Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara’daki bir otelde düzenlenen “İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi”nin açılışına katıldı.  Basın mensuplarının “Bütünşehir Yasası”na ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:  “Eski yönetim modelimiz içerisinde herkesin bildiği gibi büyükşehir birkaç taneydi. Daha sonra bu o günkü ismiyle ‘Pergel Yasası’ gibi bir yasayla, yani büyükşehirlerin nüfusuna göre 30 kilometre, 50 kilometre gibi sınırlarla büyütülmüştü. En sonunda da İzmit ve İstanbul'da denenen ‘Bütünşehir Yasası’ diye adlandırılan bir yasayla 30 büyükşehire ulaşmış olduk.

Birkaç sene geçti aradan ve uygulamaları hep birlikte gördük, faydalarını, zararlarını hep birlikte hissettik. Şikayetleri de değerlendirdik. Neticesinde geldiğimiz noktada bu fikrin doğru olduğunu, şehirlerde bir bütün olarak hareket etmenin, gerek büyükşehir merkez ilçe belediyelerin, gerekse de çevredeki ilçe belediyelerin ve beldelerin hep birlikte ortak bir planlama, ortak bir altyapı, üst yapı planlamasıyla hareket edilmesinin doğru olduğu kanaati hepimizde oluştu.

Bu manada 30 büyükşehirde uygulanan Bütünşehir Yasası, Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi biraz daha yaygılaştırılacak. Birçok şehir daha buna katılacak. Ancak burada şunu da söylemeliyiz, ufak tefek de şikayetler alıyoruz. Bunların giderileceği bir yasa hazırlıyoruz. İnşallah Meclisin çalışma sistematiği içerisinde bunu getireceğiz. Orada uzun uzadıya tartışacağız bu konuyu ve geliştireceğiz. Bütün şehirler hazır olmayabilir. Etap etap geçmekte fayda var. Herhalde nüfus kriteri ile biraz daha şehirlerin geliştirilmesi daha akılcı gözüküyor.” 

MECLİS'TE TARTIŞILACAK
Kriterlerin belli olup olmadığına ilişkin Bakan Özhaseki, “Kriterler çalışılıyor, yasa üzerinde görüşmeler yapıyoruz, hazırlıyoruz. Bakanlar Kuruluna sunulacak, sonra Cumhurbaşkanımıza arz edilecek, en son Meclise gelip tartışmaya açık hale gelecek” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2017’nin başında mevcut mevzuattan kaynaklı, il belediyeleri ile merkez ilçe belediyeleri arasında hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılması talimatını vermişti. 

DÜZENLEMEYLE BÜTÜNŞEHİR OLMASI BEKLENEN 51 İL
Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce

BÜTÜNŞEHİR YASASI 30 İLDE UYGULANIYOR 
Bütünşehir Yasası ile  Büyükşehir Belediye sınırları il sınırına kadar genişliyor. Daha önce il özel idareleri tarafından yerine getirilen 70’i aşkın hizmetin büyük bir kısmı belediyelere devrediliyor. Belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kaldırılıyor. Köyler mahalleye dönüştürülüyor. Bütünşehir Yasası şu anda Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van'da uygulanıyor.

BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI NEDİR? 
Bütünşehir uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devrolacak.
 
Editör: Vitrin Haber