Eğitim-Bir-Sen Sinop Şubesi tarafından her hafta düzenlenen Kültür Sohbetlerinde bu hafta Çanakkale Zaferi konuşuldu. 

Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir-Sen Sinop Şubesi tarafından gerçekleştirilen 'Kültür Sohbetleri'nin bu haftaki konusu Çanakkale Zaferi oldu. MÜSAD Salonunda gerçekleştirilen program Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülkadir Tekin’in şehitlerimizin ruhları için Kur’ân-ı Kerim okumasıyla ile başladı. Kur’an-ı Kerîm tilavetinin ardından Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş tarafından ‘Çanakkale: Yeniden Diriliş” konulu bir konferans verildi.

Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş, Çanakkale Savaşının tarihî önemini değindikten sonra Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı Çanakkale Şehitlerine şiirinin önemini vurguladı; şiirin yazıldığı atmosferi, Akif’in yaşadıklarını ve hissettiklerini anlattı. Doç. Dr. Kuzubaş, şunları söyledi: “Osmanlı’nın çöküş döneminde, memleketin dört bir yanının kurtlar sofrasında paylaşılmaya çalışıldığı bir zamanda, Dr. Muhammed İkbal’in “Uyan ey şîr-i jiyân (yaralı aslan), bu hâb-ı gafletten (gaflet uykusundan)” dediği yıllarda yaşanan Çanakkale Savaşı milletimizin küllerinden yeniden doğuşunun, Batı’nın hayasızca hücumlarına “Dur!” deyişinin sembolüdür. Çanakkale, İslam’ın kökünü kazımak isteyenlerin saldırılarına karşı topyekûn mücadeledir. Çanakkale; ceplerinde Kur’an’la cepheye koşan Osmanlı evladının “Bedr’in arslanları”nın şuurunu 1400 yıl sonra dünyaya tekrar gösterdikleri bir savaştır. Çanakkale; Osmanlı sınırları içinde her türlü farklılığa, iç çekişmeye, tefrikaya, çatışmaya rağmen mezhebi, meşrebi, ırkı ne olursa olsun, vatanı işgal etmeye çalışan düşmana karşı omuz omuza olmanın destansı örneğidir.”

Konuşmasının devamında Çanakkale’de yaşanan sıra dışı olaylardan örnekler veren Doç. Dr. Muhammet Kuzubaş sadece Anadolu’dan değil, dünyanın dört bir yanından Çanakkale’nin geçilmemesi için dualar edildiğini, yardımlar toplandığını ilginç olaylarla anlattı. Yaşanan duygu yoğunluğu karşısında katılımcıların gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Çanakkale’de bu vatan için can veren ecdadımızı yılda bir gün anmakla görev ve sorumluluğumuzun bitmediğini söyleyen Kuzubaş, ahirette onların yüzlerine bakabilmemiz için birlik ve beraberliğimizi bozmaya, aramıza fitne tohumları ekmeye çalışan ruhu dışarıda bedeni bu ülkede bulunan millet ve maneviyat düşmanlarının oyunlarına kanmayarak Çanakkale’de ecdadımızın yaptığı gibi el ele, gönül gönüle yaşayan bir millet olmamız gerektiğini vurguladı. 
    

 
Editör: Vitrin Haber