Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erol Saraçoğulları; bakanlığın tarımsal desteklemelerinden birisi olan 'Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı' kapsamında; 'Makine Ekipman Alımları', 'Bireysel Sulama Makine Ekipman Alımları'ndan sonra 'Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Programı' hakkında ki tebliğin 04 Eylül tarihinde yayınlandığını söyledi. 

Saraçoğulları, tebliğin amacının doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi olduğunu belirtti. Erol Saraçoğulları, "Ayrıca, tarımsal pazarlama alt yapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulması ve tarıma dayalı ekonomik yatırım yapan sektörlerin gelişimine katkıda bulunulması hedefleniyor. Tebliğde belirtilen tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, tarım ürünlerinin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar yer alıyor. Yine tebliğde, tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, alternatif enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlar, tarımsal faaliyetlere yönelik yapılmış veya yapılacak tesislerde kullanılmak üzere alternatif enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgâr enerjisi üretim tesisleri, koyun keçi ve manda konularında sabit yatırım projeleri yani ahır ve ağıl yapımları ile sabit sağım sistemleri var. 

Müracaatlarda yatırım tutarı üst sınırının; gerçek kişiler için 150 bin TL, tüzel kişiler için ise 600 bin TL olup, projenin kabul edilmesi halinde proje tutarının yüzde 50‘sine hibe yoluyla destek veriliyor. Başvuru süresi 4 Eylül 2012 tarihinden başlayarak 60 gün olup, 02 Kasım 2012 tarihinde sona erecek. İl genelinde proje uygulama ve satın alma konularında bilgilendirme toplantıları yapılacak. Yatırımcılarımızın desteklemeden yararlanabilmeleri için son başvuru tarihinden önce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü'ne, uygulamak istedikleri projelerine ait hibe başvuru formu ve ilgili belgelerle birlikte başvurmaları gerekiyor" diye konuştu. 

Bu arada geçmiş yıllarda söz konusu tebliğ kapsamında Sinop'ta bugüne kadar tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik olarak 15 adet tesisin yapımının tamamlandığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erol Saraçoğulları, toplam tutarı 5 milyon 638 bin 741,50 TL olan tesislerin yapımı için 2 milyon 707 bin 283,50  TL. hibe ödemesinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

Editör: Vitrin Haber