Sinop Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben, 22 Mart Dünya Su günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajında su kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğine vurgu yapan Sinop Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Özben, kirlenmemiş tatlı suya ulaşmanın gittikçe daha zor hale geldiği belirtti. Özben; “Suyun bir damlası dahi çok önemli. Suyun korunması ve tasarrufu hayati değer taşıdığının herkes tarafından iyi idrak edilmesi gerekmekte. Bunun yolu da toplumu bilinçlendirmek ve bilgilendirmekten geçmekte. Sağlık, gıda güvenliği, beslenme, yaşanabilir dengeli bir çevre gibi hayatın birçok boyutu açısından su, kilit öneme sahip. Herkesin sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşma hakkı olduğu gibi aynı şekilde yeterli ve sağlıklı suya da ulaşma hakkı da vardır” dedi.

SU OLMADAN ÜRETİM DE OLMAZ
Üretimin su olmadan olmayacağını ve yeterli su olmadan ülkenin üretemeyeceğini belirten Başkan Özben ‘‘Bu ülkenin kuruda yetişen buğday, arpa gibi ürünlere ihtiyacı olduğu kadarıyla suluda yetişen mısıra, sebzeye meyveye de ihtiyacı olduğunu, dört mevsim bir arada yaşayabilen ender ülkelerden biri olan Türkiye’nin, bu fırsatı en iyi şeklide değerlendirmesi gerekir” diye konuştu.

Sulama imkânı olduğu halde sulanmayan her birim alanın potansiyel tarımsal gelirden mahrum kalma anlamına geldiğine dikkat çeken Özben; ‘ Sulama oran ve randımanları düşüklüğünün sebeplerine bakıldığında en dikkat çekici hususun sulama şebekelerinde meydana gelen kayıplar olduğunu vurguladı. Kirlilik kaynaklarının gerekli denetimlerle kontrol altına alınması ve kaçak su kullanımının önüne geçilmesi gerekmektedir. Su kaynaklarının tasarruflu kullanılmasının yanı sıra kirletilmemesi için de gerekli tedbirleri istisnasız almalı ve uygulamalıyız” dedi.

Yılmaz Özben, su kaynaklarının iyi değerlendirilmesi ve su kirliliğinin önüne geçilmesi için toplumun bilinçlendirilmesi dileğiyle 22 Mart Dünya Su Günü’nü kutladı.
 
Editör: Vitrin Haber