların bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye çağrılmıştır. Amacımız geçmişteki savaşların zaferleriyle mutlu olmak değil, eğer amaç vatan savunması, hürriyet davası, ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemezsiniz. Bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çanakkale'yi 3 kelime ile anlat deseniz geldiler, gördüler ve döndüler derim. Çanakkale'de evlatlarını kaybeden Anzak Analara “evlatlarınız  bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan için toprağa düşen asil milletimin tüm Şehitlerini rahmetle minnetle anıyoruz, Mekanları cennet olsun, hepsine selam olsun, Ruhları şad olsun” dedi.     

Yapılan konuşmanın ardından programda müzikli şiir dinletisi ve “Çanakkale’den Havadis Var” isimli oyun sergilendi. Çanakkale savaşı ile özdeşleşen türkülerle devam eden program, Sinop Sarı Saltuk Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşturulan orotoryo korosunun gösterimi ile sona erdi. 

Programın sonunda katılımcılara buğday çorbası ikramında bulunuldu.
Editör: Vitrin Haber