Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şube Başkanı İlyas Çolak, yabancı tohum ve fidelerden elde edilen ürünler nedeniyle tarım sektörünün her geçen gün biraz daha zarar uğradığını bu sebeple tarım ürünlerinin olması gerektiğinden yüksek fiyatlarla satışa sunulduğunu söyledi.

Tarım ürünlerinin neredeyse yüksek teknoliji ürünleri ile eşdeğer fiyatlara satıldığını belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şube Başkanı İlyas Çolak, ilerleyen yıllarda 1 kilo domates fiyatına 1 adet televizyon alınabileceğini söyledi. Çolak; “Şöyle ki bundan 20-25 yıl öncesi bir televizyon almak için 2-3 maaşımızı ödüyorduk. Oysa geldiğimiz bu günlerde domatesin kilosu 5 TL’den alıcı bulmakta, demek ki 10 kilo domates 50 TL ediyor.50 TL’ye ikinci elde olsa küçük ya da büyük ekran bir televizyon alınabilmekte.

Bu gidişatı gelecek yıllarla kıyaslayacak olursak 3-5 yıl sonrası bir kilo domatese bir adet televizyon alınabilecek gibi görünüyor” dedi. 

HASTALIKLI FİDELER ÖZELLİKLE Mİ GETİRİLDİ
Son yıllarda özellikle domateste artış gösteren hastalıklı fidelerden elde edilen mahsulün viral adı verilen hastalık nedeniyle telef olduğunu belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şube Başkanı İlyas Çolak, bu yabancı tohum ve fidelerin özellikle getirilebileceği ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Çolak; “Son 3-4 yıldır domateslerde viral dediğimiz hastalık nedeniyle yeterince domates olmamakta ülkemizde. Özellikle Mayıs Haziran aylarında domates bitkileri üzerinde ortaya çıkan bu hastalık bitkilere kaynar su dökmüş gibi bitkiyi haşlamakta ve bikinin ölümüne sebep olmakta. Viral hastalığının virüsü insanlarda nasıl kansere kesin çare bulunamadıysa viralde çaresi ve ilacı olmayan bir hastalıktır. Ülkemizde oluşmasını sebebi ise yabancı tohum ve fideden gelmektedir. Geldi mi getirildi mi benim için soru işaretidir” diye konuştu.

ÜRETİCİLER YERLİ TOHUM KULLANMALI
Kullanımı git gide azalan yerli tohumların da en az yabancı tohumlar kadar bol ürün verdiğini iddia eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Sinop Şube Başkanı İlyas Çolak, tarım üreticilerini yerli tohum kullanmaya davet etti. Çolak; “Buradan üreticilere seslenmek istiyorum. Tohumda yerli kendi öz tohumlarımızı kullanalım. Yerli tohumlarımızda hibrit dediğimiz ya da genleriyle oynanmış GDO’lu tohumlarımız kadar yüksek oranda ürün verirler yeter ki bakmasını ve tekniğini bilelim. Ayrıca, yine üreticilere sesleniyorum; gençlerimizi gurbete, özel sektöre ve resmi dairelere iş imkanı için yönlendirmeye çalışmayalım, Gençlerimizi teknik tarıma üretime ve tarlaya yönlendirelim. Tarım ekonomik olarak daha yüksek gelir getiren sektör halini almakta zaten ülkemizde yeterince tüketici var ülkemizin üreticiye ihtiyacı var” dedi. 
 
Editör: Vitrin Haber