Kısa adı BKAY olan Karadeniz Bölgesinde Bütünleşik Kıyı Alan Yönetiminin Geliştirilmesi projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Sinop Valiliği toplantı salonunda düzenlenen toplantıda Proje Koordinatörü Ümit Aydın katılımcılara proje ile ilgili bilgiler verdi. Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi uygulamasının, her ülkenin kendi mevzuatını da göz önünde bulundurmak suretiyle, katılımcı ülkelerin farklı bölgelerinde, her türlü yasal mevzuatın ve potansiyel engellerin üstesinden gelerek Avrupa Birliği standartları seviyesine çıkartılmasını amaçladığını söyleyen Ümit Aydın, bu projeyle Bulgaristan, Moldova, Romanya, Türkiye ve Ukrayna’yı kapsayan hedef ülkelerde Bütünleşik Kıyı Alan Yönetimi (BKAY ) sürecinin gerçek durumu üzerine bütünlüklü ve kapsayıcı bir rapor sunmayı hedeflediklerini ifade etti. Aydın; “BKAY yaklaşımındaki temel güçlük, beş farklı ülkenin idari ve kurumsal çeşitliliğiyle, metodoloji eksiklik ve yetersiz teknik kapasiteyle karşı karşıya olmasıdır. Bu nedenle,  bu çalışma; BKAY çerçevesi uygulanmasında Karadeniz bölgesinden farklı paydaşların etkin katılımı için beş katılımcı ülkenin ulusal yaklaşımlarını, uyumlu prosedürler çerçevesinde bir araya getirebilecek bir çalışma platformu sağlamaktadır. Gelişmiş kıyı uluslarının uygulamaları, sürdürülebilir kıyı gelişimi ilkelerini gerçekleştirmek için en makul yolun, bütünleşik kıyı alan yönetimi (BKAY) olduğunu göstermektedir” dedi. 
Proje süresince yapılan temel faaliyetler hakkında da bilgiler veren Proje Koordinatörü Ümit Aydın, öncelikli olarak Projenin uygulandığı bölgelerde ortak Bir Bütünleşik Kıyı Alan Yönetimi yaklaşımı oluşturmak için çalışmalara başlanıldığını belirtti. Aydın; “Proje dahilinde İdari Planların değerlendirilmesi, göstergelerin, metodolojinin, karar sürecinin belirlenmesi ve her bir bölgedeki temel meselelerin ele alınması sürecini tamamladık. Daha sonra devletlerin politik karar ve stratejilerinin AB zorunluluklarıyla ilgili olarak değerlendirme raporlar hazırlandı. “Bütünleşik Kıyı Alan Yönetiminin bugünü ve yarını” isimli bir çalıştayın organizasyonu oluşturuldu. Metodoloji ve Göstergelerle ilgili çalışma gruplarının oluşturuldu. Karadeniz ICZM Teknik araçların hizmete sunuldu. Bunlar çalışmalarımızdan bazıları. Bu sayılanlar ve daha birçok faaliyetlerin tamamı an itibarıyla tamamlanmıştır” diye konuştu. Katılımcılara proje aşamasında tamamlanan çalışmaların birer örneklerini dağıtan proje koordinatörü Ümit Aydın Projenin en önemli çıktısı olan set hakkında kısa bilgiler verdi. Aydın; “Hazırlanan ana kitap konunun uzmanı, farklı ülkelerden birçok uzman tarafından hazırlandığından, Bütünleşik kıyı alan yönetimi konusunda Karadeniz’de önemli bir rehber olacağı düşünülmektedir. Karadeniz bölgesindeki ekonomik ve çevresel durum, belli başlı problemlerle ilişkilendirilebileceği gibi kalkınma adına pek çok imkan da sunmaktadır. Toplumumuzun gelişmesi; tüm ekonomik alanlar, kentleşme, turizm ve başka alanların artan talepleriyle birlikte, kıyı alanlarına ve dolayısıyla deniz çevresine yönelik artan düzeyde baskıya da katkı sağlamaktadır.

Bugün Karadeniz kıyı alanı, özellikle yoğun gelişmeye paralel olarak, ağır bir şekilde insan kaynaklı baskı altındadır. Geniş alanlar geçmişte planlama eksikliği ve kötü yönetimden kaynaklı uygunsuz gelişme nedeniyle çok ciddi zararlar görmüş ve tahrip olmuştur. 

Avrupa Birliğinin (AB) zaten üyesi olmuş ülkeler (Bulgaristan ve Romanya)  ile diğer Karadeniz ülkeleri arasında bazı farklılıkların olduğuna dikkat edilmesi zorunludur. AB’nin çevresel hukuki yaptırım ve doğal kaynakların kullanılmasına yönelik bütünleşik yaklaşımına dair daha sıkı talepleri bulunmaktadır” diye konuştu.

Editör: Vitrin Haber